Now Reading
Sexualitatea si vocea

Sexualitatea si vocea

Revista Psychologies

Sexualitate, voce


Nu-i asa ca Sean Connery are o voce pe care am putea-o recunoaste dintr-o mie? Vocea poate induce relaxare sau anxietate. Dar iata cateva particularitati ale vocii… erotice.

De ce ne cucereste o voce? Caracteristicile vocii si atractia resimtita

La om, anumite caracteristici, cum ar fi sexul, varsta sau chiar rasa pot fi stabilite prin simpla ascultare a vocii (Walton si Orlikoff, 1994). Dar acestea devin oricum evidente de indata ce vedem persoana respectiva. Ne putem intreba daca doar vocea celuilalt ne poate seduce. Daca se intampla acest lucru este pentru ca structura sunetelor pe care le emitem vizeaza o functie pe care natura a prevazut-o pentru toate speciile. Chiar si la nivelul evolutiei la care am ajuns, vocea nu serveste decat in comunicarea verbala. Caracteristicile sonore ar putea avea, la om, aceeasi functie ca si cantecul pentru privighetoare.

Vocea barbatilor si evaluarea femeilor

Omul prezinta un dimorfism sexual al vocii. La om, anumite caracteristici, cum ar fi sexul, varsta sau chiar rasa pot fi stabilite prin simpla ascultare a vocii (Walton si Orlikoff, 1994). Dar acestea devin oricum evidente de indata ce vedem persoana respectiva. Ne putem intreba daca doar vocea celuilalt ne poate seduce. Daca se intampla acest lucru este pentru ca structura sunetelor pe care le emitem vizeaza o functie pe care natura a prevazut-o pentru toate speciile.

Chiar si la nivelul evolutiei la care am ajuns, vocea nu serveste decat in comunicarea verbala. Caracteristicile sonore ar putea avea, la om, aceeasi functie ca si cantecul pentru privighetoare. Vocea barbatului este mai grava cu o octava decat cea a femeii. Inaltimea si greutatea influenteaza aceasta diferenta. Hormonii joaca un rol important, deoarece legatura dintre inaltimea vocii si nivelul hormonilor androgini este una negativa (Dabbs si Mallinger, 1999). Ce functie indeplinesc toate acestea?

Latura ascunsa a caracterului dominant

Pentru anumiti cercetatori, caracteristicile sonore ale vocii au drept functie reflectarea nivelului de dominatie al barbatului. Se stie ca la non-primate indivizii cei mai masivi au frecventele vocalizarilor mai joase. Aceasta legatura exista si la barbati, ceea ce nu ne surprinde, avand in vedere faptul ca frecventele depind de diametrul si lungimea corzilor vocale, iar testosteronul afecteaza acesti parametri.

La primate, marimea tractului vocal depinde de inaltimea scheletului, ceea ce favorizeaza anumite rezonante si frecventele grave.

In procesul seductiei, pentru barbat conteaza ceea ce se spune sau modul in care se spune, insa si muzicalitatea enuntarilor are, poate, importanta ei. Collins (2000) a incercat sa observe daca femeile apreciau in mod diferit barbatii in functie de vocea acestora si daca existau si alte caracteristici fizice legate de caracteristicile sonore ale vocii.

S-a realizat un studiu ce a cuprins femei cu varste intre 18 si 30 de ani, carora li se cerea sa asculte inregistrarile unor barbati ce pronuntau doar vocale. Acestor barbati li s-au masurat greutatea, inaltimea, latimea umerilor, diametrul si chiar pilozitatea pieptului. De asemenea, au fost analizate caracteristicile spectrale si armonice ale vocilor, pentru a se stabili anumiti parametri (inaltimea, amplitudinea spectrului sonor etc.). Li s-a cerut apoi femeilor sa evalueze barbatii in functie de vocea lor, vizandu-se puterea de atractie, greutatea, varsta, musculatura, inaltimea si chiar pilozitatea.

Rezultatele au aratat ca nu exista nici o legatura intre caracteristicile fizice ale vocii (inaltimea, amplitudinea spectrului) si caracteristicile fizice reale ale barbatilor, obtinute in urma masuratorilor.

Nu la fel stau lucrurile in ceea ce priveste rezultatele primite de la femei. Exista o legatura intre puterea de atractie, estimarea greutatii, a varstei si a pilozitatii si structurile armonice ale vocii: cu cat o voce este mai grava, cu atat evaluarile sunt mai bune. Aceasta situatie poate fi explicata in felul urmator: cu cat un barbat are vocea mai grava, cu atat este considerat mai atragator din punct de vedere fizic, mai masiv, mai in varsta si cu o pilozitate mai pronuntata.

Caracteristicile fizice ale barbatilor par a fi independente de caracteristicile vocii. Spre deosebire de ceea ce se poate observa la anumite specii de animale, ceea ce poate sugera un caracter dominant din punct de vedere fizic (inaltime, greutate) nu are legatura cu caracteristicile sonore. Totusi, in evaluarile facute de femei, se observa ca aceste caracteristici determina caracterul evaluarilor.

Or, in interactiune si seductie, acesta este aspectul principal. Este foarte important ca cei doi protagonisti sa se placa reciproc. Se pare ca unele voci plac mai mult femeilor. Oare de ce? Este posibil sa se considere ca barbatii care au o voce grava prezinta un capital genetic mai interesant, de unde si o atractie sporita din partea femeilor. Daca cercetatorii demonstreaza acest lucru in lumea animala (Andersson, 1994), ne putem intreba daca la fel se intampla si la om. Se stie ca preferintele femeilor pentru anumite tipuri de barbati depind de perioada ciclului menstrual in care se afla (Johnston, 2001).

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top