Now Reading
Puterea muzicii

Puterea muzicii

nicolae-dumitru
puterea-muzicii

În jurul nostru răsună terabiţi de muzică. Avem permanent acces la orice tip și stil de piesă muzicală, de la cea medievală a secolelor IX și X la cele mai inovatoare producții. Dar cu cât rămânem din ea? Cât primim din această comoară, aflată la dispoziția noastră? Cât efort de concentrare suntem dispuși să depunem, pentru a beneficia de ea?

Ce deosebește cu adevărat muzica clasică, interpretată de ansambluri instrumentale și vocale (de la orchestre și coruri de sute de persoane, la interpreți solo), de așa-numita muzică „ușoară”? Complexitatea, seriozitatea? Avem parte de umor și glume în această muzică! Iar dacă ne gândim numai la Pink Floyd, John McLaughlin sau Guns’n’Roses, muzica lor numai „ușoară” nu este… Încercând să identifice diferențele dintre ele și făcând o frumoasă analiză terminologică, Leonard Bernstein numește muzica „clasică”, exactă. Termenul nu a prins la public, dar îl voi folosi în continuare.

La întrebarea inițială există și un alt răspuns, simplu și neașteptat: energia. Energia dăruită de această muzică, dar și cea pe care o solicită din partea ascultătorului.

Cu ani în urmă, în timpul lui Ceaușescu, eram proaspăt militar într-o unitate pierdută în câmpia Olteniei. Într-o zi am fost martorul unui moment unic: un camarad a scos o vioară și a cântat, timp de 15 minute, Chaconne din Partita nr. 2 de Bach pentru vioara solo. O muzică „grea”, rareori auzită printre șlagărele uzuale. TOȚI cei prezenți erau transfigurați: noi, absolvenții de licee din București, alături de strungari, oieri și muncitori necalificați din toate colțurile țării. Muzica a fost o „priză” instantanee pe o energie foarte înaltă, accesibilă tuturor în acel moment. Mă îndoiesc că toți din acel dormitor de cazarmă să fi devenit subit melomani, nici măcar o parte dintre ei. Dar cu toții ne-am simțit părtași la ceva aparte. În mijlocul unor frici și suferințe ieșite din cotidian, sufletele tuturor au rezonat cu un fenomen atipic pentru majoritatea celor adunați în acea încăpere…

Citește articolul integral în Ediția Specială Psychologies, IUNIE 2020: Ce spui în loc de stres?.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top