Now Reading
Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă

Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă

Avatar photo

Numai de tine depinde să-ți faci viața mai frumoasă. Nu lăsa lucrurile la voia întâmplării, nu aștepta să îți ofere cineva fericire și ocupă-te mai mult de tine. Ce ai de făcut.

 

Deseori, singurătatea este o problemă frustrantă, dar gradul nostru de fericire depinde de noi însene. Cum învățăm să ne acordăm atenție și să ne întoarcem privirea către lucrurile care depind de noi? Cum ne putem face singure fericite?

Andra Zaharia: Pentru a înțelege ce ne face fericite, este necesar ca, înainte de toate, fiecare dintre noi să-și definească „fericirea“.

Pentru că, deși la modul general fericirea este descrisă ca „o stare mentală de bine, caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, pornind de la mulțumire și ajungând la bucurie intensă“, la modul individual fiecare are propria sa semnificație, dată chiar de unicitatea și modul diferit în care privim, simțim și reacționăm la situațiile cu care viața ne pune față în față.

Citește și:

Ce tip de inteligență ne putem spori în avantajul nostru și al celor din jur

De ce este psihoterapia la fel de importantă ca medicina

Ca să putem găsi semnificația noastră, este nevoie să ne dăm acces la noi înșine, să intrăm în contact cu trăirile și emoțiile, cu dorințele și nevoile noastre și să ne dăm voie să ne observăm atât bucuriile, cât și tristețile.

Odată ce descoperim aceste lucruri, ajungem să înțelegem ce anume ne face fericite și cum putem să aducem în viața noastră cât mai multe astfel de momente.

 

De ce vârsta nu trebuie să reprezinte niciodată un impediment pentru descoperirea de sine, de noi începuturi, curajul de a ieși din rutină sau zona de confort?

A.Z.: Orice schimbare din viața noastră se întâmplă atunci când suntem pregătite și decidem să renunțăm la ceea ce nu ne mai bucură, nu ne mai împlinește sau ne împiedică să fim sau să ajungem acolo unde ne dorim.

Însă pentru a opera o schimbare reală și durabilă, avem nevoie de o experiență de viață la care să ne putem raporta. Când și cum apare experiența de care avem nevoie?

În ce mod și la ce vârstă va apărea necesitatea și decizia noastră de a schimba ceva ce nu mai funcționează? Nimeni și nimic nu poate ști sau prezice.

De aceea, atunci când dorința de schimbare capătă contur, trebuie să o lăsăm să evolueze și să se îndeplinească, indiferent dacă suntem la 20, 40 sau 60 de ani.

Niciodată nu este prea târziu pentru a deveni mai buni, mai bucuroși, mai împliniți sau mai fericiți. Așadar, decât să trăim cu regretul lucrurilor pe care nu le-am făcut, putem alege să trăim cu bucuria de a le fi realizat mai târziu, decât niciodată.

 

Cum ne menținem viața socială după 50 de ani?

A.Z.: Există tendința ca, odată cu acumularea unei importante experiențe de viață, după ce am trecut „prin foc și sabie“, prin împliniri și decepții, la maturitate să devenim selectivi când vine vorba de cei din jurul nostru.

Astfel, există pornirea de a fi mai riguroși în a ne alege prietenii, relațiile fiind bazate în special pe încredere, afectivitate, stabilitate, fidelitate.

Însă este de dorit să nu ducem la extrem această rigurozitate și să nu ne lăsăm pradă tendinței de izolare, ci să îi lăsăm pe cei din jurul nostru să ne împărtășească din experiența lor, din bunătatea și frumusețea lor interioară și să ne implicăm, alături de ei, în activități care ne aduc plăcere.

În acest sens, putem practica împreună noi hobby-uri, putem vizita destinații de mult dorite, putem găsi resursele de a pune în practică diverse lucruri pentru care, până atunci, nu am găsit timp sau oameni potriviți alături de care să începem.

 

Ce înseamnă să trăim în armonie cu noi însene?

A.Z.: A trăi în armonie cu tine înseamnă a fi bine cu tine însăți. Iar pentru asta este necesar să descoperi cine ești, dincolo de calități și defecte, dincolo de gânduri, emoții și comportamente, dincolo de trecut, de reușite și greșeli.

Pentru că, atunci când știi cine ești, înțelegi ce-ți dorești de la tine, de la ceilalți și de la viață și poți schimba tot ce poate fi schimbat, poți ierta tot ce a fost greșit sau incorect, poți accepta ce nu mai poate fi corectat sau îndreptat, intrând astfel în contact, conectare și armonie cu tine însăți.

 

Cum ne putem îmbunătăți imaginea de sine indiferent de vârstă?

A.Z.: Imaginea de sine reprezintă modul în care „ne vedem“ și ne raportăm la noi însene, sub toate aspectele: cum arătăm, cum ne comportăm, cum gândim, cum simțim, cum ne raportăm la ceilalți, la lume și la spiritualitate.

O imagine de sine bună are ca rezultat o stare de spirit bună, încredere în sine și în forțele proprii, o relaționare armonioasă și echilibrată cu ceilalți.

Toate acestea reprezintă resurse importante pentru ieșirea din zona de confort, depășirea limitelor, rezolvarea problemelor și atingerea obiectivelor personale.

La polul opus, se află imaginea de sine negativă, care este caracterizată de neîncredere, autocritică și tendințe exagerate spre perfecționism, discurs interior pesimist și demotivant.

Efectul acestor caracteristici nu poate fi decât unul de diminuare a resurselor necesare ieșirii dintr-un impas sau îndeplinirii unui obiectiv.

De aceea, atunci când observăm că vocea noastră interioară capătă conotații negative, să ne acordăm timp pentru a analiza cum am ajuns în această situație, ce anume din ceea ce am făcut a determinat o imagine de sine negativă.

Ce obiceiuri și credințe ne-au adus aici, ce din ceea ce facem, spunem sau gândim despre noi înșine ar trebui să păstrăm sau la ce ar trebui să renunțăm, pentru a avea o imagine de sine bună.

Pe lângă această analiză interioară, ne putem îmbunătăți imaginea de sine aducându-ne aminte de situațiile dificile sau „imposibil de rezolvat“ prin care am trecut de-a lungul timpului și modul în care le-am depășit.

Redescoperindu-ne calitățile și axându-ne pe ele ca resurse pentru viitor, acceptându-ne punctele slabe și defectele, renunțând să mai cerem de la noi însene să fim perfecți și fără de cusur, iertându-ne pentru momentele de slăbiciune sau rezistență la schimbare, dorindu-ne să ieșim din zona de confort și stabilidu-ne obiective clare și realizabile.

Toată această conectare obiectivă la sine ne va ajuta să creionăm o imagine corectă despre noi însene și va contribui la creșterea imaginii de sine.

 

Cum scăpăm de teama de îmbătrânire? Ce repere valoroase avem comparativ cu aspectul fizic, care nu mai e ce era odată?

A.Z: Fie că ne place sau nu, înaintarea în vârstă nu poate fi oprită, deoarece ea face parte din cursul natural al vieții. Faptul că nu mai avem același tonus ca la 20 de ani, nu ar trebui să fie un impediment în a trăi cu bucurie și poftă de viață și nici să fie un motiv pentru a renunța la a avea grijă de noi sau la lucruri care altădată ne făceau plăcere.

O femeie poate fi frumoasă la orice vârstă, inclusiv la 50 de ani, atât timp cât se îngrijește atât de corpul ei, cât și de sufletul ei.

Da, corpul nostru trece printr-o serie de transformări, însă viața nu se oprește la primele riduri mai proeminente sau la înmulțirea firelor de păr alb. Ci continuă în ritmul și direcția pe care noi le dictăm.

 

Andra Zaharia este psihoterapeut integrativ, psiholog clinician, consiliere vocațională și dezvoltare personală; tel.: 0726.757.396, andrazaharia.weebly.com

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top