Now Reading
Cum ajutam o adolescenta cu anorexie

Cum ajutam o adolescenta cu anorexie

Revista Psychologies

Boala mentala cu cele mai multe victime incepe cu o banala dieta. Iar adolescentele sunt cele mai expuse riscului de a ajunge la anorexie. Iata cum ne putem ajuta copilul care trece printr-o astfel de experienta.

 

Imaginea corporala

Idealul supletii corporale promovat de mass-media si acceptat de societate are un impact imens asupra adolescentilor aflati in perioada de definire a identitatii.

Profesorul de psihiatrie Aurel Romila defineste anorexia nervoasa ca fiind lipsa dorintei de a manca, lipsa poftei. Totusi, in realitatea pacientului exista o senzatie intensa de foame, insa datorita unei aversiuni irationale fata de mancare, pacientul se infometeaza.

Un aspect important al tulburarii este imaginea corporala distorsionata.

Psihanalista Hilde Bruch, cunoscuta pentru studiile despre tulburarile de alimentatie si obezitate, sustine intr-una dintre lucrarile sale ca proasta perceptie asupra propriilor semnale emotionale poate duce la confuzie intre a simti sau nu foame cu dificultati in diferentierea furiei sau a dezamagirii.

Datorita confuziei, pacientului ii este greu sa isi formeze o imagine corporala adecvata. Oricat de mult slabeste, acesta se vede supraponderal.

 

Cum prevenim dezvoltarea unei tulburari de alimentatie

Nu ii impune adolescentei o greutate ideala, nu ii cere sa slabeasca. Fii atenta la ceea ce mancati voi, intreaga familie. Daca vrei ca el sa manance sanatos, toata familia trebuie sa manance sanatos.

Restrictiile nu sunt un raspuns. Pentru a evita un aliment nociv, incearca sa gasesti o alternativa mai sanatoasa si in acelasi timp pe placul adolescentei.

Chiar daca dureaza mai mult pana reusesti sa gasesti ceva pe placul ei, aceasta este metoda sanatoasa si eficienta pe termen lung.

Interzicerea consumarii anumitor dulciuri sau mancarii de tip fast-food pot induce o atractivitate mai mare a acelor mancaruri si in acelasi timp vinovatie atunci cand sunt consumate. Ele vor fi cautate in special cand nu sunteti acolo sa le interziceti.

Evita sa fortezi un copil sa manance in plus atunci cand se simte satul. Corpul nostru, la un nivel optim de functionare, stie cata mancare ii trebuie. Nu lasa sa devolte astfel o aversiune fata de mancare.

Nu evita sa vorbesti despre anorexie daca esti intrebata de adolesenta, fie ca a observat comportamente specifice bolii, fie ca a auzit de la prieteni sau colegi.

Este mult mai bine sa ii explici ce se intampla, de ce se intampla si de ce nu este sanatos. Altfel exista riscul sa isi insuseasca respectivele comportamente ca solutii la diferite probleme.

 

Indicii ale prezentei anorexiei

Portionarea mancarii in bucati cat mai mici este unul din semnele prezentei tulburarii de alimentatie. Cu timpul, tanara poate evita sa manance de fata cu alte persone pentru a nu da de banuit.

Uneori, reducerea alimentatiei se poate asocia cu exercitii fizice excesive sau cu comportamente inadecvate precum folosirea laxativelor.

O tanara anorectica poate experimenta lesinuri, ameteli si un grad de concentrare mai scazut datorita lipsei de nutrienti necesari. Astfel poate intampina probleme la scoala si in relatiile cu prietenii. Pentru a rezolva problema energiei, ea poate recurge la consumul de cafea in mod excesiv.

Parul, pielea si unghiile au de asemenea de suferit din cauza lipsei nutrientilor. Pot fi observate un par fragil, piele uscata si unghii casante. De asemenea, in cazul fetelor, lipsa menstruatiei poate fi un semn specific anorexiei.

Poate aparea o sensibilitate la frig insotita de temperatura scazuta a corpului, ca rezultat al unei circulatii ineficiente, ducand chiar la o culoare violacee a pielii mainilor sau picioarelor.

Depresia este adesea prezenta la pacientii cu anorexie. Acestia au o stima de sine scazuta, si tind sa se retraga in singuratate, simtindu-se coplesiti si neajutorati. Pot aparea chiar si amenintari cu suicidul.

 

Cum putem ajuta

In primul rand trebuie sa iti accepti copilul asa cum este si sa constientizezi ca nu el a ales sa se imbolnaveasca.

Acesta trebuie sa primeasca iubire si intelegere pentru a se putea deschide fata de tine fara teama de a fi certat sau judecat. Asculta-i grijile, temerile si dorintele cu empatie si intelegere.

Anorexia este o boala mentala serioasa, iar o adolescenta care sufera de aceasta conditie nu poate pur si simplu sa se opreasca din restrictiile alimentare.

Nu tine ascuns faptul ca stii ca are o problema. Nu incerca sa o hranesti mai des sau sa ii spui cat de gustoasa e mancarea, o va face si mai mult sa se gandeasca la cat de mult vrea sa slabeasca.

In cel mai rau caz va manca si va apela la comportamente compensatorii precum vomitatul, ori va lua laxative pentru a nu se mai simti vinovata.

Tine cont de lupta pe care o duce adolesenta, intrucat nu vrea doar sa slabeasca, vrea sa se simta un om mai bun, sa aiba succes, sa fie acceptata de prieteni, de societate. Incearca sa vezi dincolo de dorinta de a slabi si sa o intelegi. Simtind acceptare, va fi mai dispusa sa discute.

Un studiu condus de psihiatrul Katerin Ann Halmi, specialista in tulburari de alimentatie, a aratat ca stima de sine creste sansele implicarii in tratament a pacientului.

Ajuta copilul in privinta modul cum se percepe, adu-i aminte de lucrurile pe care obisnuia sa le faca, la care se pricepe si care de regula ii fac placere.       

Ofera copilului, pe cat posibil, o educatie nutritionala care sa il ajute sa constientizeze cat rau isi face lipsindu-se de toate grasimile, carbohidratii si nutrientii necesari unei vieti sanatoase.

Este important ca atunci cand observi un comportament distructiv de tipul celor mentionate mai sus, sa iei legatura cat mai repede cu un nutritionist, psihiatru si un psiholog pentru a determina gravitatea situatiei si un eventual tratament.

Tratamentul anorexiei este destul de complicat deoarece ii solicita unei adolescente care are o frica reala de a se ingrasa, sa manance, sa castige in greutate. Nu te lasa demoralizata de faptul ca rezultatele se vad mai greu la inceput.

Pe langa rezolvarea complicatiilor somatice si refacerea ponderala, trebuie lucrat asupra motivatiilor tinerei, pentru a coopera in stabilirea unor comportamente sanatoase.

In ceea ce priveste terapiile, cele mai eficiente s-au dovedit a fi terapiile de familie si cea comportamentala. Acestea incearca sa inteleaga natura relatiilor familiale si conflictele emotionale.

Prin intermediul lor sunt urmarite: monitorizarea, restructurarea atitudinilor fata de mancare astfel incat sa induca cresterea ponderala si rezolvarea problemelor emotionale.

Tratamentul anorexiei este unul lung si anevoios atat pentru pacient cat si pentru cei din jur. Amintiti-va sa va bucurati de viata si sa apelati la ajutor specializat de cate ori simtiti nevoia.

 

De Oborocea Lelia Patricia

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top