Now Reading
Lumea paralela www.

Lumea paralela www.

Revista Psychologies

Relatiile pe internet: autentice, in alt mod

Pentru ca o relatie sa ne hraneasca si sa ne ajute in dezvoltarea personalitatii, ea presupune un schimb cat mai autentic.

„Un contact real este o intalnire cu cineva in care apare un schimb reciproc, iar schimbul este facilitat prin simturi si comunicare. Internetul ofera posibilitatea comunicarii verbale, iar in unele cazuri (cu microfon sau webcam) putem vorbi de o comunicare vizuala si auditiva partiala, desi incomparabil mai saraca decat cea din real. Un contact este cu atat mai autentic si mai complet cu cat simturile noastre sunt implicate mai mult. Adesea, tocmai aceasta comunicare non-verbala catalizeaza o relatie, creeaza simpatii ori antipatii, coloreaza comunicarea intre oameni”, argumenteaza psihologul.

Totusi, o multime de oameni se cunosc si se imprietenesc pe internet. Ce ii aduce atat de aproape? Siguranta si rapiditatea rezolvarii tranzactiei comunicationale. Psihologul vorbeste despre un precontact, o intrare in contact, un contact deplin si o iesire din contact atunci cand se refera la pasii pe care ii facem intr-o relatie de comunicare. Ceea ce aduce nou internetul este accentul mare pus pe contactul direct. Avem siguranta ca si interlocutorul poate face la fel, profitand, practic, de mai multa concizie, directivitate si, pana la ur­ma, de sinceritate.

Intimitatea pe internet

Cand nu vezi, esti liber sa iti imaginezi si sa proiectezi propriile fantasme.

Internetul este un sistem deschis, in care poti intra fara etape de selectie, exista intimitate si in media online. La adapostul unui pseudonim, poti vorbi despre tine, poti cere ajutor si, daca ai curajul de a trece din virtual in real, iti poti gasi pana si marea iubire.

„L-am cunoscut pe Claudiu acum trei ani pe un site de matrimoniale. Eu eram atunci in divort si ma simteam foarte singura. Nu credeam ca se poate, dar a mers. Am vorbit ceva timp doar pe internet si la telefon, iar cand ne-am intalnit, eram deja indragostiti”, povesteste Corina.

Unora li se poate intampla, altora nu. Pentru ca o relatie amoroasa implica, in prima faza, proiectii, iar riscul ca aceste proiectii sa fie mult mai numeroase creste. Proiectiile implica si anumite asteptari, iar acest lucru presupu­ne si riscul unor dezamagiri. „Din start, se porneste cu un bogat bagaj de asteptari. Cu cat asteptarile sunt mai mari, cu atat dezamagirile pot fi mai mari. De aici, o neincredere sporita ca­re, implicit, face mai dificila o posibila relatie ulterioara“, atentioneaza Viorel Beches.

Dar putem sa descoperim ma­rea dragoste sau doar sa ne bu­cu­ram de o experienta interesanta si atat. Tot despre intimitate, dar una ex­pu­sa, este vorba pe forumuri si pe bloguri. Intimitatea nu este, in sine, o bucurie, daca nu este impartasita.

Blogul, un jurnal in vazul tuturor, nu reprezinta un act de frivolitate, ci curajul de a expune anumite parti ale personalitatii tale, pe care contactul cu ceilalti le poate valida si chiar imbogati. Viorel Be­ches compara blogger-ul cu o gaz­da care are nevoie de musafiri. Unii sunt bineveniti, altii – nepoftiti. Totusi, ambele categorii te pot imbogati personal. „Blogul nu mai e demult ceva demonstrativ. Nu doar ca vorbesc despre mine direct, dar am si posibilitatea de a-mi expune parerea despre anumite lucruri. Asa ca scriu zilnic pe blog, iar posibilitatea feedback-ului e, cred eu, marea revolutie adusa vreodata in comunicarea mediatica”, marturiseste Anca.

Iar Roxana intra zilnic pe forumuri: „Imi place sa aflu povestile altora si sa le fiu de ajutor – atunci cand o cer – cu povestile mele. Te simti bine sa vezi ca experientele tale nu sunt doar lectii individuale”.

Adaptare de Alina Croitoru
Foto: dreamstime.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top