Now Reading
Lider – angajat, o relație de la om la om

Lider – angajat, o relație de la om la om

lider-angajat-o-relație-de-la-om-la-om

Piața muncii se confruntă în prezent cu un decalaj structural în oferta de muncă. Cercetări aprofundate efectuate de instituții abilitate în analiză și sondare arată că decalajul are la bază mai multe cauze, cele mai importante fiind îmbătrânirea populației, emigrarea ori neadaptarea ofertei educaționale la piață și cerințele firmelor. În plus, vorbim de o forță de muncă activă în alte domenii decât cele pentru care s-a pregătit (aproape 30%), dar și de specialiști supracalificați în comparație cu funcțiile și rolurile deținute (15%). Multiplele crize și inflația tensionează și mai mult această piață a muncii, dominată încă de incertitudini.

Așadar, pe de o parte, vorbim de un deficit de personal, care rămâne o provocare majoră pentru mediul de business și în 2023, de o veritabilă criză a talentelor, dar, pe de alta, și de o nemulțumire a forței de muncă ce a atins dimensiunile unui fenomen. Pentru că, iată, în ciuda incertitudinilor și crizelor, oameni par mai dispuși ca niciodată să își părăsească locul de muncă. Statisticile platformelor de recrutare făcute publice la început de 2023 au confirmat că 2022, din punct de vedere al numărului de aplicări în căutarea unui job nou, a fost un an al recordurilor.

Cu aceste cifre în față, evident, nici angajatorii nu par a fi prea mulțumiți, astfel că, cel puțin la nivel de imagine, astăzi, piața muncii pare a fi scena unui joc absurd, în care toată lumea se plânge de toată lumea, punând focus pe efecte, mai puțin pe cauze.

În realitate, însă, chiar s-a creat o prăpastie între angajați și angajatori sau e vorba doar despre un mecanism ușor gripat din cauza multiplelor solicitări și provocări cărora a trebuit să le facă față în acești ultimi ani? E un lanț al slăbiciunilor sau o evoluție firească a unei relații care își schimbă permanent raportul de forțe și are nevoie, deci, de o perioadă de grație pentru echilibrare?

De-a lungul vremii, dr. Lavinia Rașcă a lucrat cu peste 10.000 de manageri și antreprenori din peste 3.000 de companii, în programe EMBA/MBA, PHARE, ACDI, USAID, EU, dar și în training-uri personalizate. Formată la cele mai prestigioase școli de business, este autoare și coautoare de cărți și articole, speaker la conferințe și emisiuni radio-TV. În prezent este Board Director EXEC-EDU și Președintele Consiliului de Administrație și susține programe de management strategic, HR, antreprenoriat, leadership, first time manager și productivitate.

Cu această experiență în spate, am invitat-o pe Lavinia Rașcă la „teatru”, am rugat-o să se așeze în primele rânduri ale sălii și, dintr-un scaun confortabil de spectator, nu neapărat cu ochi critic, să facă o recenzie a reprezentației „Piața muncii”, în care rolurile principale sunt asumate de angajatul român și liderul lui, fiecare cu talentul, nevoile, așteptările și competențele actuale.

Lavinia a acceptat invitația. S-a documentat temeinic, a scanat profund scena, a examinat jocul și cu claritate și precizie și-a expus concluziile. Le redau integral.

Citește articolul integral pe Revista CARIERE.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top