Now Reading
Fetita mea se masturbeaza

Fetita mea se masturbeaza

Sunt mama a doua fetite gemene in varsta de 5 ani. De ceva vreme una dintre ele se masturbeaza. Am fost cu ea la psiholog, unde i s-au facut niste teste in urma carora mi s-a spus ca fetitza se afla in procesul de autocunoastere. Am incercat ulterior sa-i explic de ce nu sunt de acord cu comportamentul ei, i-am aplicat diferite pedepse (nu corporale), dar fara prea mare succes. Acum se afla la bunici si in fiecare seara imi spune la telefon ‘o mica bucurie’:ca nu a mai facut ceea ce stia ca nu-mi place. Oare e adevarat? Ce pot face in continuare?

Intrebare pusa de: caia

Raspunsul psihologului:

In psihanaliză se spune ca a fi un parinte bun este o meserie imposibila. Asta intrucat, oricat de bine intentionati am fi, gresim inevitabil fata de copiii nostri, dupa cum si parintii nostri, la randul lor, au gresit fata de noi.

Ati actionat neinspirat fata de copilul Dvs pentru ca ideea masturbarii v-a inspaimantat foarte tare. Aveti nevoie sa va relaxati si sa va informati mai atent asupra sexualitatii infantile si asupra educatiei sexuale a copiilor.

Vestea buna este ca fetita Dvs este un copil normal. Toti copiii normali, incepand cu varsta de 3 ani, isi descopera organele genitale si implicit placerea asociata stimularii acestora (masturbarii). Este un proces de autocunoastere a propriului corp, la fel de natural precum introdusul obiectelor in gura in primul an de viata sau curiozitatea fata de propriile excremenete in cel de-al doilea an de viata.

Probabil asta v-a spus si psihologul pe care l-ati consultat, dar erati prea tulburata pentru a-l auzi, pentru a accepta ceea ce v-a spus.

Daca adultii nu au reactii emotionale exagerate vis-a-vis de actiunile masturbatorii ale copilului, acestea inceteaza in mod firesc dupa ce curiozitatea copilului este satisfacuta.
Va spun asta cu foarte mare convingere, intrucat am observat acest lucru (bine cunoscut in psihanaliza copilului) in cazul multor copii, inclusiv in cazul propriilor mei copii. Astfel de lucruri apar si dispar firesc, daca parintii nu hranesc aceasta activitate a copiilor cu atentia lor, cu reactiile lor emotionale puternice.

Faptul ca fetita Dvs se masturba era un fapt absolut normal. Reactia Dvs emotionala foarte puternica l-a transformat intr-o problema. Acum fetita incearca sa va linisteasca si este dispusa sa renunte la acest obicei de dragul Dvs. Care este pretul? Riscul este sa dezvolte un sentiment de culpabilitate in raport cu propria sexualitate, ceea ce ii va influenta negativ viata sexuala la maturitate.

Deci, incetati cu pedepsele si calmati-va emotiile cand vorbiti cu fetita despre acest subiect.
Daca va veti informa atent cu privire la educatia sexuala a copiilor (sunt suficente carti pe piata si multe informatii pe internet cu privire la acest subiect), multe din prejudecatile Dvs vor disparea, va veti relaxa, fetita va simti acest lucru si lucrurile vor intra pe fagasul normal.

Asa cum spun specialistii in psihologia copilului, psihoterapia copilului inseamna in majoritatea cazurilor educatia si/sau psihoterapia parintilor.

.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top