Now Reading
Ce să faci când partenerul tău nu te respectă

Ce să faci când partenerul tău nu te respectă

florina-stancu

Respectul este un element de bază în orice relație romantică sănătoasă. Dacă nu te simți respectat, este posibil să nu te simți văzut, auzit sau înțeles de partenerul tău. A fi într-o relație bazată pe respect reciproc va stimula creșterea și longevitatea acesteia.

 

Iubirea și respectul mână în mână

Într-o relație sănătoasă, respectul și iubirea sunt strâns legate. Iubirea implică afecțiune și pasiune, intimitate și angajament emoțional pe care le ai față de partenerul tău. Respectul constă în admirația profundă pe care o ai pentru partener ca individ și ca ființă umană. Cu toate că nu veți fi mereu de acord în toate aspectele, este important să arăți respect printr-o conduită politicoasă, amabilitate și considerație atunci când iubești pe cineva.

Care sunt cele 10 semne ale lipsei de respect?
În relațiile sănătoase, un partener este considerat față de celălalt. În fond, nimeni nu dorește să se simtă mic, ignorat, umilit sau prost considerat.

Uneori, oamenii nu își dau seama că partenerul lor manifestă lipsă de respect față de ei.

Iată câteva semne comune ale lipsei de respect pe care ar trebui să le observi:

1. Nu îți respectă spațiul sau timpul.
2. Vorbește într-un mod denigrator către tine.
3. Nu te ascultă atunci când vorbești.
4. Te întrerupe sau vorbește peste tine.
5. Nu te face să te simți valorizat.
6. Te ignoră.
7. Te minte.
8. Flitrează sau te înșală.
9. Ia decizii importante fără să te consulte.
10. Tef ace să te simți mai puțin important decât este el sau ea.

 

Impactul lipsei de respect

Lipsa de respect poate să fie dăunătoare relațiilor. Persoana care simte că este tratată cu lipsă de respect poate deveni nesigură și poate să-și piardă stima de sine. Sau, dimpotrivă, poate deveni mai furioasă din cauza tratamentului primit și poate să dezvolte resentimente că nu este valorizată.
Partenerul care manifestă comportament fără respect, dacă nu este corectat, poate să devină tot mai nemilos. Acesta poate să-și intensifice comportamentele negative și să ajungă chiar la abuz emoțional.
Lipsa de respect poate evolua de la indiferență la dispreț, care este un sentiment de superioritate sau dispreț. John Gottman, un renumit psiholog al căsătoriilor care a investigat relațiile cuplurilor timp de peste cincizeci de ani, a spus că disprețul este cel mai mare contributor la divorț și la distrugerea relațiilor.

 

 

Ce ar trebui să faci dacă nu te simți respectat?

Dacă partenerul tău pare să nu te aprecieze, iată două strategii care ar putea ajuta la îmbunătățirea situației:

1. Îmbunătățește Comunicarea în Cuplu

Primul pas este să vă concentrați asupra modului în care comunicați unul cu celălalt, în special în timpul conflictelor. Îmbunătățiți comunicarea prin ascultarea activă, exprimarea sentimentelor și utilizarea simțurilor. Încurajarea exprimării despre cum se simte atunci când partenerul face x și ceea ce își dorește.
De exemplu, poți spune: „Mă simt lipsit de respect atunci când îți bați joc de părul meu în fața familiei și aș dori să spui doar lucruri pozitive și frumoase, mai ales când suntem în public.”

Apoi, partenerul tău repetă ceea ce a auzit și doar ascultă, încearcă să înțeleagă noua perspectivă și nu reacționează defensiv.

2. Fii Clar cu Privire la Limitele Tale

Concentrează-te asupra limitelor majore cu partenerul tău. Le-ai stabilit și le-ai făcut clare? Un exemplu: partenerul tău a fost de acord să curețe biroul comun în fiecare seară pentru că lucrezi de acasă. Nu ar trebui să trebuiască să explici sau să justifici în mod continuu de ce este necesar acest lucru; partenerul tău ar trebui să fie respectuos.
Întreabă partenerul dacă trece peste aceste limite. Este responsabilitatea ta să menții și să respecți aceste limite.

 

8 Moduri de a Arăta Respect într-o Relație

Amintește-ți să tolerezi și să apreciezi diferențele. Amândoi sunteți două persoane distincte care încearcă să facă o relație să funcționeze. Iată o listă utilă de modalități, mari și mici, de a arăta partenerului tău că îl respecți:

1. Fii politicos.
2. Exprimă-ți aprecierea.
3. Prețuiește sentimentele partenerului.
4. Sprijină interesele partenerului.
5. Oferă partenerului timp și spațiu.
6. Vorbește cu amabilitate despre partener în fața altora.
7. Practică compasiunea.
8. Ține-ți cuvântul.

Fiecare relație este diferită. Dacă nu ești sigur dacă ar trebui să-i oferi partenerului o altă șansă sau să pui capăt relației, caută îndrumare de la un specialist în domeniul sănătății mintale din zona ta pentru a te ghida pe calea cea mai potrivită pentru tine.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top