Now Reading
Pro sau contra raw vegan

Pro sau contra raw vegan

Revista Psychologies

Curentul raw vegan (sau hrana vie) capata amploare nu doar la nivel international, ci si in tara noastra. Exista deja numeroase restaurante cu specific raw vegan, aparate speciale pentru a pregati mesele acasa sau deserturi fabuloase pe care le mancam cu mai putina vinovatie, pentru ca sunt, in intregime, naturale. Dar este acest stil alimentar cu adevarat benefic pentru organismul nostru sau implica si costuri ascunse?

 

Stilul raw vegan presupune combinarea a doua tipuri de alimentatie: cel vegan si cel raw. Cu alte cuvinte, este exclus orice aliment de origine animala si orice aliment gatit la mai mult de 40 de grade Celsius.

Se presupune ca orice aliment care a fost preparat la o temperatura mai mare de 40 de grade si-a pierdut enzimele benefice, valoarea nutritionala si devine mai greu de digerat.

Persoanele care adopta acest regim alimentar consuma fructe si legume crude, nuci, alune, seminte, ierburi, toate in diverse combinatii, fresh-uri de fructe etc.

 

Cum reactioneaza organismul

Pentru unii, alimentatia raw vegan poate fi schimbarea in bine pe care o asteptau de multa vreme, iar pentru altii – o adevarata corvoada. Este important de stiut ca organismul nostru nu se adapteaza imediat  noului regim si de aceea trecerea de la stilul alimentar actual la cel raw vegan trebuie facuta treptat.

Abia dupa ce organismul s-a obisnuit cu aceasta noua dieta, putem vedea daca este potrivita pentru corpul nostru si stilul nostru de viata. In scurt timp dispar problemele de digestie, balonarea si oboseala specifice unei mese copioase, cu friptura sau diverse mancaruri gatite.

Asta, pentru ca alimentele raw vegan nu sunt grele, ci foarte usor de digerat, si ne dau energie. Insa organismul uman are nevoie de o gama foarte larga de substante nutritive, iar alimentatia raw vegan nu contine decat o mica parte dintre ele. Vitamina B12, vitamina D, fierul, Omega3 se vor lua, in acest caz, sub forma de suplimente, cel mai indicat la recomandarea unui specialist.

 

Beneficiile pentru sanatate…

… sunt multiple si acopera inclusiv starea generala de bine, energia pe care am mentionat-o anterior. Pe langa faptul ca aceste alimente sunt usor de digerat si nu contin substante periculoase pentru organism, ele faciliteaza pierderea in greutate si sunt potrivite pentru cei care au probleme cu hipertensiunea, colesterolul sau tenul.

Odata ce au trecut la alimentatia raw vegan, multe persoane au observat ca pielea lor arata mult mai bine. Produsele netratate termic isi pastreaza nutrientii si, implicit, proprietatile, astfel ca regenerarea celulara este stimulata mai intens si procesul de detoxifiere este grabit.

 

Vindeca sau nu anumite boli?

Dieta raw vegan poate ajuta la vindecarea unor boli, asa cum o face orice regim alimentar sanatos, alaturi de recomandarile medicului.

Ea, in sine, nu vindeca, dar este un real sprijin pentru prevenirea anumitor boli si ameliorarea simptomatologiei acestora, precum bolile de natura metabolica, diabetul sau cele corelate cu un nivel crescut al colesterolului.

Exista numeroase marturii ale diversilor bolnavi, care s-au vindecat de cancer sau alte boli grave printr-un regim raw vegan, dar pana in momentul de fata nu exista si studii care sa sustina aceste tratamente miraculoase.

 

Dezavantaje

Ca in cazul oricarei diete, este bine sa nu abuzam si sa nu ne infometam. Daca simti totusi ca ceva nu e in ordine este foarte posibil ca acest stil alimentar sa nu ti se potriveasca – sau cel putin nu acum.

Sa nu uitam ca, desi dieta raw vegan are un aport mare de nutrienti, ii lipseste o serie de vitamine si substante benefice, luate din produsele de origine animala.

Pe termen scurt, nu reprezinta niciun pericol nutritional, pentru ca organismul si-a facut depozite cu astfel de nutrienti cu ceva vreme in urma; problema apare dupa ce aceste depozite sunt epuizate si incep sa apara carentele.

Spre exemplu, soia, quinoa, lintea, orezul, fructele oleaginoase sunt o sursa importanta de proteine si le pot inlocui cu succes pe cele din carne, insa pentru o perioada determinata si nu pe termen lung.

