Now Reading
Cum sa ne pastram creierul sanatos mai mult timp

Cum sa ne pastram creierul sanatos mai mult timp

Revista Psychologies
test alt

Ai trecut de tinerete si te intrebi cum poti sa-ti mentii creierul sanatos cat mai multa vreme? Iata care sunt principalii factori pe care nu trebuie sa-i neglijezi.

 

 

Diferenta intre creier si corp se face inca din Antichitate si in special de la Descartes incoace. Dar creierul nu este rupt de restul corpului, depind unul de altul. De exemplu, problemele de imunitate se rasfrang si asupra creierului.

Daca ai grija de corpul tau, implicit ai si de creier.

 

Miscarea. Sunt mai multe studii care identifica 3-4 factori importanti, cum ar fi miscarea, cea bazata pe alergat sau mers alert. Nu abdomene, nu ridicat greutati, ci alergare.

 

Dieta. Este foarte importanta. Mancarurile de tip mediteranean si japonez bazate pe peste, ulei de masline, legume, evitarea zaharului sunt cele mai bune. Si un pahar de vin face bine.

 

Invatarea. Al treilea factor este sa iti mentii creierul activ, sa inveti lucruri noi mereu, in special dupa o anumita varsta. Cand suntem tineri toti facem asta in mod natural, dar dupa 40 de ani trebuie sa ne pastram deschiderea la nou.

Asimilam multe lucruri in copilarie, adolescenta si tinerete, apoi tot mai putine pentru ca nu mai avem curiozitate. De aceea si perceptia timpului e alta la varste tinere, iar dupa aceea ni se pare ca timpul trece mai repede pentru ca nu mai avem repere, chestii de referinta pentru aceasta unitate.

Sa inveti sa canti la un instrument iti poate reformata creierul. La fel si condusul masinii. Tot ce e senzorio-motor este util, tot ce faci cu mainile si este finalizabil, tot ce este manual si are rezultat, descarca dopamina in creier si are efect antidepresiv.

 

Relatiile sociale. Sunt studii care arata ca socializarea atat cu apropiatii, cat si cu strainii ne mentine tineri si chiar ne creeaza neuroni in creier. Suportul afectiv din partea celor apropiati este crucial. De asemenea, este bine sa avem prieteni cam la un sfert de ora distanta de noi. Apropierea fizica de acestia are un rol pozitiv si ne ajuta la tineretea cerebrala, sa ne pastram creierul sanatos.

 

 

 

De Dragos Cirneci, doctor in psihologie si specialist in neurostiinte.

 

 

 

Urmareste si:

Lucrurile uimitoare pe care nu le stiai despre creier

Curiozitati despre creier

 

 

 

Foto: shutterstock.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top