Now Reading
7 strategii de revenire după divorț

7 strategii de revenire după divorț

gabriela-saulea
7-strategii-de-revenire-după-divorț

Un divorț reprezintă încheierea unei etape din viață unei persoane, într-un mod pe care în general nu și l-a planificat sau dorit. Pentru că nimeni nu merge în fața altarului cu intenția de a divorța. Indiferent de circumstanțele care ne-au adus în relație cu partenerul de viață, cu toții visăm la acel „fericiți până la adânci bătrâneți”.

Însă, între timp, viața ne pune la încercare intenția. Și apar neînțelegeri, conflicte, oportunități, suferințe. Indiferent care este „hopul” peste care trebuie să trecem, singuri sau împreună cu partenerul, intenția este mereu să fie bine tuturor.

Dar uneori, pur și simplu, nu se poate. Oricât de pură ar fi fost intenția noastră, anumite povești sunt făcute să se termine mai devreme; pentru ca alte povești să poată începe.

Este foarte important să reținem că divorțul nu este un eșec. Deși, personal, asta am simțit pentru mult timp. Am considerat că am eșuat ca femeie, ca fiică, ca parteneră, ca mamă. Am considerat că era responsabilitatea mea să fiu mai înțelegătoare, mai flexibilă, mai caldă. Iar atunci când nu am reușit, am simțit că toată lumea este împotriva mea.

Însă intențiile mele au fost întotdeauna pure.

Am sperat și eu că voi avea acel „final fericit” despre care citeam, pe ascuns, în copilărie. Aveam intenția să am o familie fericită, un copil sănătos, un loc în societate de care să fiu mândră.

Iar intenția mea rămâne aceeași și în ziua de azi.

Destrămarea unei căsnicii nu este un eșec pentru că nu schimbă intenția inițială. Poate că finalul fericit nu s-a concretizat încă, însă nu e niciodată prea târziu pentru a găsi fericirea pe care o merităm.

Dar pentru aceasta avem nevoie de o strategie de a încheia sănătos relația precedentă.

De ce avem nevoie de o strategie când vine vorba de divorț?

Doar timpul le vindecă pe toate…”

Vorba aia din popor care spune că „timpul le vindecă pe toate” este extrem de adevărată. Doar că are o parte lipsă – timpul le vindecă pe toate, așa cum știe el mai bine. Iar uneori timpul le știe bine de tot, alteori le mai peticește și el cum poate.

Întrebare: dacă ți-ai fractura piciorul azi, ai vrea să lași timpul să le vindece pe toate? Obiectiv vorbind, piciorul tău s-ar vindeca într-o anumită perioadă de timp. Dar ai lăsă piciorul să se vindece în voia sorții, sau ai prefera ca un medic să se uite la el și să-l așeze cum trebuie în ghips?

Așa se întâmplă și când vorbim de un divorț. Da, obiectiv vorbind, nu vei muri în urma despărțirii de partener. Timpul va trece, lacrimile se vor usca pe obraz, copiii vor crește mari și vor pleca la casele lor, poate îți vei găsi pe cineva nou și te vei recăsători.

Dar ce se întâmplă cu fractura din sufletul tău? O lași în voia sorții, sau vrei ca vindecarea să se întâmple în direcția corectă? Vrei să te vindeci cu adevărat după rana unui divorț, sau vrei să lași timpul să treacă pentru că ea doar să se cicatrizeze îndeajuns încât să nu te mai usture?

Persoanele care nu se tratează corespunzător după o traumă rămân cu resentimente, amintiri neplăcute și tot felul de somatizări fizice.

Dacă mi-ai fi spus că pot fi mai fericită ca niciodată în urma divorțului meu, nu te-aș fi crezut. În momentele alea de furie, de dezamăgire și de confuzie, mă gândeam că nu mai am nicio șansă să îmi refac viața mai bine decât aș fi putut s-o fac la 20 de ani.

Dar iată că anii de experiență, o căsnicie terminată, o fiică și cariera profesională m-au dus exact acolo unde era nevoie de mine. Și, deși pare imposibil de crezut, te poți gândi la divorțul tău ca la o binecuvântare.

După ce te vindeci și îți ierți fostul partener (da, și asta se poate!), înțelegi că fiecare ușă închisă înseamnă un drum nou. Înseamnă o nouă oportunitate, înseamnă un nou început. Iar noul tău drum nu trebuie să fie unul solitar.

De aceea la Divorce Journey ne întâlnim ca să discutăm despre ce simțim, ce provocări avem sau cu ce vorbe ne-a mai rănit fostul partener. Suntem oameni faini, ca tine, care consideră că timpul nu știe să vindece mai bine decât o face un specialist și un grup de suport.

Oameni care știu că viața merită trăită la maxim, că nu merită să cari bagaje emoționale după tine, că e bine să te vindeci așa cum trebuie, nu așa cum vrea timpul. Cine se află în această situație este bine să mai aibă în vedere și câteva strategii după care să-și organizeze următoarele acțiuni.

Am grupat 7 dintre cele mai importante strategii de urmat în caz de divorț:

  1. Prima strategie în caz de divorț este să conștientizezi că începi un drum lung și anevoios, să îți programezi cât poți de bine resursele de energie, timp, bani și suport emoțional pentru încercările pe care știi că vă trebui să le depășești.
  2. A doua strategie este să-ți concentrezi toată energia și atenția pe tine și pe ce ai tu de făcut pentru salvarea ta. Nu e momentul să cauți vinovați pentru că acest lucru nu va face nicio diferență în bine acum. Trebuie să tratezi divorțul cu aceeași importanță cu care ai trata o boală serioasă, să te lași pe mâna specialiștilor, să ceri și să accepți ajutor.
  3. A treia strategie este să ignori opinia celorlați, ei poate că nu sunt răuvoitori, doar că nu înțeleg ce simți tu. Lasă-i cu părerile lor și stai de vorbă cu oameni care știu prin ce treci și care te pot ajuta, cere ajutor specializat pentru că situația chiar este critică.
  4. A patra strategie este să-ți acorzi timp, vindecarea se face anevoios și parcurge etapele ei. Dacă încerci să grăbești procesul poți să întârzii vindecarea sau să rămâi cu sechele care se vor vedea mai târziu. Acum este momentul să vorbești cu un coach sau un psiholog, care te poate ajuta să vezi lucrurile cu mai multă claritate.
  5. A cincea strategie este să nu te grăbești să intri în altă relație înainte de a te fi vindecat de cea anterioară. Perioada de revenire este grea și complexă și se rezolvă doar în timp. Trebuie să ai răbdare și multă grijă pentru tine. Nimeni altcineva nu poate să preia bagajele tale. Poți oricând să ceri ajutor specializat pentru a alege direcția corectă.
  6. A șasea strategie este să lași noile experiențe să vină către tine. Vei învăța că există și alți oameni decât cei cu care ai fost obișnuit, vei vedea că sunt activități la care nu te-ai gândit, dar care acum îți plac foarte mult și vei descoperi că ești cu mult mai mult decât știai sau credeai despre tine.
  7. A șaptea strategie este să împărtășești cu alții experiențele tale. Fie participi într-un grup de suport, fie susții pe cineva care e la început de drum, cineva care tocmai a aflat că divorțează și e în suferință maximă, fără speranță. Oferind din ceea ce ai acumulat prin experiența divorțului tău, vei deveni mai puternic și vei ajunge să fii recunoscător într-o zi pentru acest eveniment.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top