Am o mare problema cu banii
De mult timp vreau sa vorbesc cu cineva cui sa imi impartasesc durerea, insa nu gaseam persoana potrivita. De curand ma uitam prin revista joy pe net si am gasit si acest site. M-a bucurat mult aceasta pentru ca sper ca ma veti putea ajuta si pe mine cu ceva. Am o mare problema cu banii. Nu stiu ce se intampla cu mine, dar pe zi ce trece cheltui tot mai multi bani. Si macar sa mi-i fi dat parintii dar ii iau fara voia lor, dupa care ei vad si am mai mari probleme, nu ma lasa sa ies, sa ma distrez cu prietenii si stiu ca, poate, pe deoparte, fac bine. Vreau sa scap de acest obicei prost, dar parca ma vrajeste cineva sa fac asta. Nu mai stiu ce sa fac, dar nici cu cine as putea sa vorbesc despre asta nu stiu… Sper ca voi putea tine legatura cu dumnevoastra si ca ma veti putea ajuta cu ceva… Multumesc mult.
Intrebare pusa de: Daiana, 15
Raspunsul psihologului:
Adolescenta este o perioada dificila, intrucat implica una din cele mai solicitante tranzitii: aceea de la copil la adult. Criza identitatii, controlul impulsurilor, cautarea limitelor etc. nu sunt decat cateva din provocarile acestei varste la care tu te afli.
Conflictele cu parintii sunt inevitabile si… necesare, in anumite limite. As spune ca este vital ca parintii tai sa actioneze cu fermitate, dar nu excesiv de autoritar. Este important ca din pedepsele lor tu sa inveti sa iti asumi responsabilitatea faptelor tale, de aceea aceste pedepse trebuie sa fie corecte, adecvate, nici superficiale, nici exagerate.
Neputandu-te controla, tu arati ca nu esti capabila inca sa iti porti singura de grija – este ca si cum ai spune: „Sunt un copil, am nevoie de cineva care sa aiba grija de mine, pentru ca iata… fac prostii”. Poate ca ideea de a deveni adult te sperie intrucatva.
Poate ca parintii tai sunt prea ocupati cu ale lor si in ultima vreme au uitat sa se mai ocupe de tine. Poate vrei ca parintii tai sa-ti ofere mai multa atentie si sa vorbeasca mai mult cu tine: despre ce ti se intampla, despre viata in general etc.
Furandu-le banii (pentru ca asta faci, nu-i asa?), tu ii pui pe ei sa plateasca pentru … pentru ce? Ce ai de reprosat parintilor tai? Gandeste-te pe indelete la asta si in momentul in care vei sti clar ce le reprosezi, poti initia o dicutie cu ei in acest sens..
Virgiliu Ricu - psiholog, Master in Psihoterapie si Psihodiagnostic, Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica. Psihoterapeut cu formare in psihoterapia psihanalitica si NLP (programare neuro-lingvistica). In paralel cu practica privata in domeniul psihoterapiei, Virgiliu Rîcu ofera cursuri de dezvoltare personala si servicii de Life & Executive Coaching atat persoanelor fizice, cat si organizatiilor. A publicat articole pe teme legate de psihoterapie, coaching si dezvoltare personala in Ziarul Financiar, Psihologia Azi, Psychologies, Revista Biz, National, Cariere, Dilema Veche. Pentru mai multe informatii, accesati: http://psihoterapie.wordpress.com