Now Reading
Responsabilitatea

Responsabilitatea

Avatar photo

Până la urmă ce înseamnă să fii responsabil? Despre cuvântul responsabilitate, vorbim des și în diferite contexte, îl auzim atunci când se iscută despre responsabilitatea socială (corporativă), despre responsabilitatea faţă de mediu, despre „asumarea” responsabilităţii. În programele pe care le desfășor, obișnuiesc să fac următorul exerciţiu cu o echipele de management și nu numai: îi rog pe participanţi să scrie fiecare pe o foaie de hârtie ce înţeleg ei prin a fi responsabil. Răspunsurile sunt variate, cele mai multe referindu-se la a-ţi face treaba corect sau în mod eficient, a fi atent, a fi respectuos.
Unul dintre răspunsurile care mi-au rămas în minte a fost: a fi loial. Mărturisesc uimirea pe care am simţit-o în primul moment. Uimirea a fost înlocuită de reflecţie și revelaţia unei perspective noi asupra asocierii termenilor. Cum arfi dacă prin responsabilitate am înţelege a fi loiali promisiunilor făcute? O formă de a ne îndeplini cu cinste obligaţiile asumate – pentru că, da, aceasta este definiţia dată de DEX cuvântului loial.

Personal cred că noul termen este mai palpabil, mai explicit și pune accent mai degrabă pe cinstea în a duce la bun sfârșit „contractele” de orice fel, spre deosebire de a fi responsabil care pune mai degrabă accent pe răspunderea asupra unui fapt.

Citește continuarea articolului în ediția aprilie 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top