Now Reading
Mituri despre stres

Mituri despre stres

Revista Psychologies

Stresul ne strica starea de spirit si ne afecteaza viata. In aceste conditii este important sa stim cum il gestionam.

Stresul e la fel pentru toti

Fals. Avem raspunsuri diferite la stres. Unii dintre noi se retrag, fug, altii infrunta problemele si le considera provocari, nu probleme. Unii raman calmi, altii se infurie. Daca identificam ceea ce ne streseaza putem dezvolta tehnici personale mai bune de raspuns la stres.

 

Stresul e nociv

Poate sa fie daunator, dar nu mereu. In anumite circumstante, te ajuta sa supravietuiesti in contexte periculoase (sa eviti ceva nociv). Poate sa fie si un motivator foarte puternic. Ceea ce il face rau sau bun este cantitatea. Prea mult stres nu e bun. Dar si asa, daca inveti sa il gestionezi, poate fi de mare ajutor.

 

Stres exista peste tot, trebuie sa te adaptezi

Multe aspecte ale vietii de azi (ore lungi de munca, copii zgomotosi) sunt stresante. Dar nu trebuie sa ne adaptam la stres ci sa invatam a-l gestiona. Sa ne procuram cateva momente de singuratate si liniste cu sine pe parcursul zilei. Sa invatam sa facem prioritati. Time management este o buna tehnica de evitare a stresului care se aduna, din prea multe de facut.

 

Cele mai bune strategii de evitare sunt cele cunoscute

Un mit periculos, pentru ca oamenii cred ca, daca se angajeaza in activitati universale care sunt cunoscute ca reduc stresul, asta e automat eficace. Nu este. Stresul are legatura cu viata si personalitatea noastra, care sunt unice. Nu exista un program pentru toti. E bine sa invatam sa facem ceea ce ne ajuta pe noi, un program personalizat. Ceea ce functioneaza la altii e posibil sa te streseze suplimentar pe tine…

 

Daca nu simt nimic, nu sunt stresat

Absenta unor simptome de stres nu inseamna ca nu exista.  Stresul cronic se manifesta in timp – oboseala, lipsa productivitatii. Uneori poate lua ani de zile. Obiceiuri eficiente de prevenire a stresului pot face minuni. Meditatia, retragerea intr-un colt linistit, poate fi  unul din ele.

 

Numai stresul major cere atentie

Simptomele minore vor deveni majore daca nu sunt abordate. Durerea de cap, oboseala, toate acestea sunt semnale de alarma. Cel mai bine este sa fii atent la propriile semnale de stres si sa le abordezi inainte de se devina mai mari. Sa stii de asemenea ceea ce iti incarca bateriile si sa faci constant asta.

 

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top