Now Reading
Generatia X

Generatia X

Revista Psychologies
Autor: Douglas Coupland
Editura: Humanitas Fiction, 2008

Douglas Coupland e un fel de Andy Warhol: stie sa surprinda la fel de spectaculos esenta lucrurilor. Generatia X e biblia post-moderna a milioanelor de tineri „alternativi” care simt ca lumea nu li se potriveste, iar viata ar trebui sa insemne mai mult decat consumism si noianul de junk-uri al culturii pop.Generatia X, Douglas Coupland, Humanitas Fiction
Douglas Coupland e un fel de Andy Warhol: stie sa surprinda la fel de spectaculos esenta lucrurilor. Generatia X e biblia post-moderna a milioanelor de tineri „alternativi” care simt ca lumea nu li se potriveste, iar viata ar trebui sa insemne mai mult decat consumism si noianul de junk-uri al culturii pop.

Romanul-cult al lui Coupland e radiografia existentei a trei tineri de douazeci si ceva de ani care traiesc in deriva si au senzatia ca nu li se intampla nimic. Inteligenti, introvertiti, imprevizibili, Andz, Dag si Claire isi abandoneaza joburile penibile („leafa mica, reputatie zero, beneficii mici, viitor zero”) si se refugiaza din fata Americii moderne in desertul Californiei.

Cautand schimbarea drastica ce le va da sens vietii (dependenta de media si cultura de mall au pervertit societatea, parintii i-au dezamagit, viitorul pare lipsit de substanta), tinerii refuza sa se maturizeze urmand caile conventionale si vaneaza noi repere: ca intr-un alt Decameron, inventeaza povesti sinistru de amuzante despre un razboi nuclerar si un posibil Armaggedon. Cei trei proscrisi culturali reusesc sa se smulga din apatia prezentului cu ajutorul fanteziei hranite cu alcool, dar constata cu disperare ca ironia, sarcasmul si cinismul – adesea reactii imediate la idealismul strivit de realitatile dure – sunt singurele cai de comunicare ce le-au mai ramas.

Satira acida a lui Coupland si abilitatea de a surprinde esenta vietii unei generatii uncool prin refuzul de a fi cool cu orice pret, stiinta lui de a face literatura serioasa deghizandu-si povestea intr-un urias articol de revista insotit de ilustratii si fotografii fac din Generation X unul dintre cele mai puternice si mai de impact romane ale ultimilor ani.

Generatia X este un De veghe in lanul de secara al zilelor noastre.”
Publishers Weekly

„Un roman revolutionar. Radiografia unei generatii.”
Los Angeles Times

Generatia X surprinde nelinistea care insoteste maturizarea in lumea de azi, atat de strivita de cultura informatiei.
Rolling Stone

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top