Now Reading
Combate pesimismul

Combate pesimismul

Revista Psychologies

Merge din rau in mai rau, oamenii nu sunt buni decat pentru a se omori intre ei, este prea tarziu pentru a salva planeta…“ Cotidianul zumzaie de aceste generalitati negative, iar cel care incearca sa le respinga, se vede imediat categorisit ca un idealist patetic care se complace in negare. Pentru ca, in cultura noastra, realismul si pesimismul sunt sinonime. Adevarata inteligenta presupune, se crede, o doza buna de sfidare asezonata cu cinism.

VINA RATIONALISMULUI

Filosoful Michel Lacroix vede in acest „program cultural“ mai multe explicatii posibile. Printre ele, influenta majora a cartezianismului, care plaseaza exercitiul indoielii si al criticii sistematice in inima gandirii. O alta mostenire cu greutate: gandirea revolutionara, bazata pe „totul sau nimic“. Totul trebuie distrus, nimic nu trebuie pastrat. Iar optimismul este transpus intr-un viitor indepartat, dupa deconstructie si reconstructie.

In final, Michel Lacroix subliniaza influenta traditiei demistificatoare a moralistilor francezi, precum La Rochefoucauld, La Bruy¨re sau Bossuet, ale caror incursiuni in inima oamenilor au revelat un revers al decorului foarte putin stralucitor. Postura intarita si de psihanaliza, care, in spatiul occidental, scotand la lumina cele mai ascunse instincte inconstiente, face suspecte virtutile noastre. „In final, pesimismul pare a fi de partea inteligentei. Nimic mai surprinzator, deci, daca ganditorii se indreapta voluntar spre negativism si ne iau si pe noi cu ei“, conchide filosoful.

EXERCITIUL VIGILENTEI

Pentru a inversa dinamica, Alain Gamichon, psihoterapeut, sugereaza exercitiul vigilentei. Reperarea mantrelor negative, chestionarea lor (de unde vin ele? Imi dau ele elan sau mai degraba ma demotiveaza?), apoi inlaturarea lor de indata ce am luat cunostinta despre influenta lor rea.

„Putem, de asemenea, zilnic, sa ne propunem sa ne organizam ziua in jurul unei formule pozitive (voi aborda orice situatie cu calm, o sa imi acord mici placeri…).“ Pentru terapeut, a trai pozitivismul intr-o maniera constienta nu inseamna a trai intr-o bula roz, ci sa nu ne lasam contaminati de poluarea ambianta. Si, dintr-o data, sa ne imbunatatim relatiile cu ceilalti.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top