Now Reading
Cum combatem somatizarea

Cum combatem somatizarea

Revista Psychologies

Unele traume prin care am trecut declanseaza conflicte interioare care ne imbolnavesc. Psihoterapeutul Roxana Mihailescu ne spune cum putem combate somatizarea cu ajutorul terapiei.

 


In abordarea terapeutica in cazul somatizarii, in principiu, se face o evaluare atenta a persoanei pe toate planurile existentei sale: social, profesional, familial, avand in vedere atat istoricul personal, cat si situatia de viata actuala.

Terapia consta in comunicare verbala directa, iar succesul ei se datoreaza in mare masura relatiei pe care o stabilesc cu clientii mei.

Este necesara o deschidere a persoanei, bazata pe increderea in terapeut si pe constientizarea faptului ca se afla in deplina siguranta.

 

Cu combatem somatizarea

Demersul terapeutic este centrat pe depistarea cauzelor si  a conflictelor interne, prin explorarea problemelor si a aspectelor afective ale acestora.

Sunt foarte atenta in timpul discutiei, deoarece unele persoane au anumite ticuri verbale care pot duce ele singure la sursa conflictului. De pilda, o persoana care suferea de reflux gastroesofagian, spunea ca are multa mizerie de drenat, referindu-se la amintiri dureroase din trecutul personal.

Altcineva care suferea de pericardita, afectiune in care se acumuleaza lichid in sacul pericardic ce protejeaza inima impotriva socurilor exterioare, pronunta foarte des cuvantul soc, in diverse variante cum ar fi: m-a socat, am fost socata, e socant.

Odata ce se pune in evidenta conflictul, terapia poate imbraca diverse forme adecvate persoanei pe care o am in fata. Jocul de rol, imageria dirijata, povestile vindecatoare sunt o parte dintre tehnicile folosite de mine.

 

 
De Roxana Mihailescu, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ in formare, consilier dezvoltare personala, tel. 0726 291 491, e-mail: [email protected], site: http://psihologroxanadanamihailescu.ro/

 

 

Urmareste si:

Ce este somatizarea

Exemple se somatizare la copii si adulti

 

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top