Now Reading
7 sfaturi pentru a lucra mai eficient de acasa

7 sfaturi pentru a lucra mai eficient de acasa

Multi au ales deja varianta de a lucra de acasa. Dar ca sa dam randament, trebuie sa stim sa ne coordonam activitatea si sa ramanem focusati pe sarcinile de indeplinit. Iata cateva sfaturi pentru a lucra mai eficient.

 

Nu ramane in pijamale

Oricat de confortabil ti-ar fi, nu este o idee buna sa ramai in hainele de casa. Nu spune nimeni sa iti pui un costum sau o rochie, dar incearca un outfit casual, cu care te-ai putea duce si la birou.

In felul acesta iti transmiti singura mesajul ca ai ceva de facut si vei evita sa lenevesti in pat sau sa te indeletnicesti cu diferite activitati casnice.

Totodata, astfel vei delimita timpul dedicat muncii de cel pentru relaxare.

 

Incepe ziua cu o scurta plimbare

Tot pentru pacalirea mintii, poti pune in scena plecatul la birou pur si simplu iesind din casa. Fie ca faci o scurta plimbare, te duci sa cumperi presa sau micul dejun, faptul ca ti-ai inceput ziua astfel te ajuta sa fii si mai creativa. Poate parea o excentricitate, dar daca functioneaza, de ce sa nu pastrezi ritualul?

 

Spatiul de lucru

Este ideal daca poti transforma o camera in spatiu de lucru. Astfel, in biroul tau improvizat acasa, vei putea evita sa fii intrerupta de membrii ai familiei sau sa iti fie distrasa atentia usor. Daca nu poti dedica o camera, amenajeaza-ti un birou la care sa lucrezi si evita sa stai in pat.

Totodata, asigura-te ca ai toate mijloacele tehnice necesare, de care ai beneficia si la birou. Acestea, fie ti le poate asigura firma pentru care lucrezi fie, vor fi o investitie justificata daca esti propriul tau angajator. Ele iti usureaza munca si te mentin conectata.

 

Stabileste-ti clar programul

Daca lucrezi de acasa pentru un angajator, intr-o prima etapa va fi ingrijorat ca vei da dovada de superficialitate si nu te vei implica asa cum o faci la birou… sub supraveghere.

Din pacate, intr-un astfel de aranjament, riscul este sa lucrezi mai mult. Ai aceasta tendinta scurtand timpii petrecuti pe drum catre si dinspre serviciu si pentru ca de fapt, nu te poti detasa atat de usor, munca fiindu-ti acolo, in apropiere.

Fixeaza-ti un program strict pe care sa il respecti. Ai dreptul la acelasi orar de munca, weekend-uri si zile libere. Altfel, risti sa ajungi epuizata.

 

Tine cont de energia ta

Este adevarat, vei avea anumite sarcini de indeplinit, dar cu totii avem perioade in care suntem mai plini de energie si dam randament mai bun.

Deopotriva, uneori tragem de timp si parca nimic nu ne iese. Exista riscul ca, atunci cand lucrezi de acasa, sa nu fii foarte atenta la acest ritm al tau.

Prin urmare, evalueaza-ti randamentul in functie de energia pe care o ai peste zi. In perioadele in care te simti mai eficienta, programeaza-ti activitatile dificile si care presupun multa atentie.

Lasa taskurile simple pentru momentele cand te simti obosita sau stresata.

 

Profita si fa miscare

Ca sa nu exagerezi stand in acelasi loc pe timp nelimitat, fa-ti un program in care sa incluzi si miscarea. Fie ca alergi dimineata (si asa trebuia sa iesi din casa), fie ca faci cateva exercitii in casa, incearca sa iti pastrezi o stare fizica si psihica buna.

Astfel, te poti bucura de avantajele de a lucra la domiciliu. Uneori, la birou, este mai dificil sa facem genuflexiuni…

 

Socializeaza mai des

Daca locuiesti singura, lucrul de acasa te priveaza de contactul social de care beneficiai petrecand timp cu colegii tai.

Ai putea folosi mijloacele de comunicare online pentru a ramane conectata cu ei, dar cel mai indicat este sa parasesti casa.

Tocmai pentru ca acum ajungi sa petreci prea mult timp in casa, serile le poti dedica iesitului in oras. Fie cu colegii, fie cu prietenii, stabileste-ti intalniri pentru a schimba decorul si a nu ajunge sa te deprime prea multa solitudine.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top