Now Reading
Erotismul feminin, o formă de iubire

Erotismul feminin, o formă de iubire

cristina-flueraş
erotismul-feminin-o-formă-de-iubire

Viața erotică a unei femei este încă un subiect tabu, în special în cultura și societatea românească, în continuare sufocată de idei preconcepute și de reprezentări distorsionate despre rolul și importanța acestei părți a existenței feminine, pentru ea însăși și pentru cuplul și familia pe care o construiește mai departe.

În lungul șir de generații ce a ajuns până la noi, femeile nu au fost deloc încurajate să se bucure de corpul lor și să trăiască plăcerea pe care acesta o poate oferi natural, fără rușine. Majoritatea covârșitoare a fetelor devenite în prezent femei mature, au primit mesajul că sexul este ceva periculos, murdar, ceva ce este reușita bărbatului, ca și când întâlnirea erotică devine un joc de putere în care bărbatul învinge și femeia pierde – o perspectivă care înlătură dimensiunea sacră, ludică și de plăcere reciprocă care există în orice contact intim întreo femeie și un bărbat care se iubesc.

Nevoia de pasiune, de tandrețe senzuală, de contopire cu celălalt, a fost mai mereu trăită în secret, pentru a nu deranja așteptările culturale, așteptările despre ce înseamnă să fii o femeie cu valori sănătoase, o mamă bună, o soție la locul ei. O femeie care își arată frumusețea și își exprimă senzualitatea sperie. Sperie mai ales alte femei, care se simt amenințate pe acest teren atât de puțin cunoscut pentru multe dintre noi. Sperie și bărbății, învățați și ei să dihotomizeze femeia – ori este o potențială soție și mamă bună, ori este o prostituată cu care să trăiască plăcerea sexuală, și atât.

Să ne amintim că în trecut, rolul femeii pasionale și senzuale îi era atribuit curtezanei, nicidecum soției sau partenerei oficiale dintr-un cuplu. Ca și când o femeie ori este soție sau mamă, ori amantă. Într-o societate încă tradițională, cum este cea românească, nu este loc pentru toate ipostazele în ființa unei femei.Așa am învățat, aceasta este moștenirea ajunsă la noi, pe care care dacă nu o conștientizăm, o transmitem ca o scindare dureroasă mai departe, fetelor noastre. Pentru că noi, oamenii, ne disociem treptat, subtil, de valorile sau nevoile care nu sunt validate de comunitate – de familie, de biserică. Le trăim pe ascuns, în fantasme și vise, pecetluite de rușine. Sau le lăsăm să cadă în inconștient, adormite, în uitare, judecându-le în exterior auncicând le vedem la alții.

Multe femei învață să uite că erotismul este o formă de iubire. Că această formă de exprimare a iubirii este joaca adulților – locul din care ambii parteneri (sau partenere) își iau energie proaspătă, vitalitate, creativitate. În timpul unei întâlniri erotice se eliberează o cantitate mare de endorfine, acele substanțe chimice produse la nivelul sistemului nervos central, care au proprietăți analgezice naturale, contracarând durerea, stimulând dilatarea venelor și îmbunătățind sistemul imunitar. De asemenea, este puțin știut faptul că drumul către ieșirea din depresie duce tot prin sexualitate, ca și prin orice alte activități care aduc bucurie și plăcere în corp.

Femeile generației noastre au nevoie să redescopere dreptul la plăcere în viața lor – și nu mă refer aici doar la viața lor erotică. Multe dintre noi am crescut cu modelul mamei care se sacrifică, mamei covârșită de responsabilități domestice, care își dedică viața îngrjirii celorlalți, neavând loc de multe ori nici măcar pentru nevoia bazală de relaxare, darămite pentru a includeîn viața ei momente plăcute, de răsfăț.După o vreme, în special după ce apar copiii, femeile au învățat să vadă dăruirea sexuală ca pe o datorie față de partener, ca pe o altă sarcină“de făcut”, și nu ca pe un cadou pe care și-l oferă, pentru propria stare de bine. Este o moștenire amară pe care dacă nu o identificăm conștient, o ducem mai departe în același fel. Fetele noastre vor vedea mame epuizate care nu își iau timp pentru nevoile proprii și care nu se bucură de viața lor. Copiii învață cel mai mult din ceea ce facem noi, din exemplul oferit de noi, din energia pe care o creăm în jurul nostru, și nu din mesajele pe care le transmitem doar la nivel verbal.

Iar în cadrul cuplului lor, femeile au nevoie să redescopere bucuria întâlnirii erotice cu celălalt pentru propria lor plăcere, nu pentru a satisface nevoile altcuiva. De cele mai multe ori ele învață cum să devină atrăgătoare pentru partener, nefiind în contact cu ceea ce le aduce lor plăcere – multe dintre ele nu s-au întrebat niciodată despre asta, despre propria identitate erotică, propriile dorințe și fantasme, care pot îmbogăți substanțial calitatea relației de cuplu. Pentru că studiile au arătat diferențele între nivelul de satisfacție al cuplurilor în care cei doi parteneri devin doar tovarăși și cele în care viața lor sexuală e vie și vibrantă: dacă primii trăiesc o satisfacție moderată, ce au pe termen lung cuplurile fericite, cu o viață erotică intensă, este bucuria de a explora, de a se susține reciproc să devină din ce în ce mai competenți în ceea ce fac, încurajarea de a se dezvolta ca indivizi separați dar și împreună, în același timp.

Este o enormă bucurie pentru mine când vădcum perspectiva femeilor se schimbă prin exerciții de conștientizare și dialog deschis, în sesiunile individuale și grupurile terapeutice în care abordez tema erotismului feminin. Femeile prind curaj să se exprime pe sine, lăsându-și o mai mare libertare de explorare și simțire a propriului corp și a frumuseții acestuia, spre beneficiul lor și al relațiilor lor de iubire.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top