Now Reading
8 idei pentru a combate nefericirea

8 idei pentru a combate nefericirea

Fiecare avem motive si momente de tristete. Felul in care decidem sa abordam starea determina durata acesteia. Iata ce poti face pentru a combate nefericirea.

 

Nu sta singura

De regula avem tendinta sa ne izolam atunci cand suntem nefericite. Dar momentele de intimitate cu gandurile tale negre, arareori sunt benefice.

Cauta o prietena sau o ruda apropiata cu care poti vorbi, careia ii poti impartasi starea ta si care te poate consola. Astfel, treptat starea va deveni mai tolerabila.

Apropiatii de multe ori functioneaza precum terapeutii, pur si simplu ascultandu-ne.

 

Asculta muzica sau citeste

Cand citesti, mintea iti va fi preocupata de actiunea cartii. Din acest motiv, chiar ar fi recomandat sa citesti ceva ce stii ca ti-ar placea.

Lasa un fundal muzical relaxant pe timpul acestei activitati si astfel, iti vei indeparta gandurile de la ceea ce te preocupa si te vei simti mai bine.

Tendinta de a ne concentra pe ceea ce ne macina este cea mai cunoscuta forma de autosabotare.

 

Iesi la plimbare

Petrecand timp in aer liber te vei simti mai relaxata. O plimbare ajuta intotdeauna sau, daca ai acest obicei, practicarea unui sport.

Iesi din cadrul definit, din spatiul cunoscut in care ramanand tu cu tine starea ti se poate inrautati. Timpul petrecut in aer liber ne umple de energie si de cele mai multe ori ne imbunatateste dispozitia.

 

Scrie

Daca nu ai obiceiul de a tine un jurnal, poate este momentul sa incepi. Pune pe hartie gandurile care te preocupa, problemele si supararile.

Apoi, citeste-le ca si cum ar fi o scrisoare adresata tie de catre o prietena apropiata. Ce sfaturi i-ai da? Ce ai face pentru ca ea sa nu se mai simta astfel?

Te poti detasa de ceea ce simti tu, incercand sa privesti totul dintr-o alta perspectiva. Iar daca solutiile nu vin pe moment, pune foaia deoparte si spune-ti ca ai incredintat cuiva preocuparile tale pe moment. Incearca astfel sa te indepartezi de ele si sa iti regasesti echilibrul si, totodata, o gandire mai clara.

 

Plangi

Nefericirea uneori isi reduce din intensitate dupa o repriza de plans. Astfel ne descarcam, organismul se simte eliberat, iar supararile eliminate prin intermediul lacrimilor.

Este de preferat sa faci acest lucru in loc sa acumulezi suferinta, sperand ca astfel esti mai puternica. Puterea consta si in capacitatea de a-ti recunoaste anumite nevoi, inclusiv pe cea de a plange.

Mai mult, plansului ii este recunoscuta calitatea terapeutica si chiar indicat in anumite situatii.

 

Ofera ajutor cuiva

Desi pe termen lung, un astfel de comportament poate insemna amanarea propriilor nevoi prin satisfacerea nevoilor altora, pe termen scurt, ne poate scoate din starea de nefericire.

Ajutorul acordat este un mod de a ne simti utile, de a ne distanta de noi insene pentru a fi la dispozitia altcuiva, de a ne implica intr-o activitate care sa ne distraga atentia.

Mai mult, odata afisat acest comportament, are rolul de a ne face sa ne simtim mai bine cu noi insene. El contrabalanseaza starea de nefericire, confirmandu-ne valoarea, importanta si rolurile pe care le putem indeplini.

 

Concentreaza-te pe prioritati

Nu ar strica, atunci cand suntem nefericite, sa ne intrebam cat de grave sunt problemele care ne preocupa si cat de reale? Ele sunt in mintea noastra si par intr-adevar reale, dar sunt adevarate?

Nu vorbim despre traume si evenimente socante ci de nefericirile care ne schimba dispozitia, pornind deseori de la intamplari care nu au o importanta majora.

Ba alteori, intr-un alt moment, nici acelasi impact nu l-ar avea. Intreaba-te asupra acestora cat de importante sunt cu adevarat, cum iti afecteaza viata sau viitorul si ce loc ocupa pe lista scopurilor si prioritatilor tale.

 

Cauta ceva pozitiv in aceasta situatie

Oricat de greu pare, analizeaza situatia cu care te confrunti si incearca sa gasesti ceva pozitiv in ea. Poate un comportament al unei prietene foarte dragi te-a deranjat.

Acest lucru inseamna fie ca acum o cunosti un pic mai mult, fie ca poti deveni mai toleranta sau mai iertatoare, fie ca este cazul sa accepti ca oamenii nu sunt perfecti si uneori mai si gresesc, fie ca… nu este o relatie potrivita.

Poti descoperi la tine aspecte pe care le poti imbunatati, astfel incat pe viitor vei sti sa abordezi asemenea situatii altfel decat prin nefericire.

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top