Now Reading
De ce este importantă relația dintre profesor și elev și ce modalități de îmbunătățire pot fi aplicate

De ce este importantă relația dintre profesor și elev și ce modalități de îmbunătățire pot fi aplicate

Revista Psychologies
de-ce-este-importantă-relația-dintre-profesor-și-elev-și-ce-modalități-de-îmbunătățire-pot-fi-aplicate

Elevii care reușesc să interacționeze bine cu profesorii pot avea mai multă încredere în ei, ceea ce le poate forma un bun comportament academic. Drept urmare, un elev ar putea manifesta mai multă implicare în procesul de învățare, s-ar putea comporta mai bine la clasă și ar fi mai ușor pentru el să obțină rezultate mai bune la învățătură.

De ce este importantă relația dintre profesor și elev?

Un proces de predare de înaltă calitate este conceput pentru a fi adecvat nivelurilor educaționale ale elevilor, creează oportunități de gândire și analiză, folosește feedbackul în mod eficient pentru a ghida elevii și contribuie la îmbunătățirea cunoștințelor anterioare ale acestora. Când relația dintre un copil și cadrul didactic ce îl instruiește este una favorabilă, beneficiile sunt de ambele părți.

Când vine vorba despre managementul clasei de elevi, cadrele didactice ar fi bine să folosească toate instrumentele care îi pot atrage către învățătură. O mai bună organizare la clasă ajută la reducerea decalajelor de învățare și la o mai bună informare a elevilor.

Profesorii care promovează relații pozitive cu elevii lor creează o atmosferă propice învățării la clasă și satisfac nevoile de dezvoltare, emoționale și academice ale copiilor.

Relațiile pozitive sprijină adaptarea elevilor și îi ajută pe aceștia să se dezvolte din punct de vedere social. Studiile au arătat că elevii care au relații strânse cu profesorii sunt mai cooperanți și mai implicați în procesul educațional. Totodată, dacă în centrul atenției se află elevii, aceștia se simt mai motivați să participe activ la ore. Drept urmare, cadrele didactice ar fi bine să îi implice pe copii în luare deciziilor și să le recunoască nevoile de dezvoltare și de relaționare cu alți elevi.

Un factor important îl bunăstarea copiilor la școală îl joacă și relația dintre profesori și părinți. Astfel, la începutul fiecărui an școlar este indicat să fie identificată acea solutie comunicare parinti-profesori care să faciliteze procesul educațional al elevilor.

Ce modalități de îmbunătățire a relației profesor-elev pot fi aplicate la clasă?

Una dintre cele mai eficiente metode de a crea o relație satisfăcătoare cu elevii este ca profesorii să îi trateze în mod egal pe toți copiii. Fiecare elev poate face performanță, iar convingerile cadrelor didactice vor fi de ajutor în procesul educațional. Felul în care sunt motivați în fiecare zi, dar și sprijiniți în a-și atinge obiectivele, resursele pe care le primesc, în conformitate cu stilurile lor de învățare, dar și ajutorul suplimentar oferit, când au nevoie, le vor întări convingerile în forțele proprii.

O altă modalitate de a crea o relație apropiată cu elevii este ca profesorii să îi cunoască mai bine. Care este mediul social din care fac parte și care sunt interesele lor, ce plăceri au, dar și ce lucruri nu le plac? Răspunsurile le pot afla profesorii la începutul anului școlar, prin intermediul unui formular de cunoaștere, dar și în pauze, mai ales dacă observă o schimbare de comportament. Copiii pot fi fericiți într-o zi, pentru că au câștigat un meci de fotbal, sau pot fi triști, pentru că au anumite probleme familiale. Ajutorul venit din partea profesorilor, chiar și sub forma unei întrebări, poate fi benefic pentru întărirea relației dintre cele două părți.

Totodată, umorul este o modalitate excelentă de a construi legături cu copiii și, în plus, face învățarea mai captivantă și îi încurajează pe elevi să acorde o mai mare atenție lecțiilor.

Glumele și poveștile amuzante destind atmosfera și favorizează relații pozitive în clasă.

O bună relație între profesori și elevi poate influența semnificativ procesul de predare și de învățare, făcând educația accesibilă tuturor copiilor.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top