In plus, excesul de fibre continut de fructele si legumele nepreparate termic pot irita colonul si pot duce la scaderea masei musculare sau osoase, cauzand, in timp, osteoporoza.

Desigur, putem sa combatem aceste deficiente cu suplimente alimentare, insa si acestea sunt procesate intr-o anumita masura, astfel ca vor altera intr-un fel sau altul o parte din beneficiile regimului raw vegan.

 

Bun pentru copii

Este potrivit si util, insa depinde de vars­ta si de preferintele personale ale celor mici. Copiii pot avea o alimentatie vegetariana cu un procent ridicat de raw-food inca de la varsta de doi ani.

Chiar si copiii care trec de sase luni pot consuma, fara probleme, suc de grau combinat cu alte tipuri de sucuri: mere, portocale, legume frunzoase sau radacinoase. Avantajul alimentatiei raw vegan este ca poate preveni afectiunile cardiovasculare, diabetul si obezitatea, atat la adulti, cat si la copii.

 

Cand vrem sa devenim adepti ai raw vegan

Chiar daca multi incearca inca de la inceput sa fie 100% raw, fie ca sa-si testeze perseverenta, fie ca sa se bucure cat mai repede de beneficiile acestui tip de hrana, indicat este sa inceapa treptat, sa introduca zilnic o masa raw si dupa aceea doua sau chiar trei, sa fie bine informati, sa mearga la un nutritionist, mai ales daca sufera de anumite afectiuni, si, cel mai important, sa se pregateasca emotional.

Putini stiu ca o alimentatie bazata in mare parte pe cruditati trebuie sa fie foarte diversificata, altfel intervin carentele nutritionale, iar totul trebuie consumat cu masura, indiferent ca vorbim despre germeni si vlastari, sucuri de fructe si legume, nuci etc.

Corpul trebuie sa se invete cu astfel de preparate, iar excesele si combinatiile dupa ureche pot duce la dezechilibre digestive, stari de moleseala, dureri de cap, schimbari hormonale, chiar si depresie.

 

Sub forma de cura

Alimentatia raw vegan este un stil de viata si, de aceea, depinde de fiecare persoana in parte in ce masura o a­dopta.

Unii consuma hrana vie strict pentru detoxifiere (de la o luna la trei luni), pentru cure de slabit, altii pentru a-si imbunatati starea fizica si psihica (trei-sase luni); multi o fac pentru sanatate, in urma anumitor indicatii medicale si, bineinteles, exista si categoria celor care ajung sa-si insuseasca acest tip de alimentatie si devin fie 100%, fie partial raw vegani.

Majoritatea se indragosteste initial de dulciurile si smooth-iurile raw vegan, apoi de celelalte tipuri de preparate.

Avantajul unei diete raw, de scurta sau lunga durata, este ca previne o multime de sensibilitati si boli minore (raceli, sinuzite, anexite), se imbunatatesc digestia si imunitatea; prin introducerea unei cantitati mai mari de fibre facem si o detoxifiere eficienta, scade riscul de a dezvolta boli coronariene, scade colesterolul, pielea devine mai curata, etc.

Mancarea nepreparata termic este considerata sanatoasa datorita enzimelor pe care le contine. Prin fierbere, mancarea pierde enzimele, 50% din proteine si 70-90% din vitamine si minerale.

Mancarea cruda este naturala, isi pastreaza enzimele si toate vitaminele necesare. Acestea ajuta la digestie, dar sunt distruse la temperaturi de peste 118 grade Celsius.

 

Ce sa invatam de la adeptii raw vegan

Indiferent de alimentatia adoptata, este bine sa consumam sucuri verzi, care contin clorofila, vlastari, germeni, alge marine, radacinoase, cantitati mari de legume si fructe proaspete, naturale si de sezon, in functie de anotimp si de cum vrea fiecare.

Cea mai buna dieta este aceea care te face sa te simti sanatos si fericit, dar, in egala masura, ca „esti ceea ce mananci“. Este bine sa consumi ce doresti, fara sa te simti constrans de optiuni. Mananca doar cand ti-e foame, frecvent si in portii mici, alimente usor de digerat si care iti ofera energie pe tot parcursul zilei.

 

Autor: Dr. Liliana Popa, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Spitalului „Sf. Constantin“ din Brasov.

http://www.spitalulsfconstantin.ro/

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top