Now Reading
Editorial special: Ziua Bunavointei

Editorial special: Ziua Bunavointei

In Franta, Marea Britanie, China, Rusia, Africa de Sud, Mexic, Italia, Belgia, Spania si Romania Ziua Bunavointei este sarbatorita de catre cititorii acestei reviste dar si de catre cei care nu o citesc fidel insa realizeaza ca viata are nevoie si de putina caldura. Sa cedezi locul la rand unui batran, sa dai cativa lei unui nevoias (lasa altora dezbaterea pe marginea intrebarii daca acest fapt incurajeaza fenomene antisociale sau ba, pana cand conducerea va avea politici destul de eficiente pentru a combate cersetoria, marturisesc ca eu le dau cativa lei celor catorva cersetori intalniti in drumul catre serviciu).

Bunavointa nu este innascuta (desi multi spun ca face parte din zestrea noastra neuronala si s-a solidificat in interactiunile care permiteau stramosilor nostri sa gaseasca mai repede hrana in grup decat singuri, sa se apere mai bine in grup decat singuri, sa supravietuiasca mia mult, pe scurt). Asadar, bunavointa este buna, utila si nu costa. Ba chiar aduce avantaje: reciprocitate atunci cand poate ca si tu ai nevoie de un serviciu sau pur si simplu recompensa subiectiva a faptului ca ai facut un bine.

Bunavointa nu inseamna lasitate, nu inseamna sa dezvolti un fel de ‘complex de om de subteran’, resentimentar si binevoitor cu jumatate de gura numai pentru a obtine un favor. Bunavointa nu inseamna sa fii fraier, sa te lasi calcat in picioare sau sa nu stiu nimic atunci cand esti deranjat de ceva.

Bunavointa inseamna sa calculezi costurile gestului tau, si daca dau cu minus pentru tine, sa te retragi. Pentru ca a fi binevoitor nu inseamna a te sacrifica. Bunavointa inseamna sa fii sincer cu tine insuti si cu cei din jur, sa iti exprimi punctul de vedere incercand pe cat posibil sa nu ii ranesti pe ceilalti dar sa te exprimi totusi. Bunavointa inseamna sa ai rabdare, sa te pui in locul celuilalt (empatia este un excercitiu pe care ar trebui sa il facem toti, zilnic), sa fii modest, sa intelegi ca avantajele tale se datoreaza nu unei superioritati naturale ci si sansei, sa poti empatiza cu cineva mai slab sau mai putin educat, sa iti retii nervii chiar si intr-o situatie in care este justificat sa ii manifesti, sa amani confruntarea pana cand emotiile nu mai stau in cale si se paote discuta deschis si la rece, sa zambesti chiar si cand nu iti vine sa o faci, pentru ca pur si simplu o fata zambitoare este mai placuta celor din jur, sa faci un serviciu cuiva chiar daca nu te astepti la reciprocitate (este un exercitiu bun de modestie), sa fii calm, sa fii lucid, sa fii deschis la minte.

Wikipedia da o definitie generala acestui comportament: “Kindness is the act or the state of being kindie. Marked by goodness and charitable behaviour, mild disposition, pleasantness, tenderness and concern for others. It is known as a virtue, and recognized as a value in many cultures and religions (see ethics in religion).”

In dosarul din numarul de noiembrie al revistei puteti citi despre bunavointa pe larg. Din perspectiva psihologica, filosofica, chiar si religioasa. Dar teoria are partea ei de noima, practica este mai importanta. Cei din echipa Psychologies sunt convinsi ca bunavointa este ingredientul care lipseste din vietile noastre stresate si facem o pledoarie energica in favoarea ei: chiar daca nu veti castiga pe loc ceva, fiti binevoitori!!

Va invitam sa fiti alaturi de noi in aceasta sarbatoare. Scrieti-ne (pe adresa [email protected]) despre faptele dumneavoastra bune sau despre ale altora, despre cele deja cunoscute sau despre cele care nu au inca publicitate, fiti de azi inainte mai calmi si mai calzi, mai rabdatori si mai intelepti.

Cu simpatie,
Iuliana Alexa

Citeste aici despre ZIUA BUNAVOINTEI pe Psychologies.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top