Now Reading
De la „Negativista S.A.”, „Victima SRL” și „Drama Queen” la Realista și Optimista…

De la „Negativista S.A.”, „Victima SRL” și „Drama Queen” la Realista și Optimista…

Avatar photo

Negativista, Realista și Optimista s-au întâlnit odată în sufletul meu. Nu se aștepta niciuna la asta, așa că s-au ciocnit una de altași și-au făcut chiar niște cucuie. Optimista râde și zice: – Ia uite, mi-am făcut niște prietene și am învăţat și să fiu mai atentă pe unde merg. Ce întâmplare hazlie și faină. Negativista se uită urât la Optimistă și plânge: – Tot timpul mi se întâmplă asta. Nu pot să am o clipă de neatenţie, să stau cu gândurile mele, să fiu relaxată, că mi se întâmplă ceva rău. Acum mă doare capul. Tu de ce nu te uiţi pe unde mergi? Este vina ta.

Și Optimista și Negativista sălășluiesc în sufletul de copil și au puteri egale. În mod obișnuit, se echilibrează una pe celălaltă, astfel încât copila să poată fi curioasă și să înveţe lecţii în timp ce se joacă, dar să fie și vigilentă la eventualele pericole la care se poate expune dacă nu este atentă.
Mediul înconjurător, dar mai ales cel familial, poate genera dezechilibrarea dintre cele două personaje ale poveștii de azi și poate împinge persoana să aibă atât de multe gânduri negative încât nu mai reușește să vadă partea frumoasă a vieţii și nici speranţa de viitor. Așa apar depresiile și așa scade stima de sine până când ajunge la neîncredere în sine.

Citește continuarea articolului în ediția mai 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top