Now Reading
Sa oferim valoare personala

Sa oferim valoare personala

Revista Psychologies

Cadoul impartit

Principiul: sa oferi celor apropiati un moment de stare de bine, de relaxare si de complicitate. „Anul trecut, de Craciun, tata mi-a dat o casuta ce urma sa fie construita in gradina “, spune L., 8 ani. „Timp de doua zile, eu ii dadeam lemnele pe care el le punea laolalta pentru constructie. Apoi, dupa ce a terminat, am putut chiar sa-mi aduc prietenii sa ne jucam in ea.“

Convivial si amical, cadoul „partajat“ ii aduce laolalta pe cel ce da si pe cel ce primeste. Putem sa daruim unui copil un joc de sah sau o masinuta pe care sa invete sa o conduca (pe alee). Sotiei, un mic dejun la pat, plin de bunatati, un masaj sau alintul ei preferat…

Cadoul partajat permite si exercitarea unor competente: sa ii propui unei prietene o sedinta de machiaj, sa le arati bunicilor cum sa foloseasca Messenger, sa te oferi sa ajuti un var, suparat pe Shakespeare, sa invete engleza… Iata tot atatea agreabile momente de complicitate pentru care nu ai nevoie de bani.

Cadoul creativ

Principiu: sa oferi un obiect facut in casa, unic, asa cum este si persoana care urmeaza sa-l primeasca. Ai ocazia sa te arati asa cum esti cu imperfectiunile tale si calitatile aferente.

„Eu locuiesc acum cu tata, pentru ca ai mei sunt divortati, si nu o vad atat de des pe mama“, spune E., 18 ani. „Chiar daca nu prea e la moda, imi place sa primesc de la ea de Craciun cate un pulover pe care il tricoteaza ea.“

Uneori artistic (cand exista mijloacele), cadoul facut in casa este foarte adesea plin de sens: putem oferi gem, fructe de casa, un caiet de retete din vechile generatii… El permite, de asemenea, celebrarea legaturii familiale, momentele bune petrecute impreuna, transmiterea istoriei clanului catre cei mai tineri.

„Bunica mea a fost una dintre primele invatatoare de la inceputul secolului XX“, spune L., 55 de ani. „Fratele meu si cu mine am cautat in arhive si am alcatuit o poveste a ei, cu poze, cu note ale elevilor despre ea. Si am oferit acest cadou intregii familii. Intr-o zi, fiul meu il va transmite propriilor sai copii.“

Sa oferi celor mai in varsta un concert cu cantece din generatia lor sau sa ii surprinzi cu fotografii din epoca tineretii lor, iata un dar care strange legaturile de peste ani si de peste timp. Nu trebuie decat putina imaginatie si multa dragoste.
 

 

Alege cadoul personalizat

Iata trei sfaturi pentru a schimba obiceiurile celorlalti.
1. Nu vorbi despre bani. In loc sa spui: „anul acesta nu vreau sa dau multi bani pe cadouri“, spune „anul acesta vreau sa va fac o surpriza“, sau „m-am gandit la un dar mai personal.“

2. Ai grija de prezentare. Mai bine sa ai grija de felul cum prezinti un cadou si sa il insotesti de cateva vorbe. „Banul este un cod social atat de bine integrat incat nu mai e nevoie de comentariu“, spune psihanalista Isabelle Filliozat. „Daca trecem de acest cod, se poate sublinia valoarea atasata si cadoul devine mai usor de apreciat”.

3. Nu alinta copiii. Parintii pot oferi copiilor cadoul clasic si unul gratuit. Acest fapt permite educarea anumitor valori fara a le impune si fara a le crea decalaje fata de amicii lor.

Editare de Raluca Stan

Credit foto Shutterstock.com
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top