Now Reading
Imbunatateste bunele maniere ale copilului tau

Imbunatateste bunele maniere ale copilului tau

Revista Psychologies

Cum se face ca exact cand suna telefonul si incepi sa vorbesti, sau te angajezi intr-o activitate care presupune atentia ta, cel mic vine si iti cere ceva, ori te cheama in camera la el? Descopera cateva metode de educare a copilului, implementate cu succes in multe familii.

 

  1. Stabileste cu copilul tau un semnal prin care sa te anunte ca vrea sa-ti spuna sau sa-ti arate ceva. Pentru copiii mai mici de 7 ani, semnalul poate fi o atingere pe mana (sa te ia de mana) iar pentru copiii mai mari de 7 ani, un semnal verbal: “mami, cand termini, vreau sa-ti spun ceva/ sa-ti arat ceva”.

 

  1. Asta presupune o discutie anterioara pe care sa o porti cu copilul tau, imediat ce poate intelege (2,5 – 3 ani), dar si cu bunicii, bona, cei care isi petrec timpul cu cel mic. Pentru implementarea cu succes a oricarei reguli de comportament, este important ca toti adultii din viata copilului sa respecte aceeasi conduita.

 

  1. Sa te astepti sa fii intrerupta de copil. Stim cu totii ca rabdarea este o virtute pe care copiii o dezvolta in timp, mai ales ca la varste mici, copilul este centrat pe sine si pe propriile nevoi. Asta inseamna ca daca are ceva sa-ti spuna sau sa-ti arate, va veni si te va intrerupe, dar nu te vei mai supara daca inainte de a te angaja in activitatea respectiva, iti vei spune: “este posibil sa ma intrerupa”. Aceasta conduita poate fi imbunatatita urmand aceste recomandari.

 

  1. Daca ai un copil mic pe care-l regasesti la punctul 3, ai langa tine pregatite unele obiecte (jucarii, carti, creioane colorate etc) care pot sa-l mai tina ocupat cateva minute pana termini conversatia la telefon. Dsigur, daca esti in parc sau pe strada, fii pregatita cu ceva de rontait (pufuleti, un fruct etc). Cu cat introduci mai devreme regulile acestea si le exersezi in fiecare zi, cu atat mai manierat si politicos va fi copilul tau.

 

  1. O alta posibilitate ar fi sa-i explici copilului cand se joaca, coloreaza sau se uita la tv (activitatea lui preferata) ca acesta este “timpul lui” (poti chiar sa introduci cuvinte ca “special, de relaxare”) si incet-incet, sa-l familiarizezi si cu “timpul tau”. Poate lucrezi de acasa, la calculator, sau vorbesti mult la telefon, ocazii vor exista cu siguranta. Obisnuieste-l treptat cu notiunea de “timpul lui”, “timpul tau”, “timpul lui tati”. In urma acestei conduite, copilul invata intr-un mod pozitiv rabdarea, punctul altuia de vedere, bunele maniere.

 

  1. Educatia celui mic inseamna o serie lunga de invataturi. Asadar, invata-l cum sa te intrerupa in mod politicos. Binenteles, reciproca este valabila! Nu-ti intrerupe brusc copilul de la joaca, tv, teme sau orice alta activitate. Intodeauna anunta-l ca dupa ce termina, ai ceva sa-i spui, arati, rogi etc.

 

Putem rezuma aceste recomandari ca una singura. Intodeauna fa-ti un plan de lunga durata in legatura cu educatia copilului tau. Nu lasa pe maine ce poti imbunatati azi. Inainte de orice-i spui, micutul tau va face ceea ce faci tu! Copiii invata prin identificarea cu parintii care trebuie sa manifeste comportamente adaptative, pozitive, pentru a putea servi drept model comportamental copiilor lor.

 

Autor: psihoterapeut Florentina Ciolacu, tel. 0733.01.51.61, www.cabinetpsihoterapieciolacuflorentina.ro

Foto: Blonde girl holds up hand

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top