Now Reading
5 sfaturi daca ai un stil de atasament evitant

5 sfaturi daca ai un stil de atasament evitant

Revista Psychologies

Vrei o viata linistita si o relatie de cuplu fericita. Dar uite cum te impiedica un stil de atasament evitant sa realizezi toate aceste lucruri.

 

Atasamentul este legatura emotionala stransa dintre oameni, iar pe langa emotiile intense avem o serie de comportamente prin care tindem sa ne asiguram ca primim protectie si siguranta de la fiinta draga.

Odata ce ne atasam de cineva, indiferent daca suntem copii sau adulti, apar modificari in fiziologia noastra, caci persoana fata de care am dezvoltat un atasament puternic ne influenteaza si fizic: pot aparea modificari la nivelul tensiunii arteriale, ritmului cardiac, respiratiei, la nivelul hormonilor de stres.

Exista trei categorii principale ale atasamentelor: securizant (sigur), anxios si evitant (nesigur), in functie de nivelul de confort pe care il resimtim in relatia de cuplu, de felul in care gestionam conflictele, in care ne facem cunoscute dorintele, nevoile si asteptarile.

 

Stil de atasament evitant vs relatia de cuplu

O persoana cu un stil de atasament evitant simte nevoia sa-si mentina independenta indiferent de situatie, ceea ce duce la alternante intre distantare si apropiere fata de partener, la transmiterea de semnale contradictorii.

Pe masura ce se simt sufocati de prea multa apropiere, acesti oameni se distanteaza de partener si de multe ori au un aer de superioritate. In cazul unui conflict, evitantii nu sunt dispusi sa asculte, sa negocieze, sa comunice, preferand sa evite dialogul si sa iasa cat mai repede din situatia tensionata.

Atunci cand intra intr-o relatie, initial sunt foarte calzi, entuziasmati, fermecatori, dar  pe masura ce relatia avanseaza incep sa-i caute celuilalt defecte, si-l subapreciaza.

Evitantii dispretuiesc dependenta, e o strategie prin care ei se indeparteaza emotional, pentru a-si reconfirma propria autonomie, si nu sunt tocmai fericiti ori multumiti de relatia lor, deoarece oscileaza permanent intre a fi impreuna si a fi separat de partener. De asemenea, deseori, evitanul se gandeste ca inca nu a intalnit persoana potrivita pentru el.

 

Nu exista partenerul perfect

Partenerul ideal exista in carti, filme, dar nu in realitate. Problema nu o reprezinta diferentele dintre noi, ci felul in care reusim sa ne descurcam cu aceste diferente.

Prin excelenta ne deosebim unii de ceilalti! Nu visam visele partenerului, nu simtim exact ce simte el, nu gandim in acelasi fel. Prin urmare, depinde de fiecare sa comunice si sa se implice in mentinerea armoniei si echilibrului in cuplu.

 

Priveste lucrurile obiectiv

Constientizeaza momentele in care vezi doar jumatatea goala a paharului. Este o chestiune de cautare, in mod deliberat, a perspectivei obiective: niciun om nu are doar parti bune sau parti rele. Impunandu-ti sa privesti lucurile obiectiv vei reusi sa-ti depasesti propriile tipare si reactii emotionale.

 

Controleaza-ti instinctele

Nu actiona in mod impulsiv, lasandu-te dominata de vechile automatisme. Opreste avalansa de ganduri negative si analizeaza-le, prin intrebari introspective:

„In ce masura starea mea din acest moment depinde de mine? Ce stare ar fi mai potrivita in situatia actuala, astfel incat sa obtin ceea ce doresc? Cum am reactionat? Ce as dori sa se intample diferit in urmatoarea situatie asemanatoare?”

Iti poti controla automatismele, tiparele care te conduc, doar devenind constienta de ele. Constientizeaza-ti propriile tendinte de a interpreta lucrurile in mod denaturat si de a reactiona negativ.

 

Renunta la comparatii

Nu mai compara relatia actuala cu altele din trecut, ori partenerul actual cu diferiti fosti. Este foarte usor sa cazi in capcana idealizarii unei foste iubiri.

Din moment ce nu mai sunteti impreuna, nu a fost o optiune pe termen lung. Nu mai folosi acest pretext pentru a te indeparta de partenerul actual.

 

Exercitii practice

In fiecare seara, timp de cateva saptamani, noteaza-ti lucrurile pozitive, aspectele placute sau benefice care s-au intamplat in cuplul tau, lucruri pentru care poti fi recunoscatoare.

Exersarea capacitatii de a vedea lucrurile bune este esentiala! De asemenea, noteaza-ti o idee importanta din ziua respectiva.

Asta te va face atenta la detalii. La final, scrie pe foaie un singur lucru pe care vrei sa il imbunatatesti, unul, chiar daca exista mai multe. Asadar, CE ai vrea sa imbunatatesti? CUM anume ai proceda diferit, data viitoare?

 

De psiholog Irina Forgaciu, cabinet individual de psihologie (Aleea Băița, nr. 9, Cluj-Napoca), telefon: 0742 403 983

 

Citeste si:

Strategii pentru un stil de atasament securizant

2 stiluri de atasament problematice

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top