Now Reading
Analiză ParentED: validarea emoțională, esențială în dezvoltarea copiilor

Analiză ParentED: validarea emoțională, esențială în dezvoltarea copiilor

Revista Psychologies

Analiză ParentED: Validarea emoțională, esențială în dezvoltarea copiilor: 96% dintre copiii care au parte de empatie sunt mai perseverenți

 

  • Un studiu din 2024[1] arată că atunci când adulții recunosc și acceptă emoțiile copiilor mici, aceștia devin mai capabili să facă față frustrărilor și să fie mai perseverenți, inclusiv în activitatea școlară
  • 12% dintre copiii români sunt foarte rar sau niciodată strânși la piept de către părinții lor, conform Salvați Copiii[2]
  • Dr. Daniel Siegel, expert în neuropsihiatrie: „Dacă dai nume unei emoții, o poți îmblânzi”

Copiii de grădiniță care sunt ascultați și li se spune că emoțiile lor sunt normale se descurcă mult mai bine să persevereze în sarcinile dificile, față de cei cărora nu li se acordă această atenție, arată un studiu recent analizat de ParentED Fest. Specialiștii subliniază că atunci când părinții acceptă și înțeleg emoțiile copiilor, în loc să le treacă cu vederea sau să le critice, cei mici capătă o bază solidă pentru o dezvoltare echilibrată.

„Dacă dai nume unei emoții, o poți îmblânzi”

„Dacă dai nume unei emoții, o poți îmblânzi. Pentru un copil sau un adult, înseamnă enorm să audă pe cineva spunând: «Te înțeleg cu adevărat. Pricep ce simți. Văd de ce te simți astfel». Acest tip de empatie ne dezarmează”, afirmă Dr. Daniel J. Siegel, renumit neuropsihiatru și autor de bestselleruri.

Recunoscut pentru expertiza sa în dezvoltarea creierului copiilor și parentingul bazat pe atașament, Dr. Siegel consideră că validarea emoțională este fundamentală pentru a construi o mentalitate afirmativă: „Ne dorim pentru copiii noștri o mentalitate afirmativă, pentru ca ei să învețe să vadă obstacolele și experiențele noi nu ca pe niște impedimente paralizante, ci pur și simplu ca pe niște provocări pe care trebuie să le înfrunte și să le depășească și din care au de învățat. Copiii cu o mentalitate afirmativă vor fi mai flexibili, mai deschiși la compromisuri, mai dispuși să-și încerce norocul și să exploreze. Vor fi mai curioși și mai imaginativi, mai puțin înspăimântați de greșeli.”

Diferențele sunt evidente în dezvoltarea emoțională a celor mici: studiul din 2024 arată că atunci când părinții le spun copiilor între 4 și 7 ani că e normal să se simtă supărați sau frustrați, aceștia ajung să-și înțeleagă mai bine emoțiile și să nu renunțe când dau de greu.

În contrast, în România, datele Salvați Copiii arată că 12% dintre copii nu sunt aproape niciodată luați în brațe sau mângâiați de părinții lor, iar aproape jumătate (48%) își petrec timpul liber singuri sau cu persoane din afara familiei.

Conform lui Daniel Siegel, încă din fragedă pruncie, abilitatea noastră de a regla stările emoționale depinde de experiența de a simți că o persoană importantă din viața noastră experimentează simultan o stare de spirit similară. Dr. Daniel Siegel va veni la București în intervalul 4-5 octombrie, pentru a susține o conferință în cadrul ParentEd Fest 2025.

Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest, va avea loc pe 4-5 octombrie 2025, la București

Evenimentul, ajuns la ediția a doua, va reuni experți de talie mondială în domeniul creșterii și îngrijirii copiilor: Dr. Laura Markham, psiholog și autor de bestselleruri despre parentingul bazat pe conexiune; Dr. Shefali, psiholog clinician de talie internațională, care se întoarce la ParentED Fest pentru a doua oară, după succesul înregistrat la ediția de anul trecut; Dr. Gordon Neufeld, psiholog specializat în dezvoltarea copilului și pionier în domeniul atașamentului; Maggie Dent, expert recunoscut în parenting și autoare de cărți despre dezvoltarea echilibrată a copiilor; Tamara Neufeld Strijack, terapeut și autor, și Dr. Daniel Siegel, neuropsihiatru de renume mondial și pionier în integrarea neuroștiinței cu psihologia.

ParentED Fest 2025 este susținut de Lidl România – Strategic Partner și Sanador – Healthcare Partner, dar și de ThedaMar, Catena, Raiffeisen Bank, Activ. Innovation Partner – Fundația Alfa. Parteneri media – Zyx Books, Pagina de Psihologie, Psychologies, Ringier România. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul: Matca Social Club, Destiny Park, CyberJump, Genesis College, KinetoBebe, Museum of Senses, Muzeul Fotbalului, Basme cu Cai, Ograda Bunicilor, Acvatic Bebe Club și Edenland.

Biletele sunt puse în vânzare pe https://parentedfest.ro/ și în rețeaua IaBilet.ro.

 

[1] Your feelings are reasonable: Emotional validation promotes persistence among preschoolers, Jeewon Jeon, Daeun Park, 2024

[2] https://www.salvaticopiii.ro/sites/ro/files/2024-06/urgenta_starea-copilului-jocurile-de-noroc-abuzul-bullyingul-si-saracia-statistici-002.pdf

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top