Now Reading
Cum comunica barbatii in cuplu

Cum comunica barbatii in cuplu

Te simti neinteleasa? Partenerul tau pare insensibil? Suntem nemultumite cand nu avem o relatie, apoi suntem nemultumite cand avem una, spunea Miranda in Sex and the city. Pentru relatii armonioase si nemultumiri mai putine, iata cum comunica barbatii in cuplu.

 

 

Daca este bine ca o fetita sa isi dezvaluie sentimentele, pentru ca este o „sensibilitate“ fireasca in cazul fetelor, prea des auzim ca „baietii nu plang“. Oare, in timp ce cultivam sensibilitatea fetelor, pe baieti incercam sa ii desensibilizam?

Psihoterapeutul Alex Caciuloiu spune ca „barbatii, cultural, au fost incurajati sa nu isi exprime direct sentimentele (asa cum o fac femeile) – deci, in situatiile in care femeile le cer acest lucru, ei sunt pe teren necunoscut…

Trecand insa peste stereotipuri si stilurile de comunicare dobandite prin invatare, cercetarile au aratat ca, in ciuda faptului ca femeile si barbatii verbalizeaza la fel de mult, exista diferente in felul in care cuvintele sunt folosite.

In timp ce femeile folosesc mai degraba cuvintele in scopul de a se conecta cu alte persoane si de a dezvolta relatii, barbatii folosesc cuvintele cu intentia de a planifica, de a-si atinge scopurile si de a-si exprima dominanta;ei se implica, emotional, mai putin in conversatie.

Momentele in care barbatii isi comunica sentimentele sunt mai rare, dar emotia apare cand scopul (asa cum vede el) o cere“. 

 

Incurajarea si validarile

Daca, pentru o femeie, mesajele de iubire si afectiune sunt la indemana, multi barbati vor aprecia incurajarea si validarile. Dar nu realizeaza ca si din partea lor se asteapta acelasi raspuns. In plus, se pot simti stanjeniti in anumite declaratii.

Sau pot considera ca, odata ce au dat cartile pe fata, lucrurile sunt stabilite si nu sunt necesare reafirmari. Astfel, ajungem sa vanam semne ale implicarii si afectiunii analizand gesturi, mimica sau alte reactii. Din pacate, chiar si pe acestea le analizam tot prin prisma propriilor obisnuinte noi, femeile…

„Alte studii au aratat diferente notabile intre felul in care barbatii si femeile comunica nonverbal, in cuplu. In acest sens, barbatii folosesc – mult mai putin decat femeile – exprimarea faciala in comunicare: tind sa se incrunte mai mult, sa nu aiba contact vizual in timpul discutiei si sa nu dea aprobator din cap sau sa foloseasca alti indici de incurajare ai discutiei.

Faptul ca exista diferente clare de abordare a discutiei intre barbati si femei (acestea au tendinta de a fi mai expresive, incurajatoare si asertive), poate aduce un plus de tensiune in relatie.

Exista riscul aparitiei unor interpretari eronate a mesajului transmis nonverbal sau a unei senzatii de neimplicare in conversatie“, spune Alex Caciuloiu.

 

Ma iubeste, nu ma iubeste…

Cultura filmelor de dragoste si a basmelor cu Fat-Frumos ne creeaza asteptari usor nerealiste. Plecand de la o iubire siropoasa fictiva, adaugam fantezii si scenarii, asteptam un ideal irealizabil. „Barbatii prefera sa-si arate afectiunea prin actiuni si gesturi.

Exista o paleta larga de semne prin care se traduce aceasta nevoie de demonstrare a iubirii. Fie ca au grija de nevoile partenerei si ii vin in intampinare inainte de a fi manifestate, fie isi ofera ajutorul si sustinerea in momente dificile sau au initiativa in petrecerea timpului liber.

Barbatii isi arata afectiunea prin actiuni concrete. In acelasi timp, in conversatii, barbatii vor asculta cu mai multa atentie cuvintele partenerei, vor avea un limbaj nonverbal mai bogat decat de obicei si vor tinde sa pastreze mai mult contactul vizual si sa zambeasca.

Contactul fizic are un rol aparte in demonstrarea afectiunii. Barbatii au tendinta de a prefera proximitatea fizica in relatia cu o femeie“, completeaza Alex Caciuloiu. 

 

Emotii versus actiune

Deseori, ajungem sa ne simtim neintelese sau traducem comportamentul iubitului printr-o raceala afectiva. Vrem sa fim tinute de mana si ascultate, sa simtim empatie in anumite situatii sau sa fim, pur si simplu, luate in brate.

Si totusi, ar fi atat de simplu sa spunem partenerului ceea ce dorim de la el in anumite momente! In schimb, suntem socate cand el „nu intelege unde a gresit“.

Pentru ca, dupa calculele lui, oferirea unei solutii este un modus operandi si totodata indeplinirea rolului in cuplu. Noi, insa, deseori, traducem asta prin…  „esti un insensibil!“

„In cuplu, barbatii vor tinde sa comunice avand in minte un scop clar, precum necesitatea rezolvarii in mod eficient a unei probleme. Dupa ce o femeie isi exprima sentimentele si vulnerabilitatile, ea are nevoie sa se simta inteleasa, acceptata, protejata si se asteapta sa primeasca de la partenerul ei un mesaj de validare, empatic, construit si transmis cu emotie, in mod asemanator cu al ei.

In schimb, el va prefera sa isi arate afectiunea si grija oferindu-i o solutie concreta, lasand la o parte mesajul empatic pe care ea il asteapta.

