Now Reading
Pasi pentru a obtine un salariu mai mare

Pasi pentru a obtine un salariu mai mare

Revista Psychologies

In vremurile actuale, negocierea unui salariu fiind dificila, reprezinta un subiect delicat. Si, totusi, uneori, anumiti colegi par sa se descurce mai bine decat restul. De aici si sentimentul dezagreabil si confuz de „valorez mai mult decat el sau ea“, precum si intrebarea „cum de nu stiu sa imi pun in valoare talentul?“. Ce e de facut cand vrei un salariu mai mare.

 

Intrebari despre sine

Analiza salariului duce la intrebari asupra valorii personale. In momentul in care exista o discrepanta intre sumele vehiculate pe piata, pentru munca pe care o prestezi, si ceea ce tu consideri ca meriti, apar frustrarea si demotivarea.

Sau este vorba despre un decalaj intre ceea ce realizezi si ceea ce crezi ca esti capabil sa faci? Daca te crezi mai capabil decat res­pon­sabilitatile cu care esti investit, vei intra, cu usurinta, intr-un cerc vicios, care te va tine intr-o permanenta insatisfactie.

Ca sfat, cauta dovezi palpabile, care sa te incurajeze ca poti face si castiga mai mult. Ai reusit sa cresti cifra de afaceri prin activitatea ta? Ai ajutat echipe sa progreseze?

Ai avut succes cu un proiect delicat si ambitios? Care dintre competentele tale a ajutat firma sa obtina performante? Actiunile intreprinse si cifrele sunt cele mai bune repere pentru a evita sentimentele confuze de nedreptate si iti pot dovedi daca intr-adevar ai depasit atributiile cu care esti investit momentan.

In cazul in care vrei sa ceri o crestere sefului tau, fara sa argumentezi solicitarea, iti va spune ca esti platit pentru activitatile pe care le desfasori, eventual, conform fisei postului.

De aici si necesitatea de a-ti demonstra utilitatea. In schimb, poti sa pui in valoare elementele mentionate, fie in fata sefului, fie catre cel de la Resurse Umane.

Uneori, renuntam la a ne sublinia reusitele sau valoarea intr-o firma, intrucat nu vrem sa parem aroganti. Dar nerecunoasterea acestora ne duce totusi la punctul in care ne intrebam cum de reusesc altii sa se puna in valoare atat de bine?

 

Pretentiosi

Poti avea totusi pretentii fara sa pari un… pretentios? Din nou, revenim la ideea de a te interoga asupra legitimitatii solicitarilor si asteptarilor tale.

Ai un sentiment de impostor daca iti afisezi talentele? La ce iti ajuta? Sa nu fii luat in considerare? Sa nu pari o persoana care pretinde?

Daca iti neglijezi propria valoare si o apreciezi ca fiind inferioara fata de valoarea celorlalti, nici tu nu te apreciezi prea mult. Vei avea de pierdut, pentru ca o asemenea atitudine, cu siguranta, nu atrage aprecierea celor din jur.

Cand iti pui intrebari despre propria valoare, devii – pentru tine insati – un subiect activ, nu unul pasiv, si ajungi sa cunosti, sa-ti verifici si sa-ti apreciezi adecvat propriile competente.

Iar daca ai dovezi in favoarea performantelor tale, atunci trebuie sa le acorzi importanta pe care o merita. Asta inseamna respect!

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top