Now Reading
Intrebari corecte pentru o schimbare pozitiva

Intrebari corecte pentru o schimbare pozitiva

Revista Psychologies

viata interioara, autocunoastere

Iubire, prietenie, slujba, viata interioara: pe ce plan ma aflu in relatiile cu ceilalti si cu mine? Patru experti in dezvoltarea personala ne ajuta sa ne stabilim propriul diagnostic.

Resimtim cu totii nevoia de a ne opri pentru a ne restabili pozitia, pentru a vedea unde ne aflam si unde mergem… insa nu stim mereu de unde sa incepem. Intrebarile se imbulzesc; raspunsurile oscileaza intre raspunsuri radicale – „Este prea tarziu!“ – si solutii iluzorii – „O voi lua de la zero!“ – care intretin imobilitatea. Pentru a evita aceste capcane, iti propunem un demers metodic si concret pentru a te chestiona in mod regulat si calm.

Micile bilanturi preventive evita adesea marile tulburari, survenite atunci cand frustrarile cotidiene acumulate degenereaza in­­­tr-o criza si cand schimbarile se impun din nevoie. Sa-ti asculti nevoile pro­funde si sa-ti exersezi vigilenta in fata unui sentiment neclar de insatisfactie iti permit efectuarea ajustarilor ce vor impiedica seismele viitoare.
Iuliana Alexa

1. Viata noastra amoroasa

Intre momentele in care regretam celibatul, cele in care il de­plangem si cele in care ne intrebam daca alegerea amoroasa este cea corecta, viata noastra afectiva este o continua chestio­nare. Dezvaluie aceste indoieli o reala nevoie de schimbare? Ne putem imbunatati viata sentimentala sau trebuie sa lasam totul balta?

Intrebarile pe care trebuie sa ti le adresezi:

–  Faci parte dintr-un cuplu, esti casatorit sau celibatar: iti convine aceasta situatie? Ai impresia ca tu ai ales-o cu adevarat?
–  Iti asculti parteneratul? Dorintele tale sunt intelese?
–  In viata ta sexuala si afectiva, simti ca existi din plin in rolul tau de barbat sau de femeie?
–  Simti bucurie numai la gandul de a te intalni cu persoana cu care traiesti? Va faceti planuri de viitor impreuna?
–  Iti place cuplul pe care-l formati impreuna? Iti face placere sa iesiti impreuna si sa le faceti cunoscuta celorlalti relatia voastra?

Emotiile neexprimate genereaza boli

Raspunsurile Nicoletei Mandrean – psihoterapeut Gestalt in Sibiu
Cand iubirea dispare, tot sistemul si psihic si imunitar scar­taie. Confortul nostru es­te maxim atunci cand trairi­le se ex­prima liber, cand nu sunt blo­cate in interiorul fiin­tei datorita unor men­talizari sau idei preconcepute. Toate aceste reactii pro­­duc tensiuni si scad starea de bine a intregului or­ga­nism. Emotiile neex­primate se inre­gis­­treaza ca tensiuni si genereaza boli. Avem ne­vo­­ie sa ex­pri­mam ceea ce e viu in noi insine, sa nu retinem nimic, tot ceea ce vine sa si plece ast­fel in­cat totul sa fie o con­tinua cur­ge­re si fluiditate.

O conditie a unui or­ga­­nism sanatos si, ca atare, aflat in con­fort, este o anu­mita flui­di­tate ca­re permite desfa­su­rarea, tran­sforma­rea, in care nimic nu stag­nea­za, nimic nu e blo­cat. Caci, daca ne gandim la con­fort afectiv, nu ne gan­dim doar la cel o­ferit de relatia de cuplu, ci la toa­­te re­latiile care hra­nesc afec­ti­vi­tatea. O experienta afec­tiva trau­ma­tica poate tulbura echi­li­brul psihic, ne poate face sa ne pier­dem identitatea, sa ne instrainam de noi insine.

Dar asta, doar pentru ca deja era pier­du­ta, undeva pe traseu s-a dizolvat. In cazul unei vieti afective in care pre­do­­mina dependenta, apare feno­me­nul de pierdere a propriei identitati – granita dintre sine si celalalt, „fron­tiera-contact” este dizolvata iar in­di­vidul isi pierde simtul individualitatii. Este necesara o frontiera-contact sa­natoasa care sa fie suficient de per­meabila incat sa permita contactul, fiinta ramanand constienta de sine si de celalalt in acest schimb.

2. Viata noastra personala

Intre un serviciu uneori putin motivant si o viata de familie incarcata, momentele consacrate sinelui sunt rare si… pretioase. Dar cum sa aflam daca le intrebuintam corect, in acord cu nevoile noastre profunde? Si daca ne oferim toate sansele pentru a ne binedispune in acele momente?

Intrebarile pe care trebuie sa ti le adresezi:

–  Iti place locul in care traiesti? Iti face placere sa-ti petreci timpul in acest loc?
–  Iti acorzi in mod regulat un timp in care sa nu faci nimic?
–  Apreciezi momentele de calm si de singuratate? Sau, dimpotriva, ai din ce in ce mai des sentimentul de a fi singurta, pierdutta?
–  Iti exprimi cu usurinta emotiile: bucuria, teama, furia si tristetea? Razi adesea?
–  Practici o activitate care iti permite sa-ti dezvolti creativitatea si sa fii in contact cu natura?
–  Te simti bine in propriul corp? Iti place sa faci miscare, sa te ocupi de corpul tau?

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top