Un barbat isi va asculta in mod activ partenera, considerand apriori ca ea ii cauta sfatul sau ajutorul. El filtreaza mesajul ei prin nevoia sa de a o ajuta cu o solutie, cu o actiune concreta.

De exemplu, atunci cand partenera sa va incerca sa exploreze starile sale emotionale pentru a le depasi si integra, el va incerca sa gaseasca solutii eficiente de rezolvare a acestor emotii, va trece peste nevoia ei de intimitate prin comunicare.

Prin acest act de impartasire a emotiilor si gandurilor, femeia provoaca o oportunitate de a creste intimitatea dintre ea si partener.

Eficienta! Multi barbati isi vor prioritiza in acest sens viata, in general. Si comunicarea cu partenera, in particular. Ei nu vor spune o poveste partenerei, ci ii vor face un rezumat cu detaliile esentiale pentru scopul povestirii. Iar aceasta ancorare in concret poate fi interpretata eronat, drept neimplicare emotionala“, adauga psihoterapeutul.

 

Intimitatea, intimitatea…

Pentru femei, discutiile intime se refera la impartasirea sentimentelor, a idealurilor, a planurilor de viitor si asteptarilor.

Totodata, ele sunt mai libere in a se dezvalui pe sine si trairile lor cele mai profunde. In contrapartida, un barbat dezvaluie mai degraba aspecte pentru care doreste un alt punct de vedere, decat sa ceara validare si aprobare. Nu pentru ca nu i-ar fi necesare, ci pentru ca, prin natura femeii, el le va primi oricum.

„Multi barbati tind sa se axeze pe sarcini, pe livrarea de rezultate si pe rezolvarea de probleme. Barbatul ii arata partenerei sale ca poate sa aiba grija de ea si sa rezolve orice problema apare si, prin urmare, este un partener bun si eficient.

Iar atunci cand un barbat se intereseaza sau rezolva problemele partenerei sale, face o declaratie in adevaratul sens al cuvantului. In schimb, cand vine vorba de a-si arata nevoia de ajutor sau sustinere, barbatii (de regula, educati) vor sa evite cererile de ajutor, sa fie independenti si puternici.

Atunci cand li se ofera in mod direct ajutorul, cei mai multi refuza, ca sa nu para neajutorati. Cati barbati nu se pierd prin orase deoarece refuza sa ceara ajutor strainilor in privinta directiei de mers?! Astfel, sprijinul acordat de partenera este cel mai bine primit daca e… subtil.

Barbatii vor fi de acord sa lucreze si sa exploreze impreuna cu partenera si mult mai putin sa fie ajutati de ea“, afirma Alex Caciuloiu.

Deseori, ne cramponam de ideea compromisurilor si le refuzam, in loc sa le aplicam in situatii in care ar spori legatura dintre parteneri si intimitatea.

In loc sa incercam sa adaptam partenerul la nevoile noastre, noi putem deveni mai directe in comunicare spunand exact ce ne dorim,  iar pe el il putem asculta prin prisma modului sau de comunicare.

Complicat? Aici apare compromisul sanatos. Cel in care, fiecare raspunde nevoilor (diferite) ale celuilalt si le prioritizeaza, in acelasi timp, pe ale sale.

 

Te uraaasc…

Desigur, pe tema conflictului s-ar putea scrie adevarate tratate, dar nu ar strica sa intelegem care sunt premisele de la care pleaca partenerii nostri atunci cand ne certam. „Prin abordarea lor mai directa in discutie, in contrast cu stilul preferat de comunicare a femeilor, barbatii pot parea mai duri si fermi in timpul certurilor.

In conflicte, ei vor folosi aceeasi maniera de a se orienta spre solutie si abordarea logica a problemei. O femeie va explora situatia mai degraba cu ajutorul intrebarilor retorice si ale celor de adunare de informatii.

In plus, intrucat barbatii tind sa isi exprime mai greu emotiile pozitive (chiar si scuzele), risca sa le fie interpretata gresit pozitia in discutia conflictuala.

Pentru buna comunicare in cuplu si dezvoltarea relatiei, este necesar ca partenerii sa tina cont de preferintele de comunicare ale fiecaruia, ambele parti fiind puse in situatia de a se adapta, pentru celalalt“, conchide Alex Caciuloiu.

 

Intre ascultare activa si conflict

Indiferent de stilul de comunicare, important intr-un cuplu este si felul in care stim sa ne ascultam partenerul. „Chiar daca tiparele de comunicare difera intre barbati si femei, in cuplu, in momentele de intimitate, barbatii sunt orientati spre intelegerea mesajelor si incurajarea comunicarii.

Este demonstrat stiintific faptul ca femeile folosesc mai multe cuvinte si sunete de incuviintare («aha», «inteleg», etc.) in timpul conversatiei. Acestea sunt un semnal ca urmaresc firul discutiei.

Barbatii, insa, prefera sa asculte cu atentie ceea ce li se spune, fara sa sustina sau sa intrerupa mesajul prin cuvinte de incuviintare.

Primul pas in educarea acestui tip de ascultare sta chiar in constientizarea necesitatii acesteia pentru cuplu si, mai ales, pentru partenera.

Intelegand faptul ca femeia se va simti mai inteleasa, auzita, importanta, barbatii pot prelua pentru inceput chiar cuvintele folosite de partenerele lor in sustinerea comunicarii, prevenind impiedicarile din comunicare…“

 

Alex Caciuloiu este psihoterapeut si consilier psihologic

Centrul Psihomedeor

www.psihomedeor.ro

 

A consemnat Iulia Barca

Citeste si:

Exista egalitate intre femei si barbati?

6 lucruri pe care femeile le gasesc atractive la un partener

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top