Now Reading
Interpretarea la saxofon la cel mai inalt nivel estetic – John Coltrane

Interpretarea la saxofon la cel mai inalt nivel estetic – John Coltrane

Revista Psychologies

Calitatea articolelor Psychologies este data si de colaborarea cu cei mai buni psihologi, psihanalisti si psihoterapeuti, incat atunci cand vorbim de propunerile muzicale ce vin ca insert lunar, nu putem promova, din nou, decat excelenta – in luna octombrie John Coltrane.

 

Un real inovator al jazz-ului, John Coltrane a dezvoltat improvizatia si a exploatat in cel mai frumos si armonios mod posibil muzica spirituala medievala si tonalitatile africane si indiene, rezultand sonoritati cu impact puternic inclusiv in zilele noastre, folosindu-se si de saxofonul sopran ce pana la el nu fusese prea mult in centrul atentiei.

Ca in cazul majoritatii somitatilor din muzica, pasiunea lui John Coltrane se face simtita din copilarie, de cand avea 12 ani cand incepe sa ia lectii de muzica, dar nu cantand la saxofon, ci la clarinet. Cu siguranta inclinatiile artistice au fost mostenite de la tatal sau ce avea ca hobby vioara, desi era croitor.

Coleman Hawkins si Lester Young ii trezesc pasiunea pentru saxofon ce va deveni instrumentul sau de suflet, iar studiul muzicii se aprofundeaza la Ornstein School of Music si studiourile Granoff. Urmeaza nenumarate colaborari, inclusiv cu Miles Davis pe care deja ai avut ocazia sa il asculti datorita insertului din editia Psychologies de august, si participari la festivaluri de jazz.

In 1961 pune bazele Quartett-ului din care mai fac parte si McCoy Tyner (pian), Jimmy Garrison (bass), Elvin Jones (baterie), si multi-instrumentalistul Eric Dolphy.

 

Sursa: Wikipedia

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top