Now Reading
Parenting: Ce este obligatoriu să facă un părinte bun

Parenting: Ce este obligatoriu să facă un părinte bun

Avatar photo

Cum să ne creștem adecvat copiii? Ce greșeli e bine să evităm? Ca să facem lumină am cerut psihologului Adriana Marton să conceapă un decalog al părintelui bun.

 

Un părinte ideal își educă și crește copilul pentru viitor, îl încurajează, îl respectă, îi dă șansa de a se dezvolta și a-și clădi încrederea în sine, îl pregătește pentru a face față cerințelor vieții.

Stilul pe care îl adoptă părintele ideal este democratic, părintele este un lider informat și priceput, îl consideră pe copil egalul lui, nu îl denigrează și nici nu-i minimalizează importanța și contribuția la viața familiei.

Citește și:

Parenting: 5 sfaturi pe care ne-am săturat să le auzim

Legile lui Murphy în parenting

Am elaborat, pornind de la principiile adleriene de creştere a copilului, un decalog care poate folosi oricărui părinte ce are dorinţa de a-şi creşte copilul într-un mod încurajator, pozitiv, ajutându-l şi dându-i voie să se dezvolte şi să se exprime, privindu-l ca pe un egal, atât în implicarea de luare a deciziilor importante, ce privesc familia, cât şi prin rolul pe care îl are în familie.

Încurajaţi copilul!

Încurajarea este unul dintre aspectele cele mai importante pe care le puteţi face pentru copil. Lipsa încurajării duce copilul la un comportament deviant. Fiţi atenţi, părinţi, un copil neascultător este un copil descurajat!

E timpul să acţionaţi. Renunţaţi la supraprotecţie şi evitaţi descurajarea (atenţie la tonul vocii). Încurajaţi-l să devină independent, aşa vă arătaţi cel mai bine dragostea părintească.

 

Utilizaţi consecinţa logică şi naturală!

Trăim într-o societate democratică, iar rolul părinţilor este de a ghida copilul. Utilizând consecinţa logică, responsabilizaţi copilul.

Este momentul să-i oferiţi un cadru real, în care să experimenteze consecinţa propriilor sale fapte.

 

Respectaţi copilul!

Arătaţi respect copilului, respectul mutual induce sentimentul egalităţii.

 

Distraţi-vă împreună!

Faceți-vă un obicei din a vă juca cu copiii, ora de joacă poate fi punctul forte, care menține armonia și echilibrul în familie.

Jocul împreună cu copilul este esențial într-o lume în care interesele adulților se depărtează de interesele copiilor și este tot mai greu ca relația de egalitate să fie percepută.

 

Stăpâniţi-vă supraprotecţia!

Protejând copilul, fiți conștienți că îl protejați de viață. Copilul trebuie pregătit să facă față vieții cu putere și curaj, nu cu sentimentul de neajutorare. Renunțați la a cocoloși copilul și lăsați-l să prindă încredere în el.

Nu îl țineți supraprotejat și neștiutor, acest fapt îl plasează pe o poziție de inferioritate și se va retrage din fața vieții. Nu vă lăsaţi conduşi de frică! Frica este periculoasă, frica sapă curajul.

Prin frică se poate controla cineva. Frica și precauția sunt două lucruri distincte. Frica elimină curajul de a trece prin viață.

 

Câştigaţi cooperarea!

Imaginați-vă că familia este asemănată cu o mașină în mișcare. Cooperarea înseamnă ca toate roțile să se învârtească în aceeași direcție, niciuna nu poate sta blocată.

O mașină care merge, este o familie în armonie. Oferiți cooperare, ca să primiți cooperarea copilului.

 

Vorbiţi cu ei, nu lor!

Cele mai mari probleme dintre părinți și copii se nasc din lipsa comunicării. Acceptați liber ideile copilului vostru, explorați împreună sfera posibilităților, variantele de reușită sau de eșec, puneți întrebări de genul „ce se va întâmpla atunci?

Cum te vei simți? Cum se vor simți ceilalți?“. Atunci și doar atunci, copilul va avea încredere și vă va considera un partener cu care să găsească împreună soluții.

 

Stimulaţi-i independenţa!

„Să nu faci niciodată ceva pentru copilul tău din ceea ce poate face singur.“  De câte ori faceți ceva în locul copilului, îi arătați cât de mari, de buni, de experimentați sunteți și cât de mic și neajutorat este el.

Îl plasați în poziție de inferioritate. Lăsându-l să facă singur, îi arătați încredere, îi dați posibilitatea de a învăța, de a se dezvolta, de a-și întări stima de sine, îl încurajaţi pentru viaţă.

 

Înfiinţaţi un consiliu de familie!

Întâlniți-vă săptămânal toți membrii familiei la consiliul de familie, în care să aduceți în discuție, fiecare, diverse probleme și să găsiți împreună soluții.

Pe picior de egalitate, respectați părerea copiilor și votați reguli (majoritatea câştigă, iar ceilalţi se supun regulilor aprobate de majoritate) care să se respecte până la următorul consiliu de familie, săptămâna viitoare.

 

Adriana Marton
www.adrianamarton.blogspot.ro
https://www.facebook.com/AsaCumSunt

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top