Now Reading
Sunt dependenta emotional de prietenul meu

Sunt dependenta emotional de prietenul meu

Am intrat intr-o stare depresiva. Sunt dependenta emotional de prietenul meu cu care am o relatie de 4 ani. Simt ca nu ma mai iubeste. In acest an m-a mintit, si-a batut joc de sentimentele mele si ma simt la capatul puterilor, cu sufetul gol si ma doare ingrozitor, nici nu mai pot sa manac, ma distrug cu ziele si nu mai vreau… Dar nu gasesc puterea de a ma ridica. Acum suntem in stand by dar tot ne vedem macar 30 min pe zi (pentru a ne certa sau pentru a ne face iluzii desarte), pentru ca asa vrea el (dupa ce am descoperit toate minciunile si inselarile). Are nevoie de singuratate, sa nu ii mai reproseze nimeni nimic, sa nu se mai simta sufocat, agasat si stresat. Dar eu? Cu mine cum ramane? De ce ma amageste? Imi zice ca ma iubeste ca isi doreste o familie alaturi de mine, imi zice ca ma apreciaza pentru ca am putut sa il iert pentru tot ce a facut… Si totusi… Nu e langa mine, nu mai are nevoie de mine… Stiu ca ii va parea rau, si el stie asta, dar inca se gandeste ce drum sa aleaga in viata… Alaturi de mine sau nu? Eu ce ar trebui sa fac in situatia asta?

Intrebare pusa de: Popescu, 21

Raspunsul psihologului:

Cred ca ar fi fost foarte bine daca ne-ai fi spus si varsta lui, pentru a gasi un reper si in aspectul mai general, mai social.

Dar chiar si asa, relatia voastra dureaza de ceva timp si acum a ajuns intr-un moment culminant. Se pare ca in acest moment aveti doua asteptari diferite de la viitor si destul de neclare, chiar incompatibile. Tu iti doresti apropiere iar el departare. Poate ca fiecare dintre voi gaseste in aceste asteptari ceva bun pentru sine. Tu spui ca alaturi de el te simti implinita, iar el spune ca si-ar dori o pauza pentru a se regasi. Ceva este de gasit in aceste doua dorinte atat de diferite.

Poate ca ar fi bine ca si tu sa stai deoparte, si sa-ti analizezi emotiile, sentimentele si sa incerci sa iti raspunzi ce te face atat de legata, de dependenta de el? Ce te face sa te simti atat de disperata fara el? Poate ca in acesti 4 ani te-ai canalizat mai mult pe el, i-ai dat mai multa atentie decat tie, decat nevoilor si dorintelor tale, decat prietenilor tai, familiei tale.

O relatie are mai multe sanse de supravietuire daca cei doi parteneri reusesc sa isi pastreze o zona „independenta” pe care celalalt sa fie capabil sa i-o respecte. Aceasta zona poate cuprinde hobby-urile, lucrurile, prietenii si altele pe care nu trebuie neaparat ca partenerul sa le practice sau sa se simta „obligat” sa le accepte. Acest spatiu permite o libertate de care fiecare are nevoie si in care sa poata gasi resurse pentru relatia personala cu o alta persoana. Acest spatiu poate crea noi legaturi, noi situatii, noi relatii, noi emotii care sa fie impartasite in cuplu, spre bucuria partenerilor.

Poate ca prietenul tau inceraca sa iti spuna ca vrea acest spatiu si ca s-ar bucura sa te stie imbogatita si de alte experiente de viata, de hobby-uri, de alte prietenii cu alti oameni. Si in situatia in care nu veti ramane impreuna, sa nu te distrugi si dezmembrezi total pentru ca el nu mai este langa tine.

.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top