Now Reading
Beneficiile sarcasmului

Beneficiile sarcasmului

Uneori conversatiile sunt mai mult decat par a fi, si se intampla ca o remarca spusa sarcastic sa nu fie inteleasa cu adevaratul ei scop. De ce se intampla asta si la ce ne ajuta pe noi sarcasmul?

 

Despre sarcasm asa cum il intelegem cu totii

Poate multi dintre noi s-au gasit in situatia in care au spus un lucru folosind ironia, sarcasmul sau gluma, ca modalitate mai putin serioasa de a transmite o informatie, scopul fiind evident, nu cinismul, ci degajarea in comunicare.

Si probabil, am primit macar o data in viata raspunsul: “Bine ca esti tu destept!”.

Cand ne gandim la sarcasm, intelegem prin el acea situatie in care cineva, sau chiar noi insine, oferim la adresa cuiva o ironie, care poate fi cu scopul de a il face sa se simta inconfortabil, sau de ce nu, este un joc pe care il avem cu persoana respectiva, intr-o anumita ipostaza sau in anumite grupuri.

Cu totii avem poate acel prieten cu care vorbim folosind limbajul sarcasmului, si despre care putem spune cu usurinta ca este una dintre putinele persoane care ar intelege ce le-am spune chiar si legati la gura.

 

Ce spun studiile despre beneficiile sarcasmului

Cercetatorii au descoperit ca dupa o conversatie sarcastica, oamenii sunt mai creativi si mai inclinati in a-si folosi gandirea abstracta.

Acest rezultat iese mereu la iveala indiferent daca esti receptorul sau transmitatorul mesajului sarcastic, obtinandu-se de fiecare data o intensificare a functiilor cognitive.

Altfel spus, cand suntem sarcastici in conversatiile pe care le purtam, e ca si cum ne antrenam mintea catre o gandire mai clara si mai fructuoasa care ne ajuta sa devenim mai creativi.

In concluzie, doar daca auzim sarcasmul, ne face sa ne gandim mai mult. Acest lucru ne antreneaza capacitatea de intelegere, de imaginatie si de ascultare, asa incat substratul cuvintelor adresate este mai usor interpretabil, iar pe termen lung conduce la imbunatatirea capacitatii de relationare.

 

Cum ne ajuta sarcasmul

Este evident ca uneori a transmite o informatie folosind sarcasmul nu este un lucru apreciat, sau acceptat de toti dintre noi.

Oamenii de stiinta au studiat si cauza acestui lucru, si au concluzionat, asa cum era de asteptat, ca cel mai in regula este sa purtam asemenea conversatii cu prietenii si persoanele apropiate.

Un strain poate considera sarcasmul o ofensa, pentru ca nu stie cum anume sa te citeasca, daca vorbesti serios, sau doar glumesti, sau, mai rau, esti doar fara obraz?

Putem spune despre sarcasm ca, de-a lungul evolutiei noastre, am dezvoltat aceasta abilitate ca o unealta pe care s-o folosim pentru a ne apropia unii de altii si pentru a crea legaturi durabile, pe baza unui limbaj “secret”.

Practic, folosim sarcasmul ca o modalitate de a crea legaturi cu persoane asemanatoare noua.

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top