Now Reading
Iertarea este esentiala, cum poti invata sa ierti

Iertarea este esentiala, cum poti invata sa ierti

Revista Psychologies

Cand cineva ne greseste, putem resimti suparare, furie, dorinta iminenta de razbunare. Un trio puternic care ne macina profund gandurile si ne poate influenta radical deciziile. Aceste sentimente isi pun amprenta asupra psihicului nostru, dar si asupra fizicului, iar fara sa-ti dai seama afli ca TU esti, de fapt, victima propriei uri, nu persoana care te-a tradat. Iertarea este urmatorul pas firesc…

 

Ce este iertarea

Iertarea este decizia de a renunta la furie si la gandurile de razbunare fata de persoana care te-a mintit, ranit sau tradat, eliberarea de aceste sentimente corozive.

Prin iertare invoci intelegere, empatie, pace sufleteasca, speranta si iti canalizezi energia catre momentele frumoase din viata.

Cu toate acestea, sa ierti nu inseamna sa negi seriozitatea ofensei care ti s-a adus, nu inseamna neaparat sa te impaci cu persoana respectiva si, cu siguranta, nu inseamna sa uiti.

Ceea ce te-a ranit va ramane mereu o parte din tine, o experienta de viata care te formeaza si te indruma in relatiile cu ceilalti.

 

Ce se intampla daca tinem ranchiuna

Relatiile cu cei din jurul tau au mult de suferit din cauza temerii de a nu fi tradat inca o data, iar deceptia din trecut te va insoti in activitatile zilnice, fiindu-ti imposibil sa te bucuri de prezent.

Astfel, pesimismul, anxietatea, senzatia de inutilitate, dorinta de a-ti face dreptate, sentimentele de vinovatie si depresia te pot transforma in victima pentru a doua oara.

Cum echilibrul psihic este direct proportional cu sanatatea fizica, nici problemele trupesti nu intarzie sa apara.

 

De ce sa iertam

Iertarea ne imbunatateste sanatatea: atunci cand suntem suparati sau nervosi, nivelul de stres creste, iar odata cu el cresc tensiunea arteriala si frecventa cardiaca.

De asemenea, pot aparea si alte simptome ale stresului, precum insomnii, dureri de cap sau migrene, ameteli, stare generala de rau si oboseala cronica.

Iertand, nivelul de stres scade considerabil, ameliorandu-ne starea de sanatate, ceea ce implicit, ne face mai fericiti.

De asemenea, iertand ne mentinem si relatiile sociale sanatoase, fie ca vorbim de relatiile profesionale, amicale ori de relatia cu partenerul de viata.

In situatiile in care fapta comisa permite continuarea oricarui tip de relatie cu persoana respectiva, aratand bunavointa si intelegere demonstrezi ca esti dispus sa te dedici si sa cooperezi cu cel de langa tine, astfel incat conexiunea dintre voi devine mai puternica.

 

Cum sa iertam

Sa ierti poate fi dificil, in special daca persoana in cauza nu recunoaste greseala comisa sau, mai mult, continua sa te raneasca.

Dar de fiecare data cand iti vine in minte intrebarea „Cum as putea sa-l/o iert dupa ceea ce mi-a facut?“ gandeste-te la urmatoarele aspecte:

Iertarea este modalitatea prin care te ajuti pe tine sa treci peste incident si sa te vindeci, nu este un bine pe care i-l faci agresorului;

Cu totii suntem oameni, nu suntem perfecti, iar greseala este parte din fiecare dintre noi. Candva, probabil cu intentie sau fara intentie, ai ranit si tu pe cineva drag, care a avut, insa, puterea sa te ierte si sa te accepte asa cum esti;

Intreaba-te care este motivul pentru care ti s-a facut nedreptatea si incearca sa intelegi ce a determinat comportamentul respectiv fata de tine. Stabileste daca, aflat fiind in situatia celeilalte persoane, ai fi reactionat la fel;

Povesteste cuiva apropiat in care ai incredere ca te poate sfatui corespunzator, si care intelege prin ce treci. Cand te confesezi, te descarci de furia acumulata, astfel incat vei putea sa reflectezi la situatie si dintr-un alt punct de vedere, nu numai sub impulsul momentului.

 

De Andreea Popa

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top