Now Reading
Crizele de varsta ale feminitatii

Crizele de varsta ale feminitatii

Revista Psychologies

Preintampinarea crizei

Daca, odata cu trecerea anilor, simtim si presiunea rolurilor pe care ar trebui sa le jucam in functie de varsta, cum putem evita ca acest lucru sa ne afecteze?

Pe de o parte, nonconformismul neasumat ne face sa ne simtim neadaptati. Ne percepem ca fiind altfel, ciudati, in afara timpurilor: fie le anticipam, fie nu le-am ajuns, inca, din urma.

Nu ne gasim locul printre cei din jur. Suntem criticati de cei din alte generatii si respinsi de cei de o seama cu noi.

Pe de alta parte, daca ne incadram in normele de varsta incercand sa umplem un tipar dictat de stereotipuri, ne simtim frustrati, departe de ceea ce ne defineste.

Nu exista o reteta sau o solutie pentru acest lucru. Poate, doar, recomandarea de a fi autentici si de a incerca, totodata, sa ne simtim confortabil cu noi insine si cu cei din jur.

Daniela, 42 de ani, trainer, ne impartaseste reteta confortului ei interiror: „Sa va povestesc cate ceva despre programul, stilul si hobby-urile mele.

Am o munca pe care o ador si in care ma implic emotional foarte mult. Cu toate acestea, am grija sa nu devin sclava ei.

Asa ca am ritualurile mele, pe care le respect cu sfintenie
: alerg, plantez flori pe terasa, fac yoga si imi plimb cainele in parc.

Ma imbrac in blugi si tricou, desi mama imi spune ca nu mai sunt nici pustoaica si ca arat ca un baietoi.

Nu port bijuteriile de aur de la bunica, mai degraba sunt la concurenta cu fiica-mea la gablonturi.

Nu ma conformez tiparelor traditionaliste de varsta, care, din pacate, cred eu, predomina inca la noi. Incerc sa ma simt bine in pielea mea cu propriile mele mijloace si cred ca asta se transmite si celor din jurul meu.“
 
 

Femeile mature si sexul

Unul dintre cliseele sociale si culturale legate de varstele femeii este acela ca, odata cu trecerea anilor, aceasta nu ar mai trebui privita ca avand si potential erotic.

Sau, daca el exista, atunci este legat de contextul traditional al unei familii.

Cu alte cuvinte, cu cat se maturizeaza, cu atat societatea se asteapta ca doamnele sa se manifeste sexual intr-un context „asezat“.

Se pare insa ca realitatea este alta. Femeile cu varste cuprinse intre 27 si 45 de ani sunt mai dornice sa experimenteze erotismul in forme neconventionale.

Ele sunt, astfel, mai deschise aventurilor, sexului ocazional sau experimentelor erotice.

O explicatie poate fi scaderea fertilitatii (dupa varsta de 26 de ani), care da nastere unui comportament mai deschis pentru a mari sansele de concepere a unui copil.

Psihologul Judith Easton explica: „Femeile nu se gandesc ca trebuie sa atinga apogeul sexual la 30 de ani ….

Rezultatele arata ca nu e nimic deosebit legat de varsta de 30 de ani, dar acest comportament se manifesta la femeile a caror fertilitate este in declin. ….

Este mai greu sa concepi un copil dupa 35 de ani, dar cercetarile arata ca femeile, din punct de vedere psihic, vor continua sa incerce pana la menopauza“.

Sugestii anticriza

Investeste in tine
: acorda-ti timp pentru educatie – participa la traininguri sau cursuri de unde poti afla lucruri noi, utile si interesante, fii la curent cu ce se intampla nou si la moda in jurul tau, citeste, stai pe net.

Socializeaza:
daca ai familie, nu te rezuma la a fi doar salariata, mama, sotie si ingrijitor al casei.

Iesi cu prietenii, chiar si – sau, mai ales si – fara sotul sau partenerul tau. Daca nu ai, profita de libertate.

In ambele cazuri tine legatura cu amicii, mergi cu ei in oras, iesi in lume, la un film bun, sau intr-un parc.

Fii in mijlocul oamenilor care au ceva interesant de impartasit.

Nu iti uita feminitatea: este, poate, o sugestie incomoda din motive culturale, insa nu mai putin sanatoasa pentru imaginea de sine si confortul tau emotional.

Flirteaza daca ai posibilitatea, accepta complimentele meritate, raspunde la ele, joaca-te cu calitatile de femeie pe care le ai.

Fa miscare
: ajuta organismul, dar iti este de mare folos si din punct de vedere emotional. Multe femei neglijeaza sa mai aiba grija de ele de la o varsta incolo.

Traiesc, astfel, iluzia confortului, dar pierd din feminitate, suplete si sanatate.

Ai grija de felul cum arati: investeste in a avea grija de tine. Mergi la cosmetica, la coafor, ai grija la felul in care te imbraci, te aranjezi si la felul in care moda te avantajeaza sau nu.

Rasfata-te, respecta-te si intelege-te: este, poate, cel mai important aspect. Acest lucru inseamna sa iti acorzi timp pentru tine.

Ia-ti pauze – in timpul zilei – in care sa iti faci o mica bucurie. Nu iti mai pune mereu nevoile si dorintele pe ultimul loc, in urma celor ale membrilor familiei.

Editare de Irina Buda
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top