Now Reading
Batranetea poate fi o perioada extraordinara

Batranetea poate fi o perioada extraordinara

Revista Psychologies

Batranii au nevoie de rabdare, de atentie. Credeti ca e o idee buna ca cei de varsta a doua sa stea cu parintii in varsta si sa ii aiba in grija?
–  Ar fi ideal ca cei de varsta a doua – de fapt, parintii varstnici – sa poata locui cu copiii lor, sa fie ingrijiti de acestia. Realitatea insa este diferita si nuantata. De cele mai multe ori, adultii de astazi traiesc viata agitata si plina de griji a secolului XXI, astfel ca, de multe ori, nu mai au nici timp si nici rabdare pentru parintii lor, acum in varsta si bolnavi. Varstnicii, mai ales cei bolnavi, au o anumita sensibilitate, au nevoi aproape la fel de mari ca si copiii, au tabieturi, pe care cei mai tineri adesea le considera capricii.

Ce probleme pot aparea in aceasta situatie (descrisa mai sus) si cum se pot rezolva? Un batran poate fi extrem de solicitant, mai ales daca este si bolnav…
–  Traiul in comun poate sa fie dificil, marcat de conflicte, neputinte. Pe de o parte, cei in varsta simt ca sunt o povara pentru copiii lor, iar pe de alta parte, cei tineri pot avea sentimentul neputiintei de a-si ajuta parintii si de a le usura suferinta. Din pacate, lucrurile nu sunt deloc simple. Solutiile la aceste probleme difera de la caz la caz, sunt influentate de conditiile socioeconomice ale familiei, de climatul afectiv, de relatiile anterioare dintre parinti si copii.

Unii recurg la deja cunoscutele centre de varstnici, unde parintii lor isi petrec ultimii ani din viata. Altii, dimpotriva, isi pastreaza aproape parintii si ii ingrijesc. Exista si situatiile extreme, in care parintele varstnic este bolnav, iar copiii nu au posibilitati sa isi pastreze parintele aproape, din diverse cauze: probleme financiare, lipsa timpului, probleme de sanatate, lipsa unor cunostinte medicale.

Se recomanda in aceste cazuri internarea batranului la un centru, unde poate beneficia de ajutor specializat. Acest lucru nu trebuie vazut ca un abandon, familia poate oferi si in aceste situatii atentia si afectivitatea de care varstnicul are atata nevoie.

Ce realizeaza Fundatia Principesa Margareta a Romaniei in programul dedicat batranilor si care sunt rezultatele?
–  Prin programele derulate in prezent, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei vine in intampinarea batranilor singuri si izolati de societate, incurajand valorificarea potentialului varstnicilor si interactiunea intre generatii. In 20 de ani de experienta in lucrul cu copiii, tinerii si varstnicii, noi am observat ca lucruri extraordinare se pot naste atunci cand generatiile se intalnesc: batranetea devine mai frumoasa atunci cand nu este traita in izolare, iar varstnicii sunt bucurosi sa aiba o ocupatie, care ii face sa se simta utili.

Copiii abandonati sau neglijati de familie gasesc caldura si prietenia celor in varsta, tinerii se bucura de intelepciunea bunicilor regasiti. Varstnicii au posibilitatea sa isi petreaca timpul alaturi de copii si tineri la doua centre de zi infiintate de Fundatie: Centrul Generatii din Bucuresti (cartierul Grozavesti) si la Centrul Hercules din Costesti (jud. Arges). Batranii participa la cursuri de limbi straine sau ii ajuta pe copii la teme, creeaza obiecte decorative, picteaza in ateliere de creatie, merg impreuna cu cei mici in tabere si excursii, pregatesc piese de teatru, organizeaza concursuri de dans, invata sa foloseasca calculatorul sau fac gimnastica sub supervizarea unei tinere voluntare kinetoterapeute.

Mai facem cateva lucruri frumoase si imbucuratoare pentru toti cei implicati: la Centrul Generatii, varstnicii pot merge la Coaforul Sperantei, unde primesc servicii gratuite de tuns si vopsit de la tineri studenti aflati in practica, de la Grupul Scolar de Arte si Meserii UCECOM „Spiru Haret“. Produsele de la Coaforul Sperantei sunt puse la dispozitie de L’Oréal Professionnel. La Voluntari – Ambasadori ai schimbarii, varstnici imobilizati la domiciliu sau izolati in centre de batrani petrec, impreuna cu voluntari (de obicei tineri) cateva ore pe saptamana: fac plimbari in parc, merg impreuna la teatru sau la muzee, citesc, discuta, invata unii de la altii.

De asemenea, voluntarii ii ajuta pe varstnici la cumparaturi, ii insotesc la medic si la farmacie. Iau astfel nastere frumoase povesti de prietenie intre persoane din generatii diferite care, aparent, au putine lucruri in comun. Si totusi, ceva ii uneste: respectul reciproc, dorinta de a comunica, de a inlatura singuratatea, de a invata de la celalalt, de a fi util impartasind din experienta proprie si in acelasi timp imbogatindu-se spiritual si afectiv.

Gabriela Curici, psiholog

Gabriela Curici, Psiholog in cadrul Fundatiei „Principesa Margareta a Romaniei“

Interviu de Iuliana Alexa
Foto: shutterstock.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top