Now Reading
De ce e greu sa facem unele alegeri in viata

De ce e greu sa facem unele alegeri in viata

Zilnic suntem nevoiti sa facem alegeri in viata noastra, unele mai dificile, altele mai banale. Insa chiar si cele mai mici decizii, uneori ajung sa ne solicite, mai ales cand avem prea multe optiuni. Iata de ce se intampla asta si ce avem de facut.

 

Decizii pe care le luam zilnic

Inca de la primele ore ale zilei, de cand ne trezim, luam decizii. Mai stam in pat inca cinci minute si asteptam alarma ceasului desteptator, ne ridicam imediat, sau inchidem ceasul de tot; bem cafea sau incepem cu ceva mai usor, un ceai verde; mancam un iaurt cu cereale de dimineata sau altceva din frigider?

Asa continua toata ziua, la fiecare pas pe care il facem, de la cum trecem strada, cum coboram scarile, creierul nostru ia decizii.

Ceea ce nu ne dam seama, este ca noi luam mii de decizii si alegem dintre tot atatea optiuni, in fiecare zi, de cele mai multe ori in mod inconstient!

 

Fiecare… cu alegerea lui

Este clar ca unele alegeri sunt facute in mod inconstient, intrucat nici nu ne mai gandim la ele. Asta poate pentru ca sunt deja automatisme, ca de exemplu sofatul. Cati dintre cei care conduc se mai gandesc la cum sa apese pedalele? Nu prea multi.

Insa ce se intampla atunci cand alegerile trec prin filtrul gandirii constiente? Cand in mod voit, ne indreptam atentia catre un obiect, persoana, eveniment, sau orice alt lucru care poate lua forma unei optiuni?

 

De ce e greu sa facem unele alegeri in viata

Un exemplu destul de intalnit in viata de zi cu zi ar fi mersul la cumparaturi, lucru pe care toti il facem la un moment dat.

Cu siguranta daca v-ati decis sa faceti achizitiile dintr-un supermarket, zicala: “Socoteala de acasa, nu se potriveste cu cea din targ”, defineste extrem de bine cosul de cumparaturi, asta pentru ca ceea ce este pe lista, cumva nu a fost suficient.

Ne trezim fara sa vrem ca luam mai mult decat este cazul, iar in momentele in care avem de ales dintre mai multe optiuni, mai multe alimente, timpul de decizie este mai mare, si ne intrebam ce anume sa luam.

Acelasi lucru se intampla si cand mergem sa ne luam haine, make-up si mai ales… pantofi.

 

Creierul si optiunile numeroase

De fiecare data cand vrem sa luam o decizie si avem de optat dintre mai multe cai de a rezolva o dilema, o alegere, o problema, creierul nostru intra in actiune.

Neuronii incep sa se aprinda, si noi consumam energie doar pentru ca ne gandim ce anume sa alegem, iar acest lucru produce la un nivel foarte mic, stres, care la randul sau conduce la oboseala.

Asta pentru ca ori de cate ori alegem dintre mai multe optiuni, creierul nostru trebuie sa faca o analiza de tipul cost-beneficiu.

Si pentru ca nu poate sa deosebesca intre decizii mari si importante sau mici si neimportante, practic se streseaza sa ia cea mai buna decizie, iar noi resimtim la un anume nivel anxietate.

Iar cu cat avem mai multe optiuni, cu atat este mai greu sa alegem. De aceea este bine sa limitam alegerile la… doar doua.

Daca deseori pacalim copiii astfel, de ce sa nu mearga si pentru creierul nostru aceasta solutie?

 

De Ana Pantazescu-Ana, psiholog clinician, competente in terapia schemelor

Tel: 0745.042.389

 

Citeste si:

Tehnici pentru a lua decizii mai bune

Cum sa ai un creier tanar

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top