Now Reading
Cum gestionezi emoțiile atunci când vorbești în public

Cum gestionezi emoțiile atunci când vorbești în public

diana-pirje
cum-gestionezi-emoțiile-atunci-când-vorbești-în-public

Așa cum am promis, am să scriu un articol despre cum anume putem gestiona emoțiile atunci când vorbim în public.
Teama de a vorbi în public este printre cele mai mari temeri pe care oamenii le au și adesea, ei își ratează oportunități și șanse uriașe, doar din această frică. Este ea reală sau indusă?

Vă invit să descoperiți în articol, pe lângă câteva tehnici superbe, care pe mine m-au ajutat de-a lungul timpului și care au făcut o diferență enormă în capacitatea mea de a ține un discurs cursiv și de a împărtăși mesajul meu cu toți cei din jur.

Abilitatea de a vorbi în public se dezvoltă și se antrenează constant, ca un mușchi. Cu cât exersezi mai mult, cu atât îţi va fi mai ușor pe măsură ce timpul trece. Important este însă să spargi gheața și să faci primul pas. Apoi, totul vine de la sine.

Iată care ar fi câteva sugestii și sfaturi pentru a-ți fi mai ușor să vorbești în public cu succes:

Dă-ți voie să fii autentic, să fii tu însuți!

Primul și cel mai important lucru este acela de a-ți da voie să fii tu însuți, fără să încerci să copiezi pe cineva sau să imiți stilul cuiva. Autenticitatea contează enorm, astfel că este mai bine să fii tu însuți, să îți dezvolți propriul stil pe care să îl șlefuiești și stăpânești în orice situație, decât să imiți pe cineva și să fii inauntentic.

Întotdeauna, într-un discurs (de orice fel), oamenii vor să vadă originalitate, autenticitatea și personalitatea acelei persoane, toate traspuse în mesajul pe care speaker-ul îl are de transmis.

Așadar, fă o listă cu calitățile unice ale personalității tale pe care vrei să le presari în discursul tău. Te va ajuta enorm. Întotdeauna discursul pe care îl ții te reprezintă pe tine, de aceea e important să îți știi calitățile unice și să le pui în evidență.

Nu te lăsa condus de emoțiile distructive 

Este foarte important să facem diferența dintre emoțiile constructive și cele distructive. Adesea, oamenii se pierd din cauza emoțiilor distructive și ale fricilor. „Dacă am să greșesc?”, „Dacă nu voi spune bine?”, „Dacă am să îmi pierd ideea?”, „Dacă am să mă bâlbâi?” etc.

Toate aceste frici se vor și materializa, fiindcă le atragi. Doar știm vorba: De ce ți-e frică, de aia nu scapi.

Problema este și aceea a sentimentului că nu ești destul de bun. Când simți că nu ești destul de bun, tu simți de fapt că nu meriți destul. Iar aici s-a terminat totul. Cumva, poziționarea ta este greșită din start. Tu ești pe scenă cu frică. Tu nu te bucuri de ceea ce ai să le împărtășești oamenilor, ci pur și simplu îți este teamă de ce vor crede ceilalți despre tine. Iar de aici mergem la următorul punct, care este:

Nu-i vede pe cei din fața ta ca pe nişte inamici!

O greșeală foarte mare este aceea că îi privim pe cei din fața noastră ca pe o autoritate supremă, gata să ne critice la fiecare frază rostită. Această percepție indusă ne face mult rău. E foarte important să îi privim pe cei din public ca și cum ar fi prietenii noștri, nicidecum dușmanii noștri. Poziționează-te cu bucurie în fața lor, nu cu stres și încrâncenare. Nu ai de ce, și ei sunt oameni ca tine, de aceea e important să îi vezi ca și egalii tăi. Întreabă-te sincer:

„Ce am eu să le transmit lor cu adevărat?” , „Care este mesajul meu sincer, venit din suflet, pentru acești oameni?”, „Dacă astăzi ar fi ultima zi din viața mea, ce aș avea să le spun astfel încât să creez un impact în viețile lor?”.

Acest lucru te va detașa de audiența ta și te va ancora în momentul prezent, reușind să îți expui cu bucurie și entuziasm ideile. Aici este de fapt cel mai mare secret: să te bucuri de faptul că ești acolo, să te simți mândru de tine, dar totodată să fii relaxat. Nu ai de ce să pui presiuni inutile pe tine, căci nimic în această lume nu este perfect.

Nu căuta perfecțiunea, ci perseverența!

Discurs perfect nu există, îți spun de acum. Totul este relativ și subiectiv, iar ceea ce mi se pare mie a fi wow, poate ție să nu ți se pară. De aceea, contează să te bucuri de tine, de ceea ce ai de spus, să te îmbunătățești de la o dată la alta, să exersezi, căci în acest fel vei reuși să fii autentic, dezvoltându-ţi un stil unic. Oamenii vor fi cuceriți de acest stil, iar tu te vei simți din ce în ce mai încrezător!

A fi stăpân pe subiect

Iată un aspect care contează foarte mult, și anume să fii stăpân pe subiect. Cei mai mulți dintre noi suntem  nesiguri deoarece nu stăpânim subiectul cum trebuie. Acest lucru este primordial. Fă-ți o schiță acasă cu ce ai de spus, cu ideile principale, pe care le dezvolți atunci când ești în fața publicului. Îți poți nota chiar și câteva cuvinte cheie pe care vrei să le împărtășești. Însă niciodată nu va avea efect wow dacă vei toci pe de rost fraze, fiindcă va fi inautentic.

Pregătește-te în domeniul respectiv, astfel încât să fii cât mai pregătit (cei din public îți pot adresa la final o întrebare dacă este cazul sau dacă le-ai stârnit curiozitatea cu subiectul respectiv), și să nu ai emoții.

Exercițiu, exercițiu și iar exercițiu

Toți marii artiști exersează înainte de a fi pe scenă. Actorii, cântăreții, sportivii… toți își antrenează abilitățile pentru a fi pregătiți și pentru a da tot ce au mai bun în momentul în care sunt pe scenă. Pentru vorbitul în public, te poți filma și îți poți urmări gesturile, mimica, tonul vocii, pauzele în discurs… în acest fel te vei putea urmări unde mai ai de îmbunătățit.

Iarăși, te ajută enorm să vorbești în fața unor prieteni, sau a unui grup de cunoscuți, astfel încât să exersezi și să îți fie din ce în ce mai natural! Secretul este să practici cât mai mult și să te scoți din zona de confort!

Punând în practică toate aceste secrete, trucuri și tehnici, îți garantez că vorbitul în public nu va mai fi atât de înfiorător, ba chiar îți va plăcea la nebunie!

Cu ce ți-ai dori să începi din cele prezentate mai sus? Nu uita: Cheia reușitei este întotdeauna la tine!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top