Now Reading
Parenting: cateva idei despre disciplina corecta

Parenting: cateva idei despre disciplina corecta

Revista Psychologies

Cum sa fii o mama buna? Unde esti prea permisiva si nu ar trebui? Care este disciplina corecta? Suna cunoscut? Raspunsuri in cele ce urmeaza…

 

 

Ia in considerare varsta si temperamentul copilului

Nu sunt doi copii la fel pe lume. De exemplu, daca ai un copil vorbaret, care se trezeste vorbind si in clasa, si atunci cand nu este cazul, in familie, foloseste aceasta caracteristica.

Nu incerca sa-l transformi in Mutulica! Apoi, mai este important sa adaptezi pedeapsa la ceea ce a facut si la varsta lui. Sistemul de disciplina trebuie sa fie mai sofisticat pe masura ce copilul creste, regulile mai clare si – de ce nu? –, negociate.

Daca ai un copil tare sensibil, nu ar trebui sa il cocolosesti, ca asta nu face decat sa-i intretina dependenta si sensiblitatea. Dar ofera-i afectiune in plus – asta nu inseamna sa fii rece cu el. Doar sa il pregatesti pentru o viata care nu tine cont de cei sensibili.

Nu fi un parinte prea permisiv, nu te transforma in prietenul copilului tau! Nu crede ca un copil are, el, un barometru intern al binelui si raului. Nu-l are!

S-a constatat ca acei copii care au avut parinti persmisivi, tind sa fie adolescenti lipsiti de empatie si care cred ca li se cuvinte totul.

 

Cu copiii mici, regulile trebuie sa fie clare

Un „nu“ ferm ori de cate ori trage pisica de coada sau varsa intentionat ceva! Daca cel mic are trei-cinci ani, copilul poate intelege concepte mai abstracte, reguli de conduita. Ii poti explica ce inseamna bunatatea fata de animale. Copiii mai mari, de sase-opt ani, pricep consecintele actelor lor.

De pilda, daca varsa ceva pe covor, trebuie sa curete. Cei de 9-12 ani deja stiu ca, daca nu termina de citit cartea, vor lua o nota proasta. Deci, li se poate explica, in avans, ca vorbele nelalocul lor intr-o anume sitatie pot genera o mare jena parintilor.

Invata-i pe copii sa vada consecintele faptelor lor. Cel mai usor este dupa sase ani. Daca a stricat ceva, lasa-l sa simta frustrarea. Nu alerga sa-i cumperi o jucarie noua! Sau o alta haina, daca a rupt-o pe cea veche. Astfel, va invata sa aiba grija de lucruri.

Daca s-a uitat prea mult la desene animate si nu si-a facut temele, lasa-l sa ia o nota slaba. Nu-l ajuta tu sa le termine. In felul acesta el, invata valoarea timpului pierdut.

 

Fii ferm!

Daca vrei copii disciplinati si bine crescuti, trebuie sa stie ca esti ferm cu regulile.

Daca ei stiu ca, atunci cand esti obosit, vei trece peste reguli, atunci au o portita de scapare. Si nu se va intari comportamentul corect. Numai printr-o atitudine constanta se intareste comportamentul cel bun.

Daca ai pus in practica un sistem de disciplina, el trebuie sa fie constant. Daca a stricat o jucarie, trebuie sa stie ca va avea alta numai daca face treaba in casa o saptamana.

Daca regula nu e respectata o data, hai, de doua ori, atunci va specula ocaziile. E valabil si in public. Daca face nefacute, pedeapsa este egala. 

Si mai important este ca cei doi parinti sa fie de acord in punerea in practica a principiilor. Daca mama are o regula, dar tata il scuteste pe copil de ea cand el este acasa, atunci copilul nu mai intelege nimic. Si mai mult decat atat, face aliante cu cel care ii permite – lucru nefolositor nici lui, nici parintilor.

 

Respecta-ti copilul

E un om si el, mai mic, imperfect, cu nevoile sale. Nu-l brusca! Nu uita ca un copil invata cel mai mult imitand comportamentul parintilor. Asa cum il tratezi, asa ii va trata si el pe altii. Daca te-a enervat, nu-l jigni.

Calmeaza-te si vorbeste-i dupa ce te calmezi. Nu lipi etichete. In loc sa ii spui ca e prost, califica ceea ce a facut drept „ceva nu prea inteligent“.

Daca l-ai jignit sau ai facut ceva care a depasit limitele proprii, cere-ti scuze. Este modul prin care invata ca e respectat si va sti, la randul sau, sa ceara scuze. Comporta-te cu el asa cum vrei sa se comporte el cu tine si cu altii.

 

Vorbeste mult cu cel mic

Invata-l sa-si identifice corect emotiile, sa planga (mai ales daca e baiat). Daca a fost agresiv, nu serveste la nimic sa-l pedepsesti; mai bine il inveti sa-si gestioneze emotia puternica a furiei data viitoare, sa inteleaga frustrarea, sa vorbeasca.

Poate ca felul cum se comporta copilul tau e un protest mascat pentru altceva. Poate ca e plangacios si rau pentru ca vrea sa stea mama mai mult cu el. Poate ca nu vrea sa invete la scoala fiindca ca nu reusese sa lege prietenii acolo si mediul il streseaza.

Copiii nu stiu (inca) sa se exprime cum trebuie. Stai de vorba cu fiul sau fiica ta si vezi ce se ascunde in spatele comportamentelor nedorite.

Pune in practica o disciplina pozitiva. Adica explica-i, vorbeste, invata alaturi de el.

Vorbeste-i despre consecintele actelor sale, mai degraba decat sa-l pedepsesti aspru. Vorbeste cu el si intelege-l. Spune-i sa vina el cu solutii data viitoare, cand depaseste limitele impuse.

Nu in ultimul rand, recompenseazai comportamentul bun. Daca vrei sa manance broccoli, este bine sa stie ca are dreptul la ciocolata la desert.

 

De Anca Iacob

 

Citeste si:

Parenting: atitudinea corecta cand copilul tau minte des

Parenting: Ce greseli de educatie facem cel mai des

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top