Now Reading
În căutarea fericirii

În căutarea fericirii

clementina-anghelache-2023
In cautarea fericirii

Bun venit la Atelierele Eu-lui – În căutarea fericirii!
Un subiect atât de amplu necesită un preambul. În primul rând eu cred că fericirea este o stare pe care o creăm în laboratorul nostru intern. În afară căutăm plăcerea, satisfacția. În interior se “fabrică” fericirea. Și mai cred că fericirea nu are legătură cu evenimentele externe. Chiar și în cea mai aspră zi a vieții noastre, putem găsi o fărâmă de fericire, dacă ne uităm în direcția potrivită. Fericirea necesită antrenament. Este ceva ce cultivăm, nu ceva ce găsim pe drum. Fericirea, în perspectiva de experimentare pe care v-o propun, este inside job, ține doar de voi și de disponibilitatea de a lăsa pentru o clipă de-o parte ceea știți, credeți și credeți că știți despre fericire și de a încerca să trăiți fericirea ca POSIBILITATE.
Ce înseamnă asta? E mai ușor de experimentat decât de povestit și nu voi intra acum în argumente și teorii despre fericire. Doar vă propun câteva exerciții de experimentat iar la sfârșit luați voi înșivă din experiență ce v-a fost benefic, ce vă este de folos ca practică pentru o vreme și ce vreți să luați la purtare pe termen lung.
3 căi spre fericire
În teorie (pe bune, chiar studiate de Duckworth, Steen și Seligman în 2005), există trei căi empirice și validate de a atinge fericirea și se numesc așa: plăcere, angajament și sens.
Viața plăcută (The Pleasant Life) este susținută de teoriile hedoniste și se concentrează pe abordarea de a trăi pozitiv experiențele din trecut, prezent și viitor. Psihologia pozitivă ne învață cum să ne cultivăm și amplificăm intensitatea și durata emoțiilor pozitive.
Viața Angajată (The Engaged Life)
Viața angajată este o dimensiune a fericirii care se leagă de căutarea implicării, angajamentului și absorbției în muncă, timp liber și relații. Având originea în lucrările lui Csikszentmihalyi (1990) despre „flow” (starea de flux), noțiunea de angajament este exemplificată printr-o persoană care experimentează starea psihologică generată de o concentrare atât de intensă, încât rezultă într-o distorsiune temporală, în care pierdem noțiunea timpului.
Viața cu Sens (The Meaningful Life)
Viața cu sens este a treia dimensiune a conceptualizării fericirii de către Seligman și se ocupă de căutarea sensului. Victor Frankl (1963), care a fost pionier în studiul sensului, a subliniat că simpla dorință de fericire nu va conduce la atingerea ei și a argumentat că adevărata fericire vine ca “o consecința neintenționată a urmăririi cu succes a activităților care ne conectează la obiective mai mari”.

Citește continuarea articolului în ediția octombrie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top