Now Reading
Beneficiile psihosociale ale interacțiunii cu animalele de companie

Beneficiile psihosociale ale interacțiunii cu animalele de companie

Candice Dragota
Candice Dragota

Studiile științifice despre relația om-animal subliniază faptul că persoanele care interacționează cu animalele de companie pot avea beneficii multiple cum ar fi: diminuarea tensiunii arteriale, alinarea singurătății precum și incidența redusă a bolilor psihosomatice, a anxietății și a depresiei (Jensen, 2002). Cu ajutorul animalelor se poate face psihoeducație și dezvoltare personală cu copiii tipici, cu cei neurodivergenți, cât și cu părinții acestora. Copiii și tinerii învață noțiuni de etică și importanța valorilor umane prin practicarea acțiunilor de voluntariat și pot dezvolta atitudini de cooperare, echitate și respect față de viață.

Immanuel Kant spunea că ”putem judeca inima cuiva după felul cum se poartă cu animalele”. Aceste ființe depind de îngrijirea oferită de oameni, iar relaționarea cu animalele le oferă copiilor oportunitatea de a fi responsabili, empatici și altruiști. Promovarea compasiunii și empatiei față de animale are implicații importante pentru dezvoltarea comportamentului prosocial față de semeni. Totodată, prin intermediul animalelor de companie, copiii și adolescenții au posibilitatea să învețe lecții de viață semnificative sau aspecte importante ale vieții ca nașterea, boala și moartea, pentru a fi pregătiți să facă față situațiilor cu care se pot confrunta mai târziu, pe parcursul existenței lor.

Dr. Harville Hendrix  spune că ”ne naștem într-o relație, suntem răniți într-o relație, dar ne putem vindeca tot într-o relație”. În timpul hiperconectării digitale, mai ales în cadrul rețelelor sociale, animalele sunt considerate facilitatori sociali, ajutându-i pe oameni să intre în contact cu semenii lor (în cadrul numeroaselor grupuri de iubitori de animale). Totodată, în cel mai important studiu longitudinal, desfășurat timp de 80 de ani, intitulat ”Studiul Harvard al Dezvoltării Adulților” (The Harvard Study of Adult), este menționat ca principiu de viață că relațiile bune ne mențin mai sănătoși și mai fericiți. În cadrul sprijinului social, ca factor important pentru starea de bine a oamenilor, sunt enumerate relațiile pe care le avem cu familia, prietenii, vecinii, colegii de serviciu și /sau animalele de companie, care pot funcționa uneori ca substitut pentru ființa umană (Waldinger și Schultz, 2023). De asemenea, cercetările referitoare la relația om – animal au adus dovezi științifice potrivit cărora se poate dezvolta o legătură de atașament emoțional cu animalele, privită în concordanță cu teoria atașamentului uman. Astfel, în unele cazuri, animalele de companie pot acționa ca o figură de atașament suplimentară în absența sau în condiții de perturbare a relațiilor de atașament uman, cum ar fi divorțul parental  (Strand și colab., 2004).

Citește continuarea articolului în ediția decembrie-2023-ianuarie-2024  sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 .

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top