Now Reading
Multumirea sexuala

Multumirea sexuala

Revista Psychologies

CORPUL CARE DORESTE

Adolescenta este alta perioada-cheie, cand se pun bazele placerii noastre sexuale. Este, bine, deci, sa i se dea adolescentului incredere in sine, pentru ca la ora primelor elanuri erotice el este recunoscut in noua sa calitate de barbat sau de femeie.

Jean Paul Vern explica: „Daca in adolescenta esti recunoscut de propria familie ca persoana si nu doar ca o extensie narcisica a parintilor, daca simti ca poti vorbi despre orice fara a fi judecat, denigrat sau provocat sa spui mai mult, daca ai fost invatat sa-i respecti astfel si pe ceilalti membri ai familiei, atunci vei deveni un adult relaxat in propria piele si propriul corp“.

Sa nu fii tinta batailor de joc cu privire la schimbarile tale fizice, sa nu se rada de cochetaria ta, sa nu ti se spuna ca masturbarea e un pacat de moarte si ceva murdar – iata ce inseamna sa fii recunoscut in viitoarea ta virilitate si identitate de barbat, spune Sophie Cadalen.

Astfel, ti se sugereaza ca ai in tine un potential de om care poate simti placere fara culpabilitate. „Esti OK, iti las locul tau“, pare sa spuna parintele.


TRAUMATISME DE DEPASIT

Vine si vremea primelor experiente. Este ceva care nu se uita usor si care poate fi determinant in viata sexuala ulterioara a individului, desi, cel mai adesea, nu este o experienta prea incarcata de placere.

Dupa Sophie Cadalen, aceasta prima experienta este rezultatul proiectiilor facute din copilarie in ceea ce priveste dorinta, feminitatea si masculinitatea. „Daca aceste proiectii s-au nascut din traumatism, ele vor actualiza blocaje deja existente.“

La fel se intampla si cu experientele urmatoare. „Nu ne alegem partenerul la intamplare“, spune Jean-Paul Vern. El este adesea consecinta acestui disconfort, faptul ca multi acumuleaza din relatii nesatisfacatoare. Cu exceptia, desigur, a experientelor fortate, cum e violul.

Jean-Paul Vern povesteste cazul unei paciente care, in copilarie, fusese atinsa in mod indecent de cineva din familie. Ca adult, ea „consuma“ barbatii, dar fara nicio placere. Se justifica spunand: „Nu le voi da placerea mea“. Era maniera ei de a se razbuna. Doar ca, in stare de semitrezire, a avut odata un orgasm. „Apoi a venit la mine la consultatie spunand ca vrea neaparat sa cunoasca placerea aceasta.“ Pentru terapeut, a fost evident in ce masura, prin traumatism, un pacient se poate comporta „antiplacere“ si cum vrea corpul nostru, aproape fara control constient, sa preia fraiele.

 

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top