Now Reading
De ce ne este utila rabdarea

De ce ne este utila rabdarea

Desi multi ne dorim o satisfactie imediata, asteptarea pana la implinirea unor dorinte ne este benefica. Iata cateva motive pentru care ne este utila rabdarea.

 

Amanarea satisfactiei

Cu totii stim ca satisfactia, oricat de mare si intensa pe moment, se diminueaza repede, fiind inlocuita de o noua nevoie sau o noua dorinta.

Asadar, de multe ori drumul parcurs pana la indeplinirea unui obiectiv este mai semnificativ si mai educativ decat bucuria rezultatului. Bineinteles, momentul in care ne vedem dorinta indeplinita este cel mai asteptat si multumitor.

Dar chiar si asa, emotiile se linistesc repede, rutina intervine, si ne trezim dorindu-ne deja ceva nou. Sa stii sa amani si sa accepti asteptarea inseamna echilibru emotional, intelepciune si mai ales control de sine.

De regula nerabdarea apare insotita de frustrare si neliniste. Nemultumirea ca nu poti avea ce vrei exact atunci cand vrei, aduce a rasfat, egoism si, uneori, imaturitate.

Doar un copil poate manifesta aceste trasaturi si ramane in acelasi timp dragalas. Dar chiar si el va fi educat sa astepte si sa inteleaga ca nu este totul posibil pe loc.

 

Nivelul satisfactiei

Bineinteles, acesta variaza, in primul rand, in functie de importanta scopului propus. Dar poate exista si o componenta personala, respectiv o mai mare deschidere catre bucuriile simple si un optimism, care ne ajuta sa simtim placere si pentru realizarile mai mici.

Indiferent de stilul fiecaruia de a se bucura de un rezultat, acesta va fi mult mai apreciat dupa o perioada de asteptare, decat daca este obtinut repede.

Perioada de asteptare, nu inseamna neaparat stagnare. Este un proces in care evoluam, ne testam abilitatile, ne descoperim unele noi si depunem eforturi, toate in urmarirea aceleiasi tinte.

Totodata, pe parcursul acestui travaliu, are loc deseori si o ajustare a obiectivelor care vor deveni mai clare, mai concrete, mai adecvate nevoilor noastre reale.

Satisfactia instalata ulterior, depinde nu doar de succesul obtinut ci si de aprecierea efortului si muncii depuse in atingerea lui.

Din acest motiv, cu cat implinirea unei dorinte ne implica mai mult, facand apel la rabdare, cu atat mai multumiti vom fi de reusita, iar sentimentul placut va fi mai durabil.

 

Puterea rabdarii

Frustrarea inseamna blocaj emotional. Aceasta atrage o limitare a perspectivelor si o reticenta in a ne planifica pe termen lung.

Studiile demonstreaza importanta pe care o are capacitatea de a renunta la satisfactia imediata in favoarea uneia cu un termen mai indelungat.

Multi dintre noi, pusi sa aleaga, vor opta pentru o satisfactie sau multumire mai mica, dar obtinuta pe loc, in detrimentul uneia ulterioare, chiar daca aceasta din urma poate fi mai semnificativa.

Un rol impotant in aceasta schema mentala il joaca si controlul. Controlul de sine, educarea impulsurilor si rationamentul ne sunt aliati pe termen lung.

Toate acestea ne ajuta sa renuntam la frustrarea de moment sau sa ii reducem din intensitate, vazand lucrurile in perspectiva. Astfel, capacitatea de a fi rabdator devine un avantaj.

Totodata, prin rabdare ne educam optimismul si motivatia, intrucat demonstram ca avem incredere in noi insine ca vom ajunge la obiectivul propus.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top