Now Reading
Rolul initiativei in cuplu

Rolul initiativei in cuplu

Revista Psychologies

Initiativa este un ingredient care ne ajuta sa ne mentinem relatia de cuplu apropiata. Este un mod prin care aratam celuilalt interes, atentie, afectiune. Prin urmare, avem toate motivele sa o cultivam.

 

Mesajele transmise

Mentinerea sentimenului de iubire, apreciere, a emotiilor pozitive din cadrul unei relatii de cuplu presupune de cele mai multe ori a-ti pastra interesul instictiv de la inceputul relatiei, printr-un comportament ce cultiva si incearca sa pastreze bunastarea emotionala.

Una dintre metodele de a realiza acest lucru este initiativa. A initia inseamna a-ti aduce propria contributie la evolutia relatiei, a ajuta la crearea de noi evenimente ce pot determina mentinerea actualelor sentimente sau generarea de noi trairi pozitive.

Cel ce manifesta initiativa ii transmite partenerului mesajul inconstient ca este interesat de el, ca pentru el conteaza persoana celuilalt si ca este dispus sa depuna efortul de a “veni” spre el.

La polul opus, atitudinea celui ce nu are initiativa poate fi perceputa (negativ) din mai multe perspective de catre partenerul sau.

Lipsa initiativei poate fi interpretata ca lipsa de interes sau ca te afli intr-o zona de comfort in care iti indeplinesti anumite nevoi si nu esti dispusa sa schimbi deocamdata ceva.

Inconstient spui ca nu iti pasa sau ca nu ai experienta necesara pentru a realiza ca intr-o relatie este necesara implicarea ambelor parti.

Totodata, blocajul initiativei poate fi tradus si prin blocaj emotional care te opreste de la un angajament mai profund in relatia actuala.

O mare greseala pe care o facem este ca, dupa un anumit timp in relatie, sa renuntam la gesturi de tandrete precum un cadou, o surpriza sau un flirt cu partenerul

Rolul initiativei poate fi in general unul pozitiv in masura in care nu-l sufoca pe celalalt si-i acorda libertate in a-si manifesta propriile initiative, dorinte, nevoi.

Astfel ca, prin luarea de initiativa ii transmitem partenerului dragostea noastra fata de el, intretinem relatia, evitam instalarea plictiselii, pastram contactul.

 

Ce initiative conteaza?

Conteaza in primul rand cela care iti vor aduce bucurie in suflet sau iti implinesc o nevoie ce ai amanat-o in ultima vreme. Conteaza si cele asupra carora partenerul iti atrage atentia periodic.

Poate si tu simti ca intr-o anumita masura are dreptate, dar in acel moment ai alte prioritati sau ai anumite nevoi care nu-ti sunt implinite.

De exemplu, daca partenerul tau iti reproseaza in ultima vreme ca ii acorzi prea putina afectiune sau atentie, acesta ar putea fi un indiciu asupra intitiativei cu care l-ai surprinde pozitiv.

In egala masura, de multe ori avem anumite asteptari de la partener, fara a ne gandi ca si noi putem initia acele lucruri.

Pierdem astfel din vedere ca depinde si de noi, nu doar de el si negam puterea exemplului pe care comportamentul nostru il poate oferi.

 

Ce initiative putem avea

In primul rand, hotararea de a va acorda reciproc mai multa atentie, dedicandu-va timp unul altuia.

Iar acest lucru il puteti face planificand o vacanta sau un weekend pe care sa il petreceti impreuna fara a fi perturbati de probleme cotidiene. In felul acesta va veti redescoperi reciproc calitati uitate si care v-au atras la inceputul relatiei.

O alta initiativa apreciata ar fi disponibilitatea pe care o arati partenerului si oferirea intregii tale atentii.

O seara in doi, preferabil petrecuta in oras, in care iti asculti partenerul permitandu-i lui sa joace rolul principal, poate avea un efect benefic asupra comunicarii dintre voi doi.

Implica-te in deciziile de zi cu zi din cadrul relatiei. Banalele decizii ce trebuiesc luate zilnic, daca sunt doar in sarcina unuia din parteneri, pot deveni o povara pentru acesta.

A prelua din acele decizii sau mici probleme de rezolvat este o initiativa apreciata de un partener care se simte coplesit.

Ofera-i mici atentii si dovezi de afectiune care invioreaza relatia si arata celuilalt ca este important. Acestea ofera un sentiment de bine si demonstreaza ca partenerul este valorizat si prezent in gandurile tale.

Initiativa nu presupune neaparat gesturi mari. Poti planifica activitati ce intrerup rutina zilnica si va contecteaza mai mult, facandu-va sa fiti mai prezenti in propria viata amoroasa si sa va bucurati de ea.

Faceti o plimbare in parc sau o vizita unor prieteni, mergeti la un film sau un concert, programati-va la un masaj sau, si mai bine, faceti-va reciproc masaj.

Si nu uitat sa zambiti si sa va bucurati de momentele petrecute impreuna. De multe ori, este suficient doar sa te gandesti la celalalt si sa ii acorzi atentia ta.

Cu siguranta nu va fi intreaga relatie un sir neintrerupt si consecutiv de initiative. Efectul initiativei in cuplu se vede pe termen lung mai ales daca ambii partener o manifesta din cand in cand.

Este o utopie sa-ti imaginezi ca o relatie presupune doar pasiune si clipe frumoase. Este un intreg carusel al emotiilor si sentimentelor care poate fi infrumusetat cu initiative ce construiesc clipe frumoase, iar acestea pot fi remedii pentru zilele mai putin placute din orice cuplu.

 

De Valentina Bajan, psiholog clinician si psihoterapeut integrativ in supervizare, Galati

Tel. 0753.534.768

www.bajanvalentina.ro

Facebook: Cabinet Psihologic Bajan Valentina

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top