Now Reading
Pe mana femeilor

Pe mana femeilor

Revista Psychologies
Autor: Felix Nicolau
Editura: Cartea Romaneasca

Ea trage toate sforile si invarte lumea pe degetul mic. El se apara prin umor si cinism. Ba se si ascunde sub o sumedenie de nume care se perinda de-a lungul actiunii ca niste etichete pe sticle cu bauturi diferite. Se stie cine este pe mana femeilor, dar nu si cine mai scapa de acolo.

Pe mana femeilor, Felix Nicolau, Editura Cartea Romaneasca
Ea trage toate sforile si invarte lumea pe degetul mic. El se apara prin umor si cinism. Ba se si ascunde sub o sumedenie de nume care se perinda de-a lungul actiunii ca niste etichete pe sticle cu bauturi diferite. Se stie cine este pe mana femeilor, dar nu si cine mai scapa de acolo.

Pe mana femeilor este un experiment burlesc plin de umor si de nerv satiric. Felix Nicolau isi surprinde (placut) cititorii nu numai prin formula narativa insolita, ci si prin verva iesita din comun cu care inregistreaza fizionomia unei societati romanesti consumiste si a lumii tabloidizate in care traim.

Argotismele, kitsch-ul cel de toate zilele, personajele de comedie grotesca constituie ingredientele unei scrieri conduse cu mana sigura si cu virtuozitate stilistica catre un roman decapotabil prevazut cu douazeci de capote pe care orice cititor le poate schimba dupa chef, nevoie sau din pura disperare.

„Umorul si verva de povestas mucalit ale lui Felix Nicolau, placerea cu care mixeaza si anima diferite registre ale oralitatii, un ochi foarte atent la tot ce se intampla in jur si o intuitie pe masura fac din acest prozator (deghizat pe rand ba in critic literar, ba in profesor de umanioare, ba – ca Mishima – in body-builder pasionat) o certitudine a literaturii recente. El isi retine cat trebuie gustul pentru caricatural sau spectacolul grotesc pus in scena de contemporanii sai in spatele unui zambet larg, de copil care se amuza fara malitie pe seama celor falsi, ridicoli, a celor ce fac din propriile defecte motive de mandrie. Duhul lui Caragiale, dar si disponibilitatea satirica a lui Baiesu plutesc pe deasupra acestei proze, Felix Nicolau fiind printre putinii scriitori romani de azi care m-au facut sa rad an hohote – si arta lui nu se opreste aici. ”
Claudiu Komartin

„Romania profunda postdecembrista si-a gasit in acest condei inteligent un critic redutabil, poate observatorul cel mai necrutator dintre romancierii momentului. Felix Nicolau este un scriitor care vede enormul si simte monstruosul. ”
Radu Voinescu

Felix Nicolau, scriitor

 Felix Nicolau este conferentiar universitar de literatura engleza. A publicat mai multe volume: romanul Tandru si rece (Cartea Romaneasca, 2007), precum si carti de critica si istorie literara: Codul lui Eminescu, Anticanonice si Homo imprudens. Colaboreaza cu proza, eseu si critica literara la numeroase publicatii culturale si este redactor al revistei Poesis international.
http://felixnicolau.blogspot.com/

Citeste Buricomania – o confesiune a autorului.

Citeste Capota IV – Lumina e dusa cu capul (fragment din roman).

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top