Now Reading
Zece povestiri multilateral dezvoltate

Zece povestiri multilateral dezvoltate

Revista Psychologies
Autor: Catalin Mihuleac
Editura: Cartea Romaneasca, 2010

Cele „Zece povestiri multilateral dezvoltate“, plasate temporal in defuncta societate socialista, sint animate de ochiul de soldat „Švejk“ al autorului. Fara a se suprapune tematic peste creatiile literare si cinematografice despre comunism aparute deja, prozele aduc in atentie eroi si situatii noi: recitatorul de versuri omagiale care scrie in jurnalul propriu poezii-pamflet la adresa Conducatorului, granicerul care tortureaza fugarii spre Occident, fotbalistul care isi escrocheaza coechipierii, vinzindu-le deodorante contrafacute. Alte personaje – de exemplu, directorul unui combinat de crestere a porcinelor, conductorul sau chelnerul de vagon-restaurant – sint prezentate in coplesitoarea lor importanta comunista, in antiteza cu prabusirea ulterioara, atrasa de schimbarea nescontata de regim politic.

Zece povestiri multilateral dezvoltate, Catalin Mihuleac, Editura Cartea Romaneasca


Cele „Zece povestiri multilateral dezvoltate“, plasate temporal in defuncta societate socialista, sint animate de ochiul de soldat „Švejk“ al autorului.

Fara a se suprapune tematic peste creatiile literare si cinematografice despre comunism aparute deja, prozele aduc in atentie eroi si situatii noi: recitatorul de versuri omagiale care scrie in jurnalul propriu poezii-pamflet la adresa Conducatorului, granicerul care tortureaza fugarii spre Occident, fotbalistul care isi escrocheaza coechipierii, vinzindu-le deodorante contrafacute. Alte personaje – de exemplu, directorul unui combinat de crestere a porcinelor, conductorul sau chelnerul de vagon-restaurant – sint prezentate in coplesitoarea lor importanta comunista, in antiteza cu prabusirea ulterioara, atrasa de schimbarea nescontata de regim politic.

Fiecare dintre cele zece povestiri sint traite rational-afectiv, ca si personajele ei, care, cu pasiunile si bucuriile lor marunte, reusesc sa documenteze noi pagini de istorie recenta.

Talentul de dramaturg al lui Catalin Mihuleac, impreuna cu o mare dezinvoltura stilistica reusesc sa creeze efecte comice savuroase.

„Ins plin de umor, Catalin Mihuleac scrie cu vadita placere. Nu e nicidecum un satiric inveninat, ci un mucalit care nu dospeste otravuri. Are umorul bonom al melancolicului inventiv, dinamizat la rastimpuri de cite-o trasnaie prin care mica-mare rezervatie de dracovenii a realitatii ne face atenti la cit de… hilare ne sint tristetile. Si infringerile.”
Dan C. Mihailescu

„Genul de proza scurta practicat de Mihuleac este unul atractiv pentru publicul larg. Chiar foarte larg. In Statele Unite, ar fi putut deveni un scriitor popular. Proza scriitorului, vioaie, dezinhibata, fara alte pretentii decit de a amuza cititorul – lucru care ii reuseste pe deplin – umple un gol in literatura noastra postrevolutionara.”
Radu Pavel Gheo

„Credeam ca aceasta carte e o replica la aerul fals din majoritatea creatiilor artistice inchinate comunismului. Facindu-mi insa un bilant cerut de cronologia personala, am fost fortat sa recunosc, cu surprindere jenata, ca amintirile mele cele mai frumoase sint plasate in societatea de trista amintire. Neavind de ales, generatia mea a fost fortata sa caute, in toti acei ani crunti, o anumita poezie in tot ce traia. A fost condamnata, asadar, la cea mai barbara pedeapsa din cite exista: la «poezie silnica».”
Catalin Mihuleac

Catalin Mihuleac, scriitor


Catalin Mihuleac
s-a nascut la 17 iunie 1960 in Iasi.
–  A absolvit Facultatea de Biologie-Geografie-Geologie si Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza“, Iasi. Dupa absolvirea primei facultati, a profesat in domeniul geologiei timp de sase ani.
–  Din 1991 lucreaza ca redactor si colaborator in presa scrisa si audiovizuala.
–  A publicat articole satirice in numeroase reviste din tara, printre care: Romania literara, Ziarul de Duminica, Orizont, Timpul, Convorbiri literare, Monitorul, Opinia studenteasca, Dacia Literara, Luceafarul, Cronica etc.
–  Din 2008, este doctor in filologie al Universitatii „Al.I. Cuza“, Iasi.
–  In prezent este publicist-comentator la Curentul.
–  A debutat editorial in anul 1995, cu povestirea Universitatea Matilda in revista Timpul.
–  Este membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Iasi.
–  A publicat volumele: Garsoniera memoriala confort trei (proza scurta, Masina de scris, 1996); Disparitia orasului Iasi (roman, Institutul European, 1998); Titlu neprecizat (povestiri, Polirom, 1999); Bar de stepa (proza scurta, Timpul, 2001); Noapte buna, timpitule! (proza scurta, Cronica, 2003); Patru piese de tranzitie (teatru, EditPrinceps, 2003); Ratarea unui setter (proza scurta, Polirom, 2004).

Citeste povestirea „Clara de Cotnari” din acest volum.

Citeste o confesiune in exclusivitate, de la scriitorul Catalin Mihuleac.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top