Now Reading
4 atitudini cu care îți sabotezi viața sentimentală

4 atitudini cu care îți sabotezi viața sentimentală

Sănătatea noastră mentală și starea de bine depind în mare măsură și de relațiile pe care le avem. Iar viața sentimentală ne este deseori sabotată de propriile gânduri și atitudini. Iată 4 dintre acestea și cum să le combatem.

Citește și:

Vrei o nouă relație de cuplu? 7 întrebări la care e obligatoriu să răspunzi

Cum începi corect o nouă relație de cuplu

Relațiile amoroase sunt întotdeauna o oportunitate de a învăța, de a ne dezvolta ca persoane și de a ne percepe mai corect propriile nevoi și așteptări de la un partener.

Învățând din propriile greșeli, putem aborda diferit un cuplu, astfel încât să ajungem la starea de bine pe care ne-o dorim.

Iar astfel de schimbări încep cu sine, cu atenție acordată gândurilor noastre și atitudinilor care reflectă ce putem schimba la noi însene pentru a fi fericite.

Pentru că uneori, fără să ne dăm seama, ajungem să îndepărtăm oamenii în loc să îi atragem sau să se simtă confortabil alături de noi.

 

Fanteziile relaționale

Abia ați început să discutați și deja îți imaginezi cum vor arăta copiii voștri. Tendința de a ne imagina cum ar arăta viața noastră cu un potențial partener este universală. Cu toții procedăm așa. De ce?

Pentru că propriul nostru creier funcționează pe un sistem de recompense, găsind resurse în eliberarea de dopamină. Iar anticipare recompenselor face ca starea de bine să se instaleze mai ușor.

Așa apar emoțiile pozitive față de o persoană despre care te gândești că poate reprezenta o multitudine de lucruri bune în viața ta.

Imaginația ta este foarte puternică însă. Partea bună este că te ține activă și interesată, lucru care probabil va duce la definirea unei relații.

Partea proastă este că îți creează așteptări care nu corespund și nu sunt potrivite pentru o persoană pe care abia ai cunoscut-o, determinându-te să manifești o multitudine de emoții și comportamente care pot speria potențialul partener.

Oamenii vor să fie plăcuți pentru ceea ce sunt și nu pentru o fantezie pe care o proiectezi asupra lor.

Când observi că astfel de gânduri îți ocupă mintea prea mult timp, oprește-te și amintește-ți dacă ați purtat vreo discuție privind exclusivitatea în relația voastră sau dacă v-ați luat vreun angajament unul față de celălalt. Altfel, încă te afli într-o etapă în care vă cunoașteți.

Așa cum aduni informații înainte de a te decide ce telefon sau calculator să cumperi, la fel încerci să afli mai multe despre o persoană înainte de a hotărâ dacă îți este potrivită sau nu.

Și tot asemenea telefoanelor, anumite persoane pot avea un ambalaj extrem de atrăgător, dar la o privire mai atentă să nu fie ceea ce ai nevoie sau îți dorești.

Dacă încerci să sari peste această etapă, consecințele negative nu vor întârzia să apară. Poate metoda nu sună taman romantic, dar te va ajuta să îți controlezi impulsurile și să iei decizii mai potrivite.

 

Convingerea că nu poți obține ceea ce îți dorești

Pentru a obține ceea ce îți dorești în viață, în primul rând trebuie să îți definești clar anumite lucruri, iar în al doilea să crezi că le poți obține. Astfel vei face pașii necesari care te vor conduce către acele experiențe.

Există persoane care spun că nu știu exact ceea ce vor, dar cei mai mulți au o problemă cu încrederea că pot obține ceea ce își doresc. De aici apare nefericirea, precum și tendința de a te mulțumi cu mult mai puțin.

Iar pentru a nu ajunge aici, trebuie să învățăm să avem încredere în noi înșine, o bună stimă de sine, dar și curajul de a discuta despre ceea ce ne dorim cu un potențial partener. Lucru pe care deseori nu îl facem din teama de a nu fi refuzați sau abandonați.

Iar dacă în experiența personală avem deja astfel de evenimente, în loc să acceptăm că nu am găsit (încă) partenerul potrivit, ajungem să ne reproșăm nouă anumite așteptări sau nevoi ca nefiind în regulă. Drept consecință, acceptăm mult mai puțin.

Ia-ți timp pentru a analiza cu sinceritate ce îți dorești cu adevărat într-o relație și nu ceea ce crezi tu că ai putea obține.

Scrie într-un jurnal, dacă preferi, care sunt comportamentele potrivite pentru ceea ce îți dorești. Apoi evaluează-ți propriul comportament și vezi dacă este în acord cu ce vrei. Dacă nu este, începe să faci schimbări.

 

Crezi că nu îți va fi bine dacă nu obții ce vrei

Așa cum este comun să crezi că nu vei obține ceea ce vrei, teama de a nu obține determină multe persoane să nici nu încerce, pentru a nu li se confirma această credință.

Spre exemplu, dacă te temi că noul partener nu își dorește aceeași implicare în relație pe care o cauți tu, în loc să discutați despre acest lucru, ajungi să eviți subiectul cu totul.

Pe moment, ai impresia că poți evita durerea dezamăgirii care pare inevitabilă și greu de tolerat, dar pe termen lung nu faci decât să înrăutățești lucrurile.

Este important să știi ceea ce îți dorești de la o relație, dar să ai și mijloacele necesare astfel încât să fii ok și să accepți când nu obții acele lucruri. Atitudinea te ajută să nu depinzi emoțional prea mult de rezultat.

Iar pentru a putea face asta trebuie să lucrezi cu propria imagine de sine și siguranță afectivă. Atunci când ai încredere în tine, nu depinzi de validările din exterior.

Nu te aștepți ca fericirea ta să vină exclusiv din partea altcuiva. Chiar și anumite eșecuri te pot ajuta să înveți, iar la o nouă încercare, să reușești în ce ți-ai propus.

 

Convingerea că trebuie să îți demonstrezi valoarea

Începutul unei relații poate fi dificil pentru că ai impresia că treci constant prin evaluări. Iar teama de respingere poate fi atât de puternică încât pierzi din vedere scopul tău principal: să găsești persoana potrivită.

Prin urmare, te vei concentra pe ce ai tu de demonstrat pentru ca celălalt să te vadă drept un partener dezirabil și valoros.

Atunci când fericirea ta depinde de aprobarea altora, te pui în poziția inferioară în care aștepți să fii ales și nu să alegi. De pe această poziție oamenii uită sau pierd din vedere cine sunt ei cu adevărat.

Ai nevoie să redefinești conceptul de respingere. Uneori ajută și dacă te gândești că deși ai trecut printr-o respingere, ai scăpat de problemă care ar fi apărut mai devreme sau mai târziu.

Deși pare greu de crezut, pe termen lung, să nu obținem ceea ce ne dorim, poate fi un lucru foarte bun pentru noi.

Pune lucrurile într-o altă perspectivă: ai nevoie de un partener care își dorește să fie cu tine, pe cât de mult îți dorești tu să fii cu el.

Atunci când privești cu atenție dacă cealaltă persoană este cu adevărat ceea ce îți dorești sau ai nevoie, îți recâștigi puterea și devii cel/cea care alege.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top