Now Reading
Cum sa ne gestionam corect salariul

Cum sa ne gestionam corect salariul

Revista Psychologies

Intrucat bunastarea si linistea noastra depind de salariu, ne dorim sa-l gestionam cat mai eficient. Sfaturi si sugestii de la Daniel Tanase, expert si mentor in finante personale.

 

Este necesar sa masori pentru a imbunatati

Salariul este sursa principala de venit pentru 90% din populatia lumii. Intrucat te intalnesti doar de 12 ori pe an cu acesta, devine obligatoriu sa utilizezi un sistem de administrare al banilor personali.

Primul lucru pe care este necesar sa-l intreprinzi in perioada imediat urmatoare este sa efectuezi o analiza de observare.

Este recomandata o perioada de 2-3 luni de zile in care sa urmaresti si sa inregistrezi, fie intr-o agenda, fie electronic, toate cheltuielile tale sau ale familiei tale. Nu degeaba ne tot sfatuiesc psihologii sa facem liste…

Este o operatiune pe care o poti efectua la sfarsitul zilei sau la sfarsitul saptamanii si care nu ar trebui sa ia mai mult de cateva minute.

Asta inseamna ca absolut toate bonurile sunt pastrate sau, daca nu mai ai nevoie de ele, se pot arunca, dar numai dupa ce ti-ai notat ce anume a reprezentat cheltuiala respectiva.

 

Imparte pe categorii

Aceasta etapa iti va arata pe ce categorii de cheltuieli (fixe sau variabile) se duc banii familiei. Asadar, daca de mult timp iti doreai sa devii mai organizat, poti incepe cu intocmirea acestor liste.

Mai mult, vei vedea ca pe masura ce te obisnuiesti sa iti organizezi veniturile si cheltuielile, iti va fi mult mai simplu sa le gestionezi. In plus, vei scapa de „nelinistea” ca vei ramane fara bani si vei identifica si „cheltuielile inutile”.

Cheltuielile fixe sunt cele legate de abonamentele lunare (televiziune, internet, energie electrica, gaze si altele), iar cele varabile sunt legate de zona de alimentatie, haine, incaltaminte, precum si distractii.

Dupa ce ai incheiat perioada de observare, grupeaza absolut tot ceea ce ti-ai notat in urmatoarele categorii: economii, cheltuieli pe termen mediu si lung, educatie, cheltuieli curente, distractii si donatii.

Acest sistem a adus rezultate excelente in viata celor care deja il folosesc si este preluat de la celebrul mentor si autor in finante personale si investitii T. Harv Eker.

Sistemul este performant pentru ca asigura fluxul banilor exact in directiile cele mai importante pentru a ne gestiona corect salariul.

 

Fiecare categorie are specificul ei

Sistemul prevede ca salariul sa fie impartit in anumite procentaje, pentru a ne descurca eficient. Astfel, daca pentru primele categorii (economii, cheltuieli pe termen mediu si lung, educatie) si pe ultimele (distractii si donatii) alocam cate 10% din venit, pentru cheltuielile curente vom aloca 50%.

In categoria de economii se respecta principiul fundamental in finante personale, si anume acela care spune “plateste-te mai intai pe tine”, fiind numit contul independentei financiare.

Banii din aceasta categorie nu se cheltuie niciodata, ci pe masura ce se vor aduna vor fi utilizati pentru a se inmulti la randul lor. Aici este sursa de liniste pentru mai tarziu in viata.

In categoria de cheltuieli pe termen mediu si lung intra orice suma care va merge pe achizitia unor bunuri sau servicii de valoare mai mare, si pentru care nu exista suficienti bani in momentul prezent.

Aici se vor regasi electronice si electrocasnice, concediul din vara viitoare, etc.. Ideea de baza, care cu siguranta te va feri de mult stres viitor, este de a strange bani si a nu face credite pentru aceste achizitii.

In categoria de educatie intra orice sume care merg catre achizitia de cursuri, seminarii, traininguri, carti, materiale educationale si orice altceva te poate ajuta sa evoluezi personal. Se poate utiliza in fiecare luna, iar daca este vorba de un curs mai scump, poti economisi cateva luni in acest scop.

In categoria cheltuieli curente intra absolut toate sumele de baza, de la intretinere, produse de curatenie, abonamente lunare si pana la minimul legat de alimentatia lunara a familiei.

In categoria distactii intra orice iesire accidentala in oras, rasfaturile de sfarsit de saptamana, iesirea in club sau cafeaua la terasa. Iar in categoria de donatii intra sume pe care sa le trimiti celor care au nevoie, sa sprinjini cauze in care tu crezi si sa respecti si principiul fundamental care spune ca “daruind vei dobandi”.

Multe dintre trairile anxioase sunt legate de o proasta gestionare a finantelor, care adauga presiune vietii.

Lipsa banilor este motiv de depresie, nemultumire si frustrare, ca sa nu mai vorbim despre discutii sau certuri intr-un cuplu ori familie. Toate acestea sunt motive in plus pentru a incerca sa integram acest sistem in obieciurile noastre.

 

Cum faci trecerea la noul sistem

Dupa perioada de observare de 2-3 de luni de zile, urmeaza sa grupezi pe categoriile mentionate modul cum ai cheltuit banii. Astfel vei face mai intai o analiza in care vei putea observa in mod procentual cum stai fata de procentele prevazute de noul sistem.

De exemplu, daca 70% din bani se duc pe cheltuieli curente si 30% se duc pe distractii, atunci inseamna ca ai o administrare deficitara a banilor personali.

Ca orice schimbare aceasta este recomandat sa o faci incet. Incepand cu prima luna, ca exercitiu, imparte doar suma de 100 de lei pe cele 6 categorii.

Urmatoarea luna creste suma si imparte 300 de lei pe cele 6 categorii. Continua cum doresti tu pana ce intr-un maxim de 6 luni de zile sa ajungi sa imparti tot salariul pe cele 6 categorii.

Folosind acest sistem in viata ta vei avea o serie de beneficii majore, dincolo de eliberarea de stres si anxietate. Astfel, iti vei forma obiceiuri sanatoase privind administrarea banilor si vei putea prognoza mai usor si mai eficient achizitiile mari din timpul anului.

Totodata vei invata sa respecti principiile de baza ale administrarii fondurilor personale (“plateste-te mai intai pe tine” si “intotdeauna cheltuie mai putin decat castigi”).

In timp vei capata disciplina, ceea ce te va ajuta la instalarea altor obiceiri sanatoase, iti va creste nivelul de educatie financiara si in egala masura bunastare a familiei.

In urma unei statistici efectuata anul trecut in Romania s-a constatat ca aproximativ 70% din populatia tarii traieste in ceea ce se cheama “haos financiar”, adica nu foloseste niciun fel de sistem de administrare al finantelor personale.

Prin implementarea sistemului descris anterior vei intra in zona de siguranta financiara in care se incadreaza mai putin de 20% din populatia tarii noastre si vei avea o relatie din ce in ce mai buna cu banii in viata ta.

 

De Daniel Tanase, expert si mentor in finante personale

[email protected]

www.danieltanase.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top