Now Reading
Conflictele în relația de cuplu: care sunt cele mai frecvente cauze și cum le gestionezi mai ușor

Conflictele în relația de cuplu: care sunt cele mai frecvente cauze și cum le gestionezi mai ușor

Revista Psychologies

Conflictul reprezintă o etapă normală în viață oricărui cuplu. Chiar și așa, este important să ști cum să gestionezi eficient o situație conflictuală, pentru a nu se solda cu despărțire sau alte evenimente neplăcute. Conflictul poate reprezenta o formă prin care să cunoști limitele partenerului, valorile și principiile acestuia.

În acest articol, vei află care sunt principalele surse de conflict într-un cuplu, dar și care sunt modalitățile eficiente pentru a le rezolva cu empatie și înțelegere.

Comunicarea deficitară

Comunicarea verbală și nonverbală stau la baza oricărei relații. Deși mulți credem că a comunica este ușor de realizat de către oricine, o mare parte dintre persoane întâmpină dificultăți în a-și exprimă sentimentele, emoțiile sau trăirile calm, clar și fără a-l face pe partener să se simtă incomod sau vinovat.

În timpul comunicării, este esențială împărtășirea trăirilor pe care le avem într-un mod calm și fără a fi critici. Critică este considerată unul dintre cei 4 călăreți ai apocalipsei, conform psihologului John M. Gottman, alături de dispreț, defensivă și împietrire. Încearcă să adopți un stil asertiv de comunicare, iar dacă nu ești familiarizat cu acesta poți apela la psihoterapie individuala. În cadrul ședințelor de terapie vei dobândi cunoștințe utile pentru a-ti îmbunătăți abilitățile de comunicare.

Luarea unei decizii

Prioritățile și valorile diferite fac ca luarea unei decizii să fie o sursă de conflict. Uneori, chiar comunicarea ineficientă, ambiguă poate determina neînțelegeri și interpretări greșite. Alteori, poate fi despre lupta de putere în cuplu, o situație în care partenerii încearcă să preia controlul asupra relației.

O abordare bună pentru a evita conflictele este să comunicați deschis, să învățați să vă ascultați și să fiți deschiși la noi soluții creative. Această poate părea ușor, dar multor cupluri le este dificil să adopte aceste sfaturi. Dacă și tu te confrunți cu astfel de situații, poți apela la sfatul unui psiholog. Împreună cu partenerul vei află metode și tehnici prin care să rezolvați conflictele armonios și echilibrat.

Relația intimă

Intimitatea în relația de cuplu este o cauza frecvența a conflictului. Factorii declanșatori sunt diverși și pot diferi în funcție de fiecare cuplu. Cele mai dese motive pentru care partenerii pot întâmpină dificultăți în bună desfășurare a relației intime sunt reprezentate de: dorințele sexuale diferite, lipsa conexiunii emoționale sau tulburările de dinamică sexuală.

Vestea bună este că relația intimă poate fi restabilită. Cel mai important aspect este cunoașterea problemei, identificarea cauzei și aplicarea unei soluții eficiente. Poate fi greu de realizat de către cei doi parteneri, iar uneori este necesară îndrumarea din partea unui specialist în terapie sexuala. Aici vei găsi un loc sigur, în care să-ți exprimi emoțiile și dorințele. Împreună cu specialistul, tu și partenerul tău veți regăsi calea către o relație intimă împlinită.

Gestionarea banilor

Fiecare persoană are o atitudine proprie referitoare la bani, pe care a moștenit-o din familie. Obiceiurile sunt diferite pentru fiecare familie, așa că cei doi parteneri se confruntă adesea cu neînțelegeri în ceea ce privește o gestionare eficientă a banilor.

Reducerea unor astfel de conflicte poate fi realizată prin ascultarea cu empatie a partenerului și înțelegerea modului de gândire al acestuia. Ulterior, stabiliți obiective financiare comune, care să corespundă atât dorințelor individuale, cât și de cuplu.

Valori diferite

Copilăria și mediul familial modelează valorile fiecărui individ. Valori diferite în cuplu conduc deseori la tensiuni. Cu o comunicare deschisă, prin respectarea opiniilor celuilalt și găsirea unei soluții optime pentru amândoi, vei reuși să diminuezi impactul perspectivelor diferite asupra vieții.

 

Conflictul reprezintă o modalitate de a-ți cunoaște mai bine partenerul, însă este asociat cu stres și emoții negative. O relație puternică poate fi construită, chiar și în prezența conflictului, dacă este abordată o comunicare deschisă, în care părerile ambilor parteneri sunt respectate și sunt identificate soluții care să valideze principiile fiecăruia. Dacă și tu vrei o relație care durează o viață întreagă, implică-te activ alături de partener și la nevoie, cere sfatul unui psiholog. 